Τα 3 «μυστικά» των ανθρώπων που κάνουν εύκολα φίλους παντού
- 2 ΜΑΙ 2025

Μια από τις πιο δυνατές σχέσεις που μπορούμε να «χτίσουμε» σε αυτή τη ζωή είναι οι φιλίες. Η φιλία έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της την αμοιβαία αφοσίωση και κατανόηση χωρίς να υπάρχει συμφέρον, κίνητρο ή απώτερος στόχος, ενώ οι βασικοί πυλώνες της είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η ειλικρίνεια.
Παρά όμως τη σημαντικότητα της ύπαρξης της φιλίας στη ζωή μας, όσο μεγαλώνουμε δυσκολευόμαστε να διατηρήσουμε τις φιλίες του παρελθόντος ή να κάνουμε καινούργιους φίλους. Και η ειρωνεία είναι ότι ενώ έχουμε τα social media για να είμαστε πιο συνδεδεμένοι από ποτέ, συχνά, μπορεί να καταλήγουμε πιο μόνοι από ποτέ.
Θέλει χρόνο η φιλία για να χτιστεί, θέλει “dolce far niente” και κοινές δραστηριότητες. Όμως δυστυχώς μεγαλώνοντας, μπορεί να έχεις μικρότερες αντοχές και λιγότερο ελεύθερο χρόνο. Επιπλέον μπορεί να νιώθεις ότι έχεις περισσότερα να χάσεις, αφού η δική σου ειλικρίνεια σου περιλαμβάνει πια και τις ζωές άλλων, θέματα δουλειάς και ματαιώσεις που έχεις κρύψει καλά «κάτω από το χαλάκι».
Το να κάνεις φίλους λοιπόν καθώς μεγαλώνεις είναι ακατόρθωτο, ειδικά από τη στιγμή που το κάθε άτομο έχει τον δικό του κύκλο…ή μήπως όχι; Αν παρατηρήσεις προσεκτικά σε κάποιο πάρτι, σε κάποιο άλλο event, στο μάθημα χορού σου, στο γυμναστήριο ή οπουδήποτε υπάρχει πολύς κόσμος, υπάρχει σίγουρα ένα άτομο που μπορεί να κάνει φίλους από το «πουθενά».
Και όχι, δεν είναι κάποιου είδους επιστήμης, αλλά κυρίως έχει να κάνει με μια διαφορετική οπτική ως προς την κοινωνικότητα. Αν λοιπόν σου είναι δύσκολο να ξεκινήσεις μια συζήτηση με κάποιο άλλο άτομο και αναρωτιέσαι ποιες είναι οι ξεχωριστές συνήθειες των ανθρώπων που κάνουν φίλους παντού, συνέχισε να διαβάζεις.
Τα 3 «μυστικά» των ανθρώπων που κάνουν φίλους παντού
Χτίζουν φιλίες μέσα από τα παιδιά τους
Είναι λογικό να αισθάνεσαι αποστασιοποιημένη/-ος από τον κοινωνικό σου κύκλο αν είσαι γονέας, λόγω υποχρεώσεων, εργασίας, κούρασης κ.λπ. Μια μελέτη από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα των νέων διαπίστωσε ότι όσοι βρίσκονταν σε σχέση είχαν, κατά μέσο όρο, 2 λιγότερους στενούς κοινωνικούς δεσμούς. Όσοι είχαν παιδιά είχαν χάσει 3 στενούς κοινωνικούς δεσμούς, συμπεριλαμβανομένων μελών της οικογένειας.
Το κλειδί σε αυτή την υπόθεση είναι να αντιληφθείς σε ποια φάση της ζωής σου είσαι και που περνάς περισσότερο χρόνο. Επομένως, μπορείς να γνωρίσεις φίλους, όπου και το παιδί σου. Να γνωρίσεις δηλαδή γονείς και να ξεκινήσεις καινούργιες φιλίες, είτε για παράδειγμα σε μια παιδική χαρά ή στον παιδικό σταθμό.
Δοκιμάζουν νέες δραστηριότητες
Πλέον με τα social media, δεν είναι δύσκολο να ανακαλύψεις νέα ενδιαφέροντα ή να βρεις κοινότητες. Υπάρχουν ομάδες και δραστηριότητες για τα πάντα. Ο στόχος σου δεν είναι να βρεις μεμονωμένα άτομα, αλλά κοινότητες. Αν γνωρίσεις 10 νέα άτομα, υπάρχουν καλές πιθανότητες να γίνεις φίλος με τουλάχιστον έναν από αυτούς. Εμπλέξου με πολλές διαφορετικές ομάδες, καθεμία με έναν λογικό αριθμό ατόμων. Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της κοινότητας, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες για φιλίες μακράς διάρκειας.
Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η εύρεση δραστηριοτήτων που βοηθούν στη δημιουργία κοινωνικών ομάδων προάγει θετικά αποτελέσματα, όπως η μείωση του άγχους, η βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων και η αύξηση της ευτυχίας, του αισθήματος του ανήκειν και της συνολικής ευημερίας.
Αναζητούν άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα
Σε συνέχεια του παραπάνω, αν έχεις κάποιο χόμπι που αγαπάς ή αν θες να αποκτήσεις μια νέα δεξιότητα, όπως το να μάθεις κάποιο μουσικό όργανο ή μια ξένη γλώσσα – τότε μπορείς να κάνεις πιο εύκολα τα πράγματα για τον εαυτό σου. Από τη στιγμή που θα βρεθείς στον ίδιο χώρο – ακόμα και σε ένα πάρτι – με άτομα με ίδια ενδιαφέροντα, οι συζητήσεις θα μπορούν να κυλήσουν πιο εύκολα και να υπάρξει επικοινωνιακή χημεία.