ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 3 λαχανικά που κάνουν απίστευτο καλό στην υγεία σου

iStock

Μιας ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας και την πρόληψη διαφόρων προβλημάτων υγείας. Και, φυσικά, τα λαχανικά αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, καθώς είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι υπάρχουν χιλιάδες τύποι λαχανικών για να διαλέξεις, πώς μπορείς να ξέρεις ποια είναι τα πιο θρεπτικά; Για να σε βοηθήσουμε, παρακάτω σού παρουσιάζουμε τα 3 κορυφαία λαχανικά, σύμφωνα με τους ειδικούς της διατροφής.

Τα πιο θρεπτικά λαχανικά, σύμφωνα με τους ειδικούς

Τα 3 κορυφαία λαχανικά: που αξίζουν μια θέση στη διατροφή σου Pexels

1. Σπανάκι

Ένα μόλις φλιτζάνι (30 γραμμάρια) ωμό σπανάκι, παρέχει το 16% της Ημερήσιας Συνιστώμενης Ποσότητας (ΣΗΠ) για βιταμίνη Α, 120% για βιταμίνη Κ και μόλις 7 θερμίδες. Το σπανάκι διαθέτει επίσης αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ασθενειών.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα σκούρα φυλλώδη πράσινα, όπως το σπανάκι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτίνη και λουτεΐνη, δύο αντιοξειδωτικά που σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου. Άλλη μελέτη έδειξε ότι το σπανάκι μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Επειδή είναι πλούσιο σε μέταλλα και γεμάτο βιταμίνες, βοηθά επίσης στην πήξη του αίματος, στον μεταβολισμό, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί πολύτιμη ασπίδα προστασίας για το  ανοσοποιητικό σύστημα και τη γήρανση.

2. Νεροκάρδαμο

Ένα λιγότερο δημοφιλές, αλλά εξαιρετικά θρεπτικό λαχανικό. Το νεροκάρδαμο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά. Εκτός από βιταμίνη C, το νεροκάρδαμο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, σημαντική για την πήξη του αίματος και την πυκνότητα των οστών, καθώς και βήτα-καροτίνη με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

Το νεροκάρδαμο είναι επίσης γεμάτο με βιταμίνη Α, η οποία είναι σημαντική για την υγιή όραση και τη διατήρηση της λειτουργικότητας των οργάνων υποστηρίζοντας την κυτταρική διαίρεση.

3. Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα ακόμα λαχανικό που αξίζει μια θέση στην καθημερινή σου διατροφή, για όλους τους σωστούς λόγους.

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθάνε στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, καθώς και στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. Το μπρόκολο είναι επίσης μια απροσδόκητη πηγή ασβεστίου, με 43 mg ανά φλιτζάνι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το δημοφιλές σκούρο πράσινο λαχανικό, είναι ένας σούπερ σταρ της διατροφής, που εκτός από υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και ασβέστιο, χαρίζει στον οργανισμό φολικό οξύ, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α και C.

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, περιέχουν φυτοχημικές ενώσεις που περιέχουν θείο, οι οποίες υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και βοηθούν τον οργανισμό να απομακρύνει τις τοξίνες μέσω των φυσικών διαδικασιών αποτοξίνωσης του ήπατος.