ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 3 φρούτα που πρέπει να τρως για να ζήσεις ως τα βαθιά γεράματα

Unsplash

Γνωρίζουμε καλά ότι η υιοθέτηση μιας φυτικής διατροφής, μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Ήξερες όμως ότι συνδέεται επίσης με τη μακροζωία;

Πέρα από τα πολύτιμα λαχανικά, που μπορούν να θωρακίζουν την υγεία μας και τα φρούτα, δεν πρέπει να λείπουν από μια ισορροπημένη διατροφή. Κι ενώ όλα τα φρούτα θεωρούνται πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μακροπρόθεσμα, μπορούν να συμβάλλουν και στη μακροζωία. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις τα φρούτα, που καταναλώνουν περισσότερο οι κάτοικοι των Μπλε Ζωνών, των περιοχών του κόσμου που οι άνθρωποι ζουν 100 (και βάλε) χρόνια.

Γιατί η κατανάλωση φρούτων είναι απαραίτητη για την υγιή γήρανση;

Τα μόνα φρούτα που πρέπει να τρως για να ζήσεις ως τα βαθιά γεράματα Olivie Strauss/Unsplash+

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα φρούτα που είναι σημαντικά για τους αιωνόβιους στις Μπλε Ζώνες, διαφέρουν από τη μια κουλτούρα στην άλλη, αλλά μοιράζονται κάποια κοινά στοιχεία. Σύμφωνα με μια μελέτη σε πάνω από 100.000 άτομα, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, συσχετίστηκε με μειωμένη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα. Οι περισσότεροι κάτοικοι των Μπλε Ζωνών, έχουν εύκολη πρόσβαση σε φρούτα και λαχανικά τοπικής προέλευσης, τα οποία σε μεγάλο βαθμό είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα και βιολογικής καλλιέργειας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κατά μέσο όρο 5 μερίδων την ημέρα, συσχετίστηκε με 13% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, συγκριτικά με την κατανάλωση μόνο 2 μερίδων την ημέρα. Η ποικιλία είναι επίσης βασικό «κλειδί».

Ποια είναι τα καλύτερα φρούτα για μακροζωία;

Αν και υπάρχουν αρκετά φρούτα που βρίσκονται στις Μπλε Ζώνες για να διαλέξεις και να βάλεις στην καθημερινή σου διατροφή, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως δεν χρειάζεται να πιέσεις τον εαυτό σου με κάτι που δεν σου αρέσει. Αντίθετα, προτείνουν να δοκιμάσεις μια μεγάλη ποικιλία φρούτων (και λαχανικών) και να δεις τι σου αρέσει περισσότερο. Τώρα, ας φτάσουμε στη στιγμή που όλοι περιμέναμε. Εδώ είναι τα 3 κορυφαία φρούτα για υγιή γήρανση, που καταναλώνονται συνήθως στις Μπλε Ζώνες:

  • Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι ένα νόστιμο φρούτο με πολλά οφέλη για την υγεία και την ομορφιά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά και φυτικά έλαια που ενισχύουν την υγεία. Είναι μια εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπών, φυτικών ινών, καροτενοειδών και αντιοξειδωτικών. Τα τροπικά αυτά φρούτα, είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, οι οποίες μπλοκάρουν την απορρόφηση της χοληστερίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αντικατάσταση των υδατανθράκων από μονοακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που περιέχουν τα αβοκάντο, συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων, την αύξηση της «καλής» και τη μείωση της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα.

  • Μπανάνες

Μία λέξη: Κάλιο. Μαζί με το κάλιο, οι μπανάνες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Μαζί, αυτά τα 2 θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση υγιών προτύπων ύπνου, ο οποίος είναι καθοριστικής σημασίας παράγοντας για την γενική υγεία.

  • Παπάγια

Αυτό το φρούτο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ενίσχυση της υγείας του εντέρου (βασικός δείκτης υγιούς γήρανσης) και μειώνει τη δυσκοιλιότητα. Όπως και τα τροπικά ξαδέρφια της, το μάνγκο, η γκουάβα και ο ανανάς, έτσι και η παπάγια είναι μια ακόμα εξαιρετική επιλογή για να ενισχύσεις τον οργανισμό σου με την συγκεκριμένη βιταμίνη, περιέχοντας 95mg ανά μικρό φρούτο. Περιέχει επίσης πολύτιμα ένζυμα, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή, ενώ το αντιοξειδωτικό βήτα-καροτίνη, που βρίσκεται στην παπάγια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος και καρκίνου.