ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα 10 ψέματα που πρέπει να σταματήσεις να λες στον εαυτό σου

Μία φορά κι έναν καιρό ζούσα σε έναν κόσμο γεμάτο ψέματα. Δεν είχα πέσει θύμα παραπλάνησης κάποιου άλλου, ο ίδιος μου ο εαυτός έπαιζε παιχνίδια εις βάρος μου και είχε κάνει το ψέμα καθημερινότητα.

Ψευδαισθήσεις που εμφανίζονται σε όλους μας και υποτίθεται ότι είναι αντικειμενικά ορθές. Εμείς οι ίδιοι σαμποτάρουμε τους εαυτούς και δημιουργούμε σύγχυση στην ίδια μας την ύπαρξη.

Λέμε ψέματα, μας παραμυθιάζουμε και διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα. Είναι ζωή αυτή; Είναι τρόπος αντιμετώπισης; Τρόπος άμυνας ή μία συνήθεια που κοντεύει να γίνει δεύτερη φύση μας; Όποια κι αν είναι η αφορμή πρέπει να βάλουμε ένα τέλος.

Προς Θεού μη φτάσεις στο άλλο άκρο του χαιδέματος. Να είσαι αυστηρή και ταυτόχρονα να καταλαβαίνεις τα όρια σου και τις δυνατότητες σου. Χρειάζεται μέτρο και διαρκής επανεξέταση της εκάστοτε συνθήκης. Να σε κοιτάς με καθαρό μυαλό χωρίς φίλτρα συμπάθειας ή αντιπάθειας.

liesmesa.jpg 

Τα 10 ψέματα που σου λες καθημερινά

*Δεν αξίζω τίποτα. Μην είσαι αφοριστική με τον εαυτό σου και μην τον υποβάλεις στη διαδικασία της απαξίωσης. Φυσικά και αξίζεις.

*Δεν βλέπομαι. Είναι κάποιες ημέρες του μήνα που ο καθρέφτης δεν είναι καλός σύμβουλος. Ξυπνάς και νιώθεις άσχημη και παχουλή; Μέρα είναι θα περάσει.

*Θα αδυνατίσω και θα το βάλω. Μην πάρεις κάτι που δεν σου κάνει με την προοπτική της απώλειας βάρους. Το πιο πιθανό είναι να το βρεις μετά από 3 χρόνια με το καρτελάκι στο πίσω μέρος της ντουλάπας σου.

*Με κακομεταχειρίζεται αλλά με θέλει. Η αγάπη δεν γνωρίζει προσβολές και κακοποίηση κάθε είδους. Όσοι σε αντιμετωπίζουν άσχημα δεν αξίζουν την προσοχή και την αγάπη σου γιατί πολύ απλά δεν τους αξίζεις.

*Κάποια στιγμή θα ανταμοιφθώ. Μη μένεις σε δουλειές που δεν έχουν προοπτικές υπό το φόβο ενός περιβάλλοντος.

*Είμαι μόνη μου. Μόνοι μας ερχόμαστε και μόνοι μας φεύγουμε αλλά στο ενδιάμεσο υπάρχουν άνθρωποι που μας στιγματίζουν. Οι φίλοι είναι πάντα σανίδα σωτηρίας, μην το ξεχνάς.

*Έτσι τα έφερε η μοίρα. Μην αφήνεσαι στους εξωτερικούς παράγοντες. Τη ζωή τη φτιάχνουμε μόνοι μας.

*Είμαι μεγάλη για τέτοια πράγματα. Τα στοιχεία της αστυνομικής ταυτότητας δεν καθορίζουν το πώς αισθανόμαστε. Μην χάνεσαι σε χρονολογίες και στερεότυπα. Είσαι όσο αισθάνεσαι και κάνεις όσα σου επιτρέπει η διάθεσή σου. Η ψυχή δεν έχει ηλικία.

*Άφησέ το για αύριο. Προφανώς και σε κοροϊδεύεις. Όσα μετατίθενται συνήθως δεν πραγματοποιούνται ποτέ. Τελείωνε τις δουλείες σου τη στιγμή που προκύπτουν. Η αναβλητικότητα είναι το μεγαλύτερο συγκαλυμμένο ψέμα που λες στον εαυτό σου.

*Με στοιχειώνει το παρελθόν μου. Όσα έχουμε ζήσει μας αλλάζουν αλλά δεν καθορίζουν το μέλλον μας. Όπου κοιτάς πας, οπότε όταν κοιτάς πίσω μετακινείσαι συνεχώς με την όπισθεν. Βάλε πρώτη και φύγε μπροστά.