ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 10 πιο θρεπτικά τρόφιμα στον κόσμο. Υγεία και ομορφιά στο πιάτο

Pexels

Η διατροφή είναι από τα πιο απλά και ταυτόχρονα σημαντικά πράγματα, που μπορείς να προσέξεις, για να φροντίσεις την υγεία και την ευεξία σου. Για να μεγιστοποιήσεις την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνεις, είναι λογικό να θέλεις να επιλέγεις τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη ποσότητα και ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Ποια είναι όμως αυτά; 

Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις τα 10 πιο θρεπτικά τρόφιμα, που αναμφισβήτητα αξίζουν μια θέση στη διατροφή σου.

Τα 10 πιο θρεπτικά τρόφιμα στον κόσμο Pexels

1. Σολομός

Ο σολομός και άλλα λιπαρά είδη ψαριών περιέχουν τα περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού. Συνδέονται με την ευεξία και χαμηλότερο κίνδυνο πολλών σοβαρών ασθενειών.

Αν και εκτιμάται κυρίως για την ευεργετική του σύνθεση σε λιπαρά οξέα, περιέχει επίσης τεράστιες ποσότητες άλλων θρεπτικών συστατικών. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων, περιέχει περίπου 2,2 γραμμάρια ωμέγα-3, μαζί με πολλές πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και άφθονες βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ποσοτήτων μαγνησίου, καλίου, σεληνίου και βιταμινών Β.

2. Λαχανίδα (kale)

Από όλα τα φυλλώδη λαχανικά, το kale είναι ο βασιλιάς. Είναι γεμάτο με βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και διάφορες βιοδραστικές ενώσεις. Eίναι επίσης ιδιαίτερα υψηλό σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ1. Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β6, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό και μαγγάνιο.

3. Σκόρδο

Το σκόρδο είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, B1 και B6, καθώς και σε ασβέστιο, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο και σελήνιο. Το σκόρδο έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ευεργετικές θειούχες ενώσεις όπως η αλισίνη.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η αλισίνη και το σκόρδο, μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, καθώς και την ολική και την LDL (κακή) χοληστερόλη. Βοηθά επίσης στην αύξηση της HDL (καλής) χοληστερόλης, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το ωμό σκόρδο έχει επίσης σημαντικές αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

4. Οστρακοειδή

Αν και τα ψάρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα οστρακοειδή μπορεί να είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που μπορείς να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου. Τα μύδια, τα στρείδια, τα χτένια και τα μύδια, είναι είδη οστρακοειδών που εκτός από νόστιμα, είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Β12 που υπάρχουν. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, διάφορες βιταμίνες Β, βιταμίνη D, ψευδάργυρο, κάλιο, σελήνιο και σίδηρο.

5. Πατάτες

Οι πατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο. Περιέχουν επίσης βιταμίνη C και τις περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι πατάτες είναι επίσης ένα από τα πιο χορταστικά φαγητά. Extra tip: Εάν αφήσεις τις πατάτες να κρυώσουν μετά το μαγείρεμα, σχηματίζουν επίσης ανθεκτικό άμυλο, μια ουσία που μοιάζει με ίνα και χαρίζει πολλά ισχυρά οφέλη για την υγεία.

6. Συκώτι

Το συκώτι είναι μακράν από τις πιο θρεπτικές τροφές, που αξίζει μια θέση στη διατροφή σου. Ενδεικτικά, μια μερίδα (100 γραμμάρια) μοσχαρίσιου συκωτιού περιέχει:

  • Βιταμίνη Β12: 1.176% της  Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ)
  • Βιταμίνη Β5, βιταμίνη Β6, νιασίνη και φυλλικό οξύ: περισσότερο από το 50% της ΣΗΠ
  • Βιταμίνη Β2: 201% της ΣΗΠ
  • Βιταμίνη Α: 634% της ΣΗΠ
  • Χαλκός: 714% της ΣΗΠ
  • Σίδηρος, φώσφορος, ψευδάργυρος και σελήνιο: περισσότερο από το 30% της ΣΗΠ
  • Πρωτεΐνη: 29 γραμμάρια

7. Σαρδέλες

Οι σαρδέλες είναι μικρά, λιπαρά ψάρια που μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα. Δεδομένου ότι τα όργανα είναι συνήθως τα πιο θρεπτικά μέρη ενός ζώου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ολόκληρες οι σαρδέλες είναι πολύ θρεπτικές. Περιέχουν λίγο από σχεδόν κάθε θρεπτικό συστατικό που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Όπως και άλλα λιπαρά ψάρια, είναι επίσης πολύ πλούσια σε ωμέγα-3, τα λιπαρά οξέα που φροντίζουν την υγεία της καρδιάς.

8. Μύρτιλα (blueberries)

Όσον αφορά τη διατροφική αξία των φρούτων, τα μύρτιλα αποτελούν μια κατηγορία από μόνα τους. Αν και δεν είναι τόσο πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα όσο τα λαχανικά, είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθοκυανινών και διαφόρων άλλων φυτικών ενώσεων, μερικές από τις οποίες, έχουν ισχυρή προστατευτική δράση για την υγεία του εγκέφαλου.

9. Κρόκοι αυγών

Οι κρόκοι αυγών έχουν δαιμονοποιηθεί άδικα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων χοληστερόλης δεν αυξάνει την LDL (κακή) χοληστερόλη στο αίμα. Οι κρόκοι αυγών είναι λοιπόν ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Τα ολόκληρα αυγά είναι τόσο θρεπτικά που μερικές φορές αναφέρονται ως «πολυβιταμίνες της φύσης». Οι κρόκοι αυγών είναι γεμάτοι με βιταμίνες, μέταλλα και διάφορα ισχυρά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της χολίνης.

10. Μαύρη σοκολάτα (κακάο)

Last but not least, η μαύρη σοκολάτα κερδίζει επάξια μια θέση στη λίστα με τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον κόσμο. Το κακάο, είναι γεμάτο με φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό και μαγγάνιο. Αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι η εκπληκτική γκάμα αντιοξειδωτικών, που περιέχει. Για ακόμα μεγαλύτερα οφέλη στην υγεία σου, φρόντισε να καταναλώνεις μαύρη σοκολάτα με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο.