ΥΓΕΙΑ

Η «άγνωστη» συνήθεια που σού προσθέτει 385 θερμίδες την ημέρα

Unsplash

Θα μπορούσε να είναι δύο κομμάτια πίτσα, ένα μικρό πιάτο με πατάτες τηγανητές, κάτι παραπάνω από 4 φέτες ψωμί, δύο ποτήρια αναψυκτικό, αλλά δεν είναι. Τουλάχιστον αν ήταν κάτι τέτοιο, θα το χαιρόσουν κιόλας βρε αδερφέ. Αυτή η κακή και άγνωστη συνήθεια για την οποία θα σου μιλήσω ευθύς αμέσως και σύμφωνα με τους ερευνητές του King’s College μπορεί να σού προσθέτει μέχρι και 385 θερμίδες σε καθημερινή βάση, λέγεται έλλειψη ύπνου.

Κακό μαντάτο εκτός από κακή συνήθεια, αν σκεφτείς πως ο μέσος άνθρωπος κοιμάται σήμερα περίπου δύο ώρες λιγότερο απ’ ό,τι 60 χρόνια πριν, με τους μισούς από αυτούς να υποφέρουν σε τακτική βάση από αϋπνία. Λόγω της έλλειψης ύπνου λοιπόν, όχι μόνο έχεις την ευκαιρία να τρως πιο πολύ, αφού είσαι ξύπνια, αλλά κάνεις και πολύ χαμηλές καύσεις.

Ο μη επαρκής ύπνος είναι κακή συνήθεια για έναν ακόμα λόγο

Και δεν είναι μόνο αυτό, τα άτομα έχουν τη συνήθεια να κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες καθημερινά διαταράσσουν και τις ορμόνες τους, συγκεκριμένα τη λεπτίνη, η οποία είναι ό,τι λέει το όνομά της- πρωτεϊνική ορμόνη που ρυθμίζει την ενεργειακή πρόσληψη, συμπεριλαμβανομένης της όρεξης, της πείνας, του μεταβολισμού και της συμπεριφοράς.

Παράλληλα, η γκρελίνη, η οποία είναι γνωστή ως ορμόνη της πείνας, εκτοξεύεται στα ύψη. Και τι γίνεται όταν συμβαίνουν όλα αυτά; Οι επιστήμονες υπολογίζουν μια θερμιδική επιβάρυνση γύρω στις 385 την ημέρα.

Γι’ αυτό άσε το κινητό, σβήσε την τηλεόραση, σταμάτα να γεμίζεις με προβλήματα το κεφάλι σου και πήγαινε για ύπνο λίγο νωρίτερα απόψε. Για τη σιλουέτα ρε γαμώτο.