FITNESS

Σχοινάκι: 5 λόγοι που θα σε πείσουν να το εντάξεις στη fitness ρουτίνα σου

Photo by Jon Naso/NY Daily News Archive via Getty Images

Παρόλο που είναι πιο αποτελεσματικό από πολλές άλλες μορφές αερόβιας προπόνησης, το σχοινάκι είναι ένας από τους πιο υποτιμημένους τύπους άσκησης.

Συγκεκριμένα, μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι οι φοιτήτριες που περνούσαν 10 λεπτά κάνοντας σχοινάκι καθημερινά, για έξι εβδομάδες, βελτίωσαν την καρδιαγγειακή τους ικανότητα στον ίδιο βαθμό με φοιτητές που έκαναν 30 λεπτά τρέξιμο την ίδια χρονική περίοδο.

Επιπλέον, το σχοινάκι καίει πολλές θερμίδες, ενισχύει τον συντονισμό και την οστική πυκνότητα και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμών και καρδιακών ασθενειών.

Παρακάτω, θα βρεις τα επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη που μπορεί να έχει το σχοινάκι στη σωματική σου υγεία.

1. Το σχοινάκι που καίει θερμίδες

Το σχοινάκι μπορεί να κάψει 200 ​​έως 300 θερμίδες μέσα σε 15 λεπτά. Περισσότερες δηλαδή από άλλες αερόβιες ασκήσεις, όπως το τρέξιμο ή η ποδηλασία.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις κύριες μυϊκές ομάδες λειτουργούν όταν κάνεις σχοινάκι, η άσκηση θεωρείται θερμογόνα.

Δημιουργεί δηλαδή μεγάλη θερμότητα στο σώμα. Το σώμα χρειάζεται να καίει περισσότερα καύσιμα για να παράγει αυτή την ενέργεια, κι έτσι καίει περισσότερες θερμίδες.

Αν ως αρχάρια ξεκινήσεις να κάνεις με σχοινάκι για δύο λεπτά συνεχόμενα, θα αμφισβητήσεις σε μεγάλο βαθμό τις καρδιαγγειακές σου ικανότητες.

Ο καρδιακός ρυθμός θα αυξηθεί αμέσως και θα πρέπει να διατηρήσει την ποσότητα ενέργειας που παράγεται για τους μύες.

Αυτό αυξάνει την καύση θερμίδων, καθώς και προκαλεί τα διαφορετικά ενεργειακά συστήματα του σώματος.

2. Βελτιώνει τον συντονισμό

Σχοινάκι: Πέντε λόγοι που θα σε πείσουν να το εντάξεις στη fitness ρουτίνα σου Pexels

Το σχοινάκι απαιτεί ιδιαίτερα καλό συντονισμό, ειδικά καθώς προχωράς σε πιο επιδέξιες κινήσεις.

Βελτιώνει τον συντονισμό απαιτώντας από πολλά μέρη του σώματος να επικοινωνούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί μια κίνηση.

Τα πόδια πρέπει να πηδούν έγκαιρα, με τους καρπούς να περιστρέφονται για να δημιουργήσουν μια συνεχή κίνηση άλματος.

Μελέτη του 2017, διαπίστωσε ότι το σχοινάκι βοήθησε στη βελτίωση του κινητικού συντονισμού μεταξύ αυτιστικών παιδιών, που συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα, με την ισορροπία και τον συντονισμό.

Μια άλλη μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι οι ποδοσφαιριστές που έβαλαν το σχοινάκι στις προπονήσεις τους, εμφάνισαν καλύτερες κινητικές δεξιότητες, μετά από 8 εβδομάδες.

3. Μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού

Με τον βελτιωμένο συντονισμό που εξασφαλίζει η συγκεκριμένη άσκηση, ο κίνδυνος τραυματισμού είτε κατά τη διάρκεια της άσκησης είτε σε καθημερινές δραστηριότητες, μειώνεται.

Το σχοινάκι σε αναγκάζει να συντονίζεις τις κινήσεις στο πάνω και κάτω μέρους του σώματός σου, ώστε να είσαι πιο ευκίνητη. Με τον ίδιο τρόπο, η επίγνωση που αποκτάς για το σώμα σου, βελτιώνεται τρομερά.

Αυτό σε κάνει λιγότερο επιρρεπή σε τραυματισμούς.

4. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Δεδομένου ότι το σχοινάκι ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς, είναι εξαιρετικό για το καρδιαγγειακό σύστημα και την υγεία της καρδιάς.

Είναι επίσης ευεργετικό για άτομα που βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.

Μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι κάνοντας σχοινάκι για 12 εβδομάδες, μειώθηκαν οι παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου σε έφηβες που είχαν υπέρταση ή οριακή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Στο τέλος της μελέτης, τα κορίτσια που έκαναν σχοινάκι είχαν χαμηλότερο συνολικό σωματικό λίπος, λιγότερο σωματικό λίπος στην κοιλιά και καλύτερους παλμούς.

Όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν στην υγεία της καρδιάς.

5. Σχοινάκι για γερά κόκαλα

Σχοινάκι: Πέντε λόγοι που θα σε πείσουν να το εντάξεις στη fitness ρουτίνα σου Pexels

Το σχοινάκι μπορεί να κάνει τα οστά πιο δυνατά. Η οστική πυκνότητα μετρά τη δύναμη των οστών.  Όταν έχουμε περισσότερα μέταλλα στα οστά μας όπως το ασβέστιο, είναι λιγότερο εύθραυστα και λιγότερο πιθανό να σπάσουν.

Η υψηλότερη οστική πυκνότητα μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή, ιδιαίτερα για τα κορίτσια και τις γυναίκες.

Μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι τα κορίτσια ηλικίας 11 έως 14 ετών που έκαναν σχοινάκι κάθε εβδομάδα, είχαν υψηλότερη οστική πυκνότητα από εκείνα που δεν έκαναν.

Χτίζει την οστική πυκνότητα μέσω της προπόνησης υψηλής πρόσκρουσης. Το σώμα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις αναδιαμορφώνοντας τα οστά για να γίνουν πιο δυνατά και πιο πυκνά.

Μπορεί να είναι ωφέλιμο για άτομα με αδύναμα οστά, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου, πριν ξεκινήσεις αυτήν την άσκηση.