ΠΕΡΙΟΔΟΣ

#StopPeriodShaming: 6 τρόποι να βάλεις τέλος στο period shaming στην καθημερινότητά σου

Pexels

Η έμμηνος ρύση έχει στιγματοποιηθεί από την ύπαρξή της. Με απλά λόγια, γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε θεωρώντας πως το να έχεις περίοδο είναι ντροπή. Γιατί όμως να ντρεπόμαστε για τη φύση μας;

Η απλή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα του period shaming, είναι ότι δεν θα έπρεπε να ντρεπόμαστε – κάτι που ακούγεται εξίσου αποτελεσματικό όσο το «μην στενοχωριέσαι» σε κάποιον που βιώνει μια απογοήτευση. Πρέπει λοιπόν να δράσουμε διαφορετικά και ολιστικά.

Ξεκινώντας, θέλω να σου εξηγήσω τι είναι το period shaming, ή αλλιώς «το στίγμα της περιόδου». Ανακάλεσε στο μυαλό σου όλες εκείνες τις φορές που έχεις ψιθυρίσει στο αυτί μιας συναδέλφου αν έχει σερβιέτα γιατί σου ήρθε νωρίτερα η περίοδος. Σκέψου όλα τα μέρη που εφηύρες για να την «βολέψεις» ώστε να μην τη δει κανείς στον δρόμο για την τουαλέτα: στην τσέπη του παντελονιού, στο λάστιχο της φούστας, κάτω από τη μπανέλα του σουτιέν. Πόσα ραντεβού έχεις αναβάλει χρησιμοποιώντας ασαφείς δικαιολογίες, ενώ απλά είχες περίοδο; Ποιες μεθόδους έχεις επιστρατεύσει για να κρύψεις εκείνον τον λεκέ που – τι να κάνουμε, συμβαίνει – φαίνεται στο πίσω μέρος του παντελονιού σου; Όλες αυτές οι μικρές, καθημερινές πράξεις που εμείς νομίζουμε πως είναι απλά αντανακλαστικά και ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των «δύσκολων ημερών» του μήνα, στην πραγματικότητα δηλώνουν ενδόμυχα ντροπή για την έμμηνο ρύση μας.

Είναι απλά περίοδος λοιπόν…και δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο θα πρέπει να ντρέπεσαι. Η Always και ο οργανισμός Strong Me, από κοινού αποσκοπούν στην αντιμετώπιση και εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος της περιόδου, καθώς και την ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης των νεαρών κοριτσιών.

Πάμε να δούμε πώς μπορούμε να εξαλείψουμε το ταμπού γύρω από την περίοδο, με μικρές, καθημερινές πράξης αυτοπεποίθησης.

1. Πες την με το όνομά της

Είναι περίοδος, οπότε πες την ακριβώς έτσι. Δίνοντάς της χαριτωμένα ή περιγραφικά ονόματα όπως «οι δύσκολες μέρες του μήνα», δημιουργείς ένα αρνητικό πρόσημο γύρω από αυτή την τόσο φυσιολογική λειτουργία του να είσαι γυναίκα. Όπως με κάθε τι που στιγματοποιείται, έτσι και η περίοδος, χρειάζεται ορατότητα για να ξεπλύνει το αρνητικό ή ντροπιαστικό της πρόσημο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει να μπαίνεις σε λεπτομέρειες που σε κάνουν να νιώθεις άβολα. Αρκεί να λες «έχω περίοδο», αντί να επιστρατεύεις λογοπαίγνια, ευφημισμούς και το «βρες τη λέξη».

2. Ενημερώσου για την περίοδό σου

Κι ενώ η περίοδος είναι κάτι που μας συμβαίνει κάθε μήνα (στις περισσότερες), δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών που δεν έχουν ενημερωθεί καταλλήλως για την έμμηνο ρύση. Ενημερώσου για τον κύκλο σου, μίλα με τον γυναικολόγο σου, ζήτα συμβουλές, μάθε για τις ορμόνες σου, το PMS και τα συμπτώματά του κι έτσι θα μπορείς πολύ πιο εύκολα να μιλήσεις ανοιχτά και σε τρίτους για όλα όσα βιώνεις αυτές τις μέρες του μήνα.

3. Απάντα στα «αστειάκια»

Έχοντας ως βάση τη γνώση που ανέφερα προηγουμένως, τι θα έλεγες να πάψεις να δείχνεις ανοχή σε αστεία για τα νεύρα ή την κούραση που ενδεχομένως να νιώθεις; Η κυκλοθυμία και η κόπωση είναι συμπτώματα που πολλές από εμάς δεν μπορούμε να αποφύγουμε όταν έχουμε ή περιμένουμε περίοδο. Γιατί λοιπόν, να αφήσουμε κάτι τόσο φυσιολογικό να δημιουργεί εντυπώσεις στη δουλειά ή την παρέα μας; Την επόμενη φορά που θα δεχτείς εκείνο το «άσ’ την, έχει νεύρα», φρόντισε να απαντήσεις καταλλήλως.

4. Μην ντρέπεσαι για τους λεκέδες

Μικροατυχήματα συμβαίνουν σε όλες μας. Γέλα, καθάρισέ το και προχώρα με την ημέρα σου. Αν αντιδράσεις με τρόπο που δείχνει ότι ντρέπεσαι, συντηρείς ουσιαστικά το στίγμα και το period shaming. Αν απλά κάνεις σαν να λερώθηκες με καφέ ή το φαγητό σου, αποδεικνύεις έμπρακτα πόσο κανονικό είναι το να έχεις περίοδο.

5. Μίλα ανοιχτά για την περίοδο

Το να κάνεις ειλικρινείς συζητήσεις με τις φίλες, τις συναδέλφους, τον γυμναστή ή ακόμα και το άτομο με το οποίο κάνεις dating, θέτει την περίοδο στο πλαίσιο κανονικότητας που της αξίζει. Μοιράσου τι σε δυσκολεύει, πώς νιώθεις και τι αντιμετωπίζεις και θα δεις ότι δεν είσαι μόνη.

6. Δοκίμασε να κάνεις σεξ

Ενώ οι μέρες με περίοδο, τυχαίνει συχνά να είναι εκείνες που νιώθουμε περισσότερη σεξουαλική διέγερση, πολλές γυναίκες ντρέπονται να προτείνουν στους συντρόφους τους να κάνουν σεξ, γιατί φοβούνται την αντίδρασή του. Δοκίμασε να του το προτείνεις, χρησιμοποιείστε μια πετσέτα για να μην λερωθείτε και πού ξέρεις, ίσως ξεκλειδώσεις μια νέα πίστα στην ηδονή σου χάρη στο αίμα που έχεις και λειτουργεί ως επιπλέον φυσικό λιπαντικό. Επίσης το σεξ βοηθά να ανακουφιστείς από τις κράμπες περιόδου. Μην το σκέφτεσαι.