ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σταμάτα να λες “ναι” συνέχεια! Μάθε και το “όχι”

Το Savoirville.gr, επίσημος συνεργάτης του Ladylike.gr, γράφει για το πότε πρέπει να λες "όχι" και να μην καταντάς θύμα.

Το καλό παιδί που πάντα λέει ναι, θέλει να προσφέρει, να διευκολύνει τις καταστάσεις των άλλων, είναι πάντα εκεί και ετοιμοπόλεμο, να βοηθήσει ανά πάσα στιγμή. Σου θυμίζει κάτι; Αν σε περιγράφω τότε είσαι και συ ένα “θύμα” της καλοσύνης σου.

Πότε όμως λέμε όχι; Και τι σημαίνει το όχι; Ας τα πάρουμε ένα-ένα.

Πρώτον το όχι δεν είναι κακό. Είναι απλά μια άρνηση χωρίς όμως να συνεπάγεται με αδιαφορία για αυτόν που σου ζητάει μια διευκόλυνση. Τι θα γινόταν αν λέγαμε σε όσους μας ζητούν κάτι, ναι;

Πολύ συχνά λέμε ναι ακόμη και εκεί που δεν θέλουμε να πούμε, η ανάγκη να είμαστε αποδεκτοί, η ανάγκη να είμαστε αρεστοί και να μη δώσουμε στον άλλον την ευκαιρία να σκεφτεί κάτι κακό για μας, μας οδηγεί στην χρήση του Ναι! ως απάντηση. Το «όχι» όμως ανήκει στο λεξικό μας και θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε και εμείς κάθε φορά που δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι.

Λέμε όχι λοιπόν όταν κάτι:

Μας στερεί προσωπικό χρόνο, χρόνο με τον εαυτό μας, χρόνο που συμβάλλει στην προσωπική μας εξέλιξη(σπουδές, καριέρα, εργασία). Η ψυχική μας ισορροπία είναι πάνω από όλα και όλους.

Λέμε όχι σε οτιδήποτε δεν μας εκφράζει. Το να κάνεις κάτι που δεν θες και σε κάνει να παραπονιέσαι γι’αυτό, δεν θα σε ωφελήσει ούτε βραχυπρόθεσμα ούτε μακροπρόθεσμα.

Λέμε όχι στα πρόσωπα που επανειλημμένα έχουμε βοηθήσει και όχι μόνο δεν δείχνουν να το εκτιμούν, αλλά επωφελούνται από την καλοσύνη μας.

Όταν δεν μας αποζημιώνουν για τον κόπο,την προσπάθεια ή την εργασία που καταβάλουμε. Ή τουλάχιστον δεν το αναγνωρίζουν.

Λέμε όχι, κάθε φορά που αποτελούμε λύση ανάγκης και όχι επιλογή!

Tο όχι πολλές φορές, σημαίνει αυτοσεβασμός, αξιοπρέπεια και γνώση για το πως αξίζει να μας φέρονται.

Καλύτερα να πεις ένα λυτρωτικό όχι  παρά να πεις ένα ναι που σίγουρα θα μετανιώσεις!

Διάβασε επίσης στο Savoirville.gr

Αν είσαι 20 χρονών

Τι σημαίνει να αγαπάς μουσικό