ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 παράξενα σημάδια που δείχνουν ότι είσαι εθισμένη στη ζάχαρη

Pexels

Η ζάχαρη σε όλες τις μορφές της, όχι μόνο επιβαρύνει με κενές θερμίδες τον οργανισμό μας, αλλά ενισχύει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, ενώ μπορεί ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο για ορισμένους τύπου καρκίνου. Ο εθισμός στη ζάχαρη είναι πραγματικός. Ο εγκέφαλος μπορεί να συνηθίσει να λαχταρά ζάχαρη και σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί αυτή η λιγούρα για «κάτι γλυκό» μπορεί ακόμα να παρουσιαστούν και συμπτώματα στέρησης.

Ο εθισμός στη ζάχαρη είναι ένα μετρήσιμο, φυσιολογικό φαινόμενο από το οποίο υποφέρουν πολλοί άνθρωποι. Πώς μπορείς όμως να καταλάβεις εάν η συνήθειά σου να απολαμβάνεις γλυκά, είναι στην πραγματικότητα εθισμός;

Κρύβεις γλυκά στο σπίτι

Χρησιμοποιείτε ζάχαρη για να ανακουφίσετε Αν λαχταράτε κάτι γλυκό μετά από έναν χωρισμό, μια λυπημένη ταινία ή μια κακή μέρα, προσέξτε. «Ένα ψυχολογικό σύμπτωμα του εθισμού στη ζάχαρη είναι όταν τα άτομα στρέφονται συνεχώς στη ζάχαρη ως μέσο για να αντιμετωπίσουν τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής, την πλήξη ή άλλα ψυχολογικά ζητήματα όπως η κατάθλιψη ή το άγχος», λέει ο Lin Anderson, LMHC, M.A., Ed.M και Aaron. Sternlicht, LMHC, CASAC, αδειοδοτημένοι θεραπευτές που ειδικεύονται στον εθισμό στο ιδιωτικό τους ιατρείο Family Addiction Specialist. «Το να επιδοθεί κανείς σε ζάχαρη για να αποκτήσει τέτοια συναισθηματική ανακούφιση είναι εξαιρετικά ανθυγιεινό, καθώς δεν επιτρέπει στο άτομο να νιώσει τα συναισθήματά του ή να τα αντιμετωπίσει σωστά». Και μια πρόσφατη μελέτη υποδηλώνει ότι δεν ενισχύει καν τη διάθεσή σας. Γνωρίζετε τις πιθανές συνέπειες και τρώτε ζάχαρη ούτως ή άλλως Είναι κακό σημάδι «αν τρώτε ζάχαρη και πρόχειρο φαγητό καταναγκαστικά, παρόλο που αντιλαμβάνεστε τις αρνητικές συνέπειες», δήλωσε ο Dan DeFigio, συγγραφέας του Beating Sugar Addiction For Dummies. Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους η ζάχαρη σας κάνει να αρρωστήσετε. Ξεφεύγεις από το δρόμο σου για να πάρεις ζάχαρη Εάν κάνετε ειδικές βραδινές εκδρομές στο βενζινάδικο για να παραλάβετε μια πίντα παγωτό, θα πρέπει να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στις προτεραιότητές σας, σύμφωνα με το Κέντρο Εθισμών. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι η ανάγκη σας για ζάχαρη είναι εκτός ελέγχου. Έχετε αισθήματα ενοχής για την κατανάλωση ζάχαρης Τα αισθήματα ενοχής για την κατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού μπορεί να είναι σημάδι διατροφικής διαταραχής. Εάν ντρέπεστε για τη συνήθειά σας για τη ζάχαρη, μπορεί να θέλετε να το συζητήσετε με το γιατρό σας ή έναν θεραπευτή. Προσέξτε αυτά τα σιωπηλά σημάδια ότι μπορεί να έχετε διατροφική διαταραχή. Pexels

Μερικοί άνθρωποι με εθισμό στη ζάχαρη μπορεί να αναγνωρίσουν ότι τρώνε πάρα πολύ, αλλά αντί να βρουν τρόπους να μειώσουν, το κρύβουν. Το να βρίσκεις δικαιολογίες για ένα «γλυκάκι μωρέ» είναι ένα σαφές σημάδι εθισμού στη ζάχαρη. Κανείς δεν κρύβει το μπρόκολο στην ντουλάπα του. Αν κρύβεις γλυκά ή ζαχαρωτά μέσα στο σπίτι, έχεις εθισμό στη ζάχαρη.

Χρειάζεσαι όλο και περισσότερη ζάχαρη για να ικανοποιήσεις τις λιγούρες σου

Όπως συμβαίνει με πολλές εθιστικές συμπεριφορές ή ουσίες, η ανοχή στη ζάχαρη μπορεί να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Ένα σημάδι εθισμού λοιπόν είναι η ανάγκη για περισσότερα γλυκά, προκειμένου να ικανοποιηθεί η επιθυμία σου για κάτι γλυκό.

Καταναλώνεις ζάχαρη ακόμα και όταν δεν πεινάς

Έχεις πραγματικά χορτάσει μετά από ένα μεγάλο γεύμα, αλλά παρ’ όλα αυτά έχεις ακόμα χώρο για μια μεγάλο κομμάτι τούρτας; Το νούμερο 1 σημάδι που μαρτυρά εθισμό στη ζάχαρη, είναι ότι στρέφεσαι σ΄αυτή, ακόμα κι όταν (σωματικά) δεν πεινάς.

Πάντα σου λείπει κάτι γλυκό

Μετά από υπερκατανάλωση ζάχαρης, το σάκχαρό στο αίμα θα πέσει απότομα, επειδή η ινσουλίνη διοχετεύει όλη αυτή τη ζάχαρη στα κύτταρα του οργανισμού. Αυτή η απότομη πτώση ωστόσο, προκαλεί χαμηλό σάκχαρο στο αίμα και περισσότερη λαχτάρα για κάτι γλυκό.

Σου λείπουν και τα αλμυρά τρόφιμα

Η λαχτάρα για αλμυρά τρόφιμα, είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σου δεν παίρνει τη διατροφή που χρειάζεται. Αυτό είναι εκπληκτικά κοινό μεταξύ εκείνων που είναι εθισμένοι στη ζάχαρη, καθώς αυτοί οι άνθρωποι έχουν συχνά έλλειψη σε βασικά θρεπτικά συστατικά. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να τρώει τακτικά σνακ με ζάχαρη, πιθανότατα δεν τρως αρκετά από τις υγιεινές πρωτεΐνες και λίπη που χρειάζεται το σώμα σου. Η λαχτάρα για αλμυρά τρόφιμα, είναι ουσιαστικά ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα σου, μπορεί να σου λέει ότι πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμα από τη ζάχαρη και να φας κάτι πιο θρεπτικό. Φυσικά ισχύει και το αντίστροφο. Το κλειδί είναι η ισορροπία: H κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα, για να λειτουργήσει σωστά.

Προσπαθείς να «κόψεις» και έχεις ασυνήθιστα συμπτώματα

Ο συγκεκριμένος εθισμός, όπως κάθε άλλος μπορεί να σε επηρεάζει τόσο ψυχολογικά ή σωματικά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όταν προσπαθείς να «κόψεις» ή να περιορίσεις τα γλυκά, το σώμα σου μπορεί να παρουσιάσει σημάδια στέρησης. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα εθισμού στη ζάχαρη μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, λήθαργο ή αίσθημα κόπωσης, λιγούρες, μυϊκούς πόνους, ναυτία, αέρια και φούσκωμα, ακόμη και αϋπνία. Ο καλύτερος τρόπος για να απεξαρτηθείς από τη ζάχαρη είναι αργά, μειώνοντας λίγο-λίγο την κατανάλωσή της.

Νιώθεις ενοχές

Τα αισθήματα ενοχής για την κατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού μπορεί να είναι σημάδι διατροφικής διαταραχής. Εάν ντρέπεσαι για τη συνήθειά σου να τρως γλυκά, μπορεί να χρειάζεσαι μια επαγγελματική συμβουλή.