ΥΓΕΙΑ

Σίδηρος: 3 αγαπημένοι διατροφικοί συνδυασμοί που εμποδίζουν την απορρόφησή του

Unsplash

Η έλλειψη σιδήρου είναι ένα πρόβλημα που συνήθως αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, κυρίως λόγω της απώλειας αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου. Οι περισσότερες εγκυμονούσες χρειάζονται συμπληρώματα σιδήρου, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό έχει χρόνια έλλειψη.

Εκτός από τα συμπληρώματα που συνταγογραφεί ο γιατρός, ο σίδηρος λαμβάνεται κυρίως από τις κατάλληλες τροφές. Αν τρως κρέας, ξέρεις ότι το κόκκινο κρέας, όπως το μοσχάρι και το συκώτι είναι εξαιρετικές πηγές σιδήρου. Οι φακές και το σπανάκι είναι, αντίστοιχα, οι βασικές επιλογές εκείνων που δεν καταναλώνουν κρέας.

Ενώ συνήθως επιλέγουμε τις τροφές μας με κριτήριο τη γεύση και τις προσωπικές προτιμήσεις μας, ξεχνάμε να λάβουμε υπόψιν κάτι πολύ σημαντικό. Μπορεί οι φακές να είναι πεντανόστιμες με φέτα, αλλά δεν βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, ειδικά αν τον έχεις πραγματική ανάγκη. Πάμε λοιπόν να δούμε μερικούς εύστοχους συνδυασμούς, αλλά και εκείνους που μπαίνουν εμπόδιο και χάνεις σίδηρο, ενώ δεν υπάρχει λόγος.

Οι σωστοί διατροφικοί συνδυασμοί

Φακές με λαχανάκια Βρυξελλών. Πρόκειται για μία φυτική τροφή υψηλή σε σίδηρο και λαχναικά με μπόλικη βιταμίνη C, στοιχείο που πηγαίνει χέρι χέρι με τον σίδηρο.

Φασόλια με καρότα. Τα φασόλια είναι καλή πηγή φυτικού σιδήρου ενώ τα καρότα έχουν β-καροτένια που γίνεται σύμμαχος στην απορρόφηση.

Μοσχάρι με ντοματοσαλάτα και ψωμί ολικής. Το μοσχάρι είναι η ιδανική επιλογή για κρεατοφάγους που έχουν μεγάλη ανάγκη σιδήρου. Η ντομάτα είναι γεμάτη βιταμίνη C και έχεις ένα χορταστικό και θρεπτικό γεύμα. Το ψωμί ολικής ανήκει στις αμυλούχες τροφές που προσφέρουν καλύτερη πέψη.

Σίδηρος και λάθος συνδυασμοί

Όπως προείπαμε, οι φακές έχουν σίδηρο αλλά ο συνδυασμός με γαλακτοκομικά εμποδίζει την απορρόφησή του. Ξέχνα λοιπόν το πατροπαράδοτο combo φακές με φέτα.

Κόκκινο κρέας με αυγά. Αν υπάρχει έναν διατροφικός συνδυασμός που δεν βοηθά στην απορρόφηση σιδήρου, αυτό είναι το κρέας με τα γαλακτοκομικά. Το ασβέστιο των τελευταίων εμποδίζει τον σίδηρο και τούμπαλιν.

Σολομός με κόκκινο κρασί. Άλλος ένας αγαπημένος συνδυασμός (σε περίπτωση που δεν πίνεις λευκό) που θα πρέπει να περιορίσεις αν χρειάζεσαι τον σίδηρο. Ο σολομός έχει σίδηρο, ο οποίος εμποδίζεται από τις τανίνες που υπάρχουν στο κόκκινο κρασί.