ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σημάδια που δείχνουν ότι η δουλειά σε αγχώνει υπερβολικά και οι τρόποι να το διαχειριστείς

Είστε από αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν όλα να πηγαίνουν σαν ρολόι στη δουλειά; Όπως οι σχέσεις με τους συναδέλφους και η αποδοτικότητα σας για παράδειγμα; Μήπως διακατέχεστε από τελειομανία και πρέπει όλα να λειτουργούν άψογα για να είστε ήρεμοι; Μήπως είστε από αυτούς όπου η δουλειά τους είναι το Νο1 θέμα στη ζωή τους; Έχετε αναρωτηθεί από που μπορεί να προκύπτει αυτό το είδος στρες, σε καθεμία από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν;

Γράφει η Πόπη Δημητροπούλου*, Creative Business Coach, CPC

Σαφώς βέβαια το στρες δεν εμφανίζεται μόνο του, και συγκεντρώνονται αρκετοί παράγοντες που μπορούν να μας οδηγήσουν στο υπερβολικό άγχος και πολλές φορές στο burn-out. Ένας όμως από τους βασικούς παράγοντες του σύγχρονου άγχους, είναι η επιθυμία μας για τελειότητα και η τάση να έχουμε τον έλεγχο στα πράγματα και στις καταστάσεις.

Αυτά τα στοιχεία δεν επηρεάζουν μόνο τον επαγγελματικό τομέα, θα έλεγα ότι περισσότερο επιδρούν στην προσωπική μας ζωή.

>Αναρωτήσου σε κλίμακα από το 1 έως το 10 πόσο θέλεις να ελέγχεις τα πάντα;

Σε ένα βαθύτερο επίπεδο θα σας έλεγα ότι αυτό που υποβόσκει κάτω από αυτές τις συμπεριφορές είναι ξεκάθαρα ο φόβος. Ο φόβος του να μην κάνουμε λάθος, μην εκτεθούμε, μην πουν ότι δεν τα καταφέραμε, ο φόβος του να αισθανθούμε ότι είμαστε ανεπαρκείς. Η Marianne Williamson έχει γράψει κάτι καταπληκτικό για το φόβο που αισθανόμαστε όλοι μας: «Ο μεγαλύτερος μας φόβος δεν είναι να φανούμε ανεπαρκείς. Ο μεγαλύτερος φόβος μας είναι ότι είμαστε πανίσχυροι, πέρα από κάθε μέτρο. Είναι το φως μας, και όχι το σκοτάδι που μας φοβίζει πιο πολύ απ’ όλα.»

> Εσύ αφήνεις το φόβο να υπερνικήσει;

Άρα την επόμενη φορά που θα πιάσεις τον εαυτό σου υπερβολικά στρεσαρισμένο, θα σε συμβούλευα να κάνεις ένα απλό πράγμα. Να σταματήσεις ότι κι αν κάνεις, να μεταφερθείς σε ένα ήσυχο μέρος και να ακουμπήσεις το χέρι σου στο μέρος της καρδιάς για να νιώσεις τον παλμό της. Μέτρα αργά τους χτύπους της και πάρε βαθιές ήρεμες ανάσες, στη συνέχεια στρέψε το βλέμμα σου στα πόδια σου και προσπάθησε να θυμηθείς στιγμές όπου αισθανόσουν ηρεμία και χαλάρωση. Σιγά, σιγά όταν οι αναπνοές σου ηρεμήσουν και οι παλμοί της καρδιάς πέσουν, χαμογέλασε και ας σου φαίνεται δύσκολο, απλά χαμογέλασε.

Μην αφήσεις το φόβο να υπερτερήσει, είσαι πολύ πιο ισχυρή από αυτόν!

*Ευχαριστούμε την Πόπη Δημητροπούλου, Creative Business Coach, CPC

 Κλείστε μια Δωρεάν συνεδρία Coaching. Επικοινωνία: www.kalifos.com, τηλ. 6977- 075124