ΥΓΕΙΑ

Ρώτα τον γιατρό: Πώς βοηθάει η ομοιοπαθητική στην κλιμακτήριο;

Για τις λύσεις που προτείνει η ομοιοπαθητική στην περίοδο της κλιμακτηρίου, γράφει στο άρθρο που ακολουθεί ο ομοιοπαθητικός Κωνσταντίνος Πίσιος.

Η κλιμακτήριος είναι η περίοδος πριν την εμμηνόπαυση (το τέλος της εμμήνου ρύσεως ) και μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Συνήθως εμφανίζεται σε ηλικία 45 – 55 ετών. Η έναρξη, η διάρκεια και τα συμπτώματά της διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Έντονα σωματικά συμπτώματα εμφανίζονται το χρονικό αυτό διάστημα εξ αιτίας των ορμονικών αλλαγών  όπως:

εξάψεις ή ρίγη, εφίδρωση, πονοκέφαλοι, ταχυπαλμίες, κολπική και δερματική ξηρότητα, αϋπνίες, κράμπες, πόνοι στα κόκαλα και τους μυς, μείωση της σεξουαλικής διάθεσης.

Η κλιμακτήριος πέρα από τα σωματικά συμπτώματα έχει και σημαντικές επιδράσεις στην ψυχολογία της γυναίκας:

άγχος , κατάθλιψη, θυμό, εναλλαγές στη διάθεση, ευερεθιστότητα, κλάματα, άγχος και απελπισία για το μέλλον και το τι θα φέρουν τα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης

Ρώτα και εσύ τον γιατρό! Στείλε μας την απορία σου και σύντομα ο ειδικός θα σου δώσει την απάντηση που ψάχνεις.

Δίνονται διάφορες συμβουλές για να αντιμετωπιστούν όπως:

μείωση του στρες, προτίμηση άνετων ρούχων, από φυσικά υλικά, περιορισμό αλάτι, καφεΐνη, αλκοόλ, καυτερά τρόφιμα, χρησιμοποίηση βαμβακερών ρούχων και υφασμάτων, βιταμίνες – Ε, Β, C, ασβέστιο, σελήνιο, διακοπή καπνίσματος, σωματική άσκηση, βότανα – αλόε βέρα, νυχτολούλουδο, ginseng, φυτοοιστρογόνα – black cohosh.

Οι περισσότερες από αυτές τις συμβουλές βοηθούν σε ήπιες περιπτώσεις μόνο.

Η συμβατική αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης είναι η ορμονοθεραπεία, που σήμερα γίνεται με δισκία (από το στόμα), διαδερμικά αυτοκόλλητα, κολπικά ένθετα και αλοιφές, η οποία στοχεύει να υποκαταστήσει στον οργανισμό τα οιστρογόνα, που παύουν να παράγονται στην εμμηνοπαυσιακή γυναίκα.

Τι γίνεται όμως με τις γυναίκες που δεν θέλουν ή δεν τους επιτρέπεται, π.χ. για ιατρικούς λόγους, να καταφύγουν σε αυτήν τη λύση;

Για την γυναίκα που έχει πρόβλημα να κάνει την συμβατική αγωγή με θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης, είτε επειδή έχει δυσάρεστες παρενέργειες, είτε επειδή αντενδείκνυται ή δεν την επιθυμεί, υπάρχει ένας αξιόπιστος τρόπος για να απαλλαγεί ή να απαλύνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Αυτή είναι η Ομοιοπαθητική.

Θα σας παρουσιάσω ένα περιστατικό για να δείτε πόσο καλά μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όταν δοθεί η σωστή θεραπεία.

Η Τασία 55 χρονών, είχε σοβαρό πρόβλημα με εξάψεις εξαιτίας της εμμηνόπαυσης. Είχε εξαντλήσει όλες τις φυσικές θεραπείες, όπως βιταμίνες και κρέμες, αλλά οι εξάψεις χειροτέρευαν. Είχε πρόβλημα στον ύπνο γιατί ξύπναγε ιδρωμένη και την επόμενη μέρα ένιωθε πολύ κουρασμένη. Ήταν εκνευρισμένη και απελπισμένη με όλη την κατάσταση αυτή.

Της σύστησα ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο.

Μετά από 24 ώρες οι εξάψεις άρχισαν να υποχωρούν. Σταδιακά η κατάσταση της βελτιωνόταν και μετά από 2 μήνες δεν είχε κανένα πρόβλημα με εξάψεις, ενώ ο ύπνος της είχε φτιάξει.

Η Ομοιοπαθητική μπορεί να προσφέρει φυσική θεραπεία έχοντας στη φαρέτρα της πάμπολλα φάρμακα που αντιμετωπίζουν όλα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Δρα ενισχύοντας την προσπάθεια του οργανισμού να ισορροπήσει σε μια νέα κατάσταση ( αφού οι γυναικείες ορμόνες έχουν μειωθεί δραματικά), βοηθώντας άμεσα, ήπια και πολλές φορές πολύ αποτελεσματικά.

Η Ομοιοπαθητική, θεωρώντας τον οργανισμό ως ένα ενιαίο σύνολο και χωρίς να διαχωρίζει το γεννητικό σύστημα από τον υπόλοιπο οργανισμό, παρεμβαίνει θεραπευτικά βοηθώντας την γυναίκα να περάσει αυτό το στάδιο όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και φυσικά. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, είναι πάρα πολλά, γι’ αυτό και χρειάζεται να γίνει από τον ομοιοπαθητικό διαχωρισμό με βάση την ιδιοσυγκρασία καθώς και τα συμπτώματα που έχει η ασθενής.

Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε συμβουλές καθώς και ονόματα ομοιοπαθητικών φαρμάκων που προτείνονται σε διάφορες περιπτώσεις.

Να είστε όμως προσεκτικοί γιατί οι περιγραφές είναι γενικές και η κάθε γυναίκα μοναδική οπότε μπορεί να μην έχετε κανένα αποτέλεσμα. Και δεν θα οφείλεται στο ομοιοπαθητικό φάρμακο αλλά στην λάθος διάγνωση.

Έτσι π.χ. για την cimicifuga που προτείνεται σε πολλές ιστοσελίδες, και συνίσταται για όλα τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως νυχτερινές εφιδρώσεις, εξάψεις, ξηρότητα κόλπου, αιμορραγία και εναλλαγές της διάθεσης, δεν σημαίνει ότι θα βοηθάει όλες τις γυναίκες.

Θα είναι “κατάλληλο για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν αρθριτικούς πόνους στις αρθρώσεις των χεριών, πονοκεφάλους στη δεξιά πλευρά της κεφαλής, πόνους στον αυχένα και βαθιά κατάθλιψη” όπως γράφεται αλλά θα χρειαστούν ακόμα περαιτέρω στοιχεία, κυρίως από το διανοητικό και συναισθηματικό επίπεδο, για να φανεί αν είναι το ενδεικνυόμενο ομοιοπαθητικό φάρμακο.

Και επειδή είναι πολύ δύσκολο κάποιος, ειδικά όταν είναι άρρωστος να είναι τόσο αντικειμενικός και να έχει τόση αυτογνωσία, είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε έναν καλό ομοιοπαθητικό.

Γιατί η θεραπεία που θα σας συστήσει θα βοηθήσει και στα σωματικά συμπτώματα που προκαλούνται από την έλλειψη ορμονών αλλά και στα νεύρα, στο άγχος, στον ύπνο και στη διάθεση λόγο της ολιστικότητας της θεραπείας.

Ρώτα και εσύ τον γιατρό! Στείλε μας την απορία σου και σύντομα ο ειδικός θα σου δώσει την απάντηση που ψάχνεις.

Διάβασε περισσότερα για θέματα ομοιοπαθητικής, στο website του Κωνσταντίνου Πίσιου.