ΥΓΕΙΑ

Ρώτα τον γιατρό: Πως μπορώ να ξεπεράσω τις ημικρανίες;

Για τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης της ημικρανίας, γράφει στο άρθρο που ακολουθεί ο ομοιοπαθητικός Κωνσταντίνος Πίσιος.

Η ημικρανία είναι ένας τύπος πονοκέφαλου, που μπορεί να εκδηλωθεί με πολλά και διαφορετικά συμπτώματα ανάμεσα στους ασθενείς. Κάποια από αυτά είναι:

– πόνος στο κεφάλι

– ναυτία

– εμετός

– φωτοευαισθησία

Σε πολλούς ασθενείς, ο πονοκέφαλος ξεκινά στην ίδια πλευρά κάθε φορά, για αυτό και ονομάζεται ημικρανία. Ο πόνος μπορεί να γίνεται αισθητός πίσω από το μάτι, στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή στον αυχένα.

Κάποια άτομα με ημικρανία έχουν προειδοποιητικά συμπτώματα, που καλούνται αύρα. Η αύρα είναι μια ομάδα συμπτωμάτων που επηρεάζουν την όραση όπως:

– αστέρια ή γραμμές ζιγκ ζαγκ στο οπτικό πεδίο

– θολή όραση

– σωληνοειδής όραση

– οφθαλμικός πόνος

Ποια είναι τα αίτια που κάποιος εμφανίζει ημικρανία;

Όταν κάποιος εμφανίζει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας δεν είναι ποτέ κατά λάθος ή από ατυχία, εκτός κι’ αν είναι τραυματισμός. Όλοι οι αρχαίοι Έλληνες ιατροί και φιλόσοφοι θεωρούσαν ότι δεν υπήρχε κάτι χωρίς αιτία. Και για να εξαφανίσεις κάτι οριστικά, πρέπει να εξαφανίσεις την αιτία από την οποία προήλθε.

Στην περίπτωση των ασθενειών πρέπει πρώτα να αναγνωρίσεις ποια είναι τα αίτια που τις προκαλούν και μετά να βρεις έναν τρόπο για να τα εξαφανίσεις.

Η συμβατική ιατρική, στην περίπτωση της ημικρανίας θεωρεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις  αυτή προκαλείται από ανώμαλη εγκεφαλική δραστηριότητα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν μπορεί να βρει την αιτία.

Διαπιστώνει όμως ότι υπάρχουν πολλοί εκλυτικοί παράγοντες, δηλαδή πράγματα ή καταστάσεις οι οποίες σχετίζονται με αυτήν ή θεωρεί ότι την προκαλούν.   

Ρώτα και εσύ τον γιατρό! Στείλε μας την απορία σου και σύντομα ο ειδικός θα σου δώσει την απάντηση που ψάχνεις.

Κάποιοι από τους παράγοντες είναι:

– αλκοόλ
– έντονο φως
– συγκεκριμένες οσμές ή αρώματα
– μεταβολές στα επίπεδα ορμονών (που συμβαίνουν στη διάρκεια του έμμηνου κύκλου των γυναικών ή με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών)
– δυνατός ήχος
– κάπνισμα ή έκθεση σε καπνό
– συγκεκριμένα τρόφιμα (σοκολάτα, γαλακτοκομικά προϊόντα,  φρούτα, ξηροί καρποί, κτλ.)

Τα τελευταία χρόνια η συμβατική ιατρική παρατηρεί ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ψυχολογικής κατάστασης του ασθενούς με την ημικρανία. Δηλαδή αν κάποιος είναι αγχωμένος ή νευριασμένος μπορεί να έχει μια κρίση ημικρανίας.

Θεραπεία

Με την συμβατική ιατρική δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τις αιτίες της ημικρανίας. Συστήνονται φάρμακα παυσίπονα με στόχο τη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων ή προτείνεται στον ασθενή να αποφύγει τους εκλυτικούς παράγοντες (διακοπή αλκοόλ, αλλαγή διατροφής, κτλ.).

Αν τα κοινά αναλγητικά, όπως ακεταμινοφαίνη, ιβουπροφένη ή ασπιρίνη δεν βοηθούν, συστήνονται άλλα φάρμακα πιο δυνατά όπως:

– τριπτάνες
– ερυσίβη, όπως η διυδροεργοταμίνη ή η εργοταμίνη με καφεΐνη
– ισομεθεπτένη

Για την αντιμετώπιση των άλλων συμπτωμάτων της ημικρανίας δίνονται άλλα φάρμακα:

– για τη ναυτία π.χ.προχλωροπεραζίνη
–  κατασταλτικά όπως βουταλβιτάλη
– ναρκωτικά αναλγητικά π.χ. μεπεριδίνη
– μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) π.χ. ιβουπροφένη

Όπως διαπιστώνετε η θεραπεία είναι για τα συμπτώματα και όχι για την αιτία.

Υπάρχουν πολλές άλλες εναλλακτικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η ημικρανία, όπως βελονισμός, ρεφλεξολογία βοτανοθεραπεία κτλ. Όλες έχουν κάποιο αποτέλεσμα, άλλες ήπιο, άλλες μέτριο, άλλες πολύ καλό. Σημασία έχει να διαλέξει κάποιος την θεραπεία που δουλεύει με τον καλύτερο τρόπο δηλαδή τον ηπιότερο, τον γρηγορότερο, τον μονιμότερο και το πιο βασικό, τη θεραπεία που επιφέρει την λιγότερη επίπτωση στην συνολική υγεία του οργανισμού. Αν μαζί με όλα αυτά η θεραπεία μπορεί να επηρεάσει και άλλους τομείς της υγείας όπου υπάρχει πρόβλημα, π.χ. σε άλλα σωματικά προβλήματα ή σε ψυχολογικά, τότε ακόμα καλύτερα.

Η Ομοιοπαθητική είναι μια θεραπευτική μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει με τον καλύτερο τρόπο. Γιατί επιδρά και στα αίτια αλλά και συνολικά στον οργανισμό ενδυναμώνοντας τον. 

Με τα ομοιοπαθητικά φάρμακα αντιμετωπίζεται η ημικρανία αλλά και μειώνεται το άγχος, η στεναχώρια, τα νεύρα ή άλλα συνοδά σωματικά συμπτώματα που μπορεί να έχει ο ασθενής. Τις περισσότερες φορές η ομοιοπαθητική θεραπεία έχει μονιμότητα. Δηλαδή μετά την θεραπεία δεν ξαναεμφανίζονται οι ημικρανίες.

Τα φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες όταν χρησιμοποιούνται σωστά και ούτε προκαλούν εθισμό. Μετά την λήξη της αγωγής δεν χρειάζεται συνέχιση της θεραπείας.

Ρώτα και εσύ τον γιατρό! Στείλε μας την απορία σου και σύντομα ο ειδικός θα σου δώσει την απάντηση που ψάχνεις.

Διάβασε περισσότερα για θέματα ομοιοπαθητικής, στο website του Κωνσταντίνου Πίσιου.