LIFE COACHING

Robin Sharma: Γιατί έγινε sold out η εμφάνιση του πιο διάσημου guru αυτοβελτίωσης στην Αθήνα;

Cenk Ertekin/Alamy/Visualhellas.gr

Δεν είχα ιδέα ποιος είναι ο Robin Sharma. Μέχρι που ένα καλοκαίρι έβλεπα κόσμο στη παραλία να διαβάζει Τα μυστικά του μοναχού που πούλησε τη Ferrari του κι αναρωτήθηκα τι συμβαίνει. Τότε, με ένα απλό google search, έμαθα ότι είναι ένας guru, διάσημος guru, αυτοβελτίωσης.

Είναι διευθύνων σύμβουλος της Sharma Leadership International Inc., μιας εταιρείας συμβούλων που έχει μια απλή αποστολή: να βοηθήσει ανθρώπους και οργανισμούς να φτάσουν στην κορυφή της παγκόσμιας κλίμακας. Ανάμεσα στους πελάτες του περιλαμβάνονται η Microsoft, η Nike, η General Electric, η FedEx, η NASA και η BP. Δεν μπορεί να τον εμπιστεύονται οι πιο αναγνωρίσιμες πολυεθνικές και να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Robin Sharma Raajessh Kashyap/Hindustan Times via Getty Images

 

Ο κορυφαίος συγγραφέας των παγκόσμιων best sellers, Robin Sharma, ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μοιράστηκε με το κοινό τις γνώσεις του σε θέματα αυτοβελτίωσης, αυτογνωσίας και ηγεσίας. Εννοείται έγινε sold out η ομιλία του (τον παρακολούθησαν 3.000 άτομα).

Ο Καναδός Robin Sharma γράφει τα πιο διάσημα best seller αυτοβελτίωσης. Ναι, όλοι ονειρευόμαστε μια υπέροχη ζωή. Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου με τα μυστικά του. Η πιο γνωστή συμβουλή αυτοβελτίωσης που δίνει; Να ξυπνάμε στις 5 τα ξημερώματα γιατί έτσι λέει ότι ξεκινούν το πρωινό τους οι σπουδαίες μεγαλοφυΐες, οι τιτάνες των επιχειρήσεων και οι σοφότεροι άνθρωποι του κόσμου, για να παράγουν εκπληκτικά επιτεύγματα. Έχει γράψει το βιβλίο που πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα, Το κλαμπ των 5 π.μ.

Με μια ακόμη απλή google search διαπιστώνει κανείς ότι δεν υπάρχει έλλειψη ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός νέου βελτιωμένου εαυτού μας. Γιατί διαφέρει τόσο ο Robin Sharma; Πιθανότατα γιατί οι συμβουλές του δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε προνομιούχους με λυμένα τα ζητήματα επιβίωσης (δεν μας λέει να κάνουμε γιόγκα και διαλογισμό μόνο). Προτείνει 3 αλλαγές στη ζωή μας: καθορισμό στόχων, το ξύπνημα νωρίς και τις λίστες με τις υποχρεώσεις, τα deadlines, γενικά τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Και μας παρακινεί να τηρούμε το πρόγραμμά μας. Για να κρατήσουμε μακριά το άγχος από τις ζωές μας,λέει να κάνουμε μια 24ωρη αποτοξίνωση από το κινητό και τα social.

Τι κάνει ο Robin Sharma στη δική του ζωή;

Έχει τις «ζώνες μηδενικής τεχνολογίας»,τις ώρες μεταξύ 4.45 π.μ. και 8 π.μ. και μετά τις 6 μ.μ., κατά τις οποίες όλα τα κινητά πρέπει να εξαφανιστούν. Ο Robin Sharma μόλις χτυπήσει το ξυπνητήρι στις 4:45 τα ξημερώματα ξυπνάει αμέσως, κάνει 20 λεπτά έντονη σωματική άσκηση, 20 λεπτά «στοχασμού», όπως προσευχή, διαλογισμός ή συγγραφή ημερολογίου, ακολουθούμενα από 20 λεπτά «ανάπτυξης», κατά τη διάρκεια των οποίων ακούει ένα podcast ή ένα ηχητικό βιβλίο.  Αυτή η μαγική ώρα μοναξιάς, περισυλλογής και ιδρώτα επιτρέπει σε κάποιον να επικεντρωθεί στους στόχους του.

Robin Sharma: «Ο ύπνος δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια συνήθεια, και όπως κάθε άλλη συνήθεια, μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να κοιμάται λίγο λιγότερο».

Τι προτείνει να κάνουμε στη δουλειά; 60 με 90 λεπτά να δουλεύουμε εστιασμένα, χωρίς διάλειμμα και συζητήσεις. Και να κάνουμε 10λεπτα διαλείμματα ανάμεσα στο 8ωρό μας. Έχουμε κι αλλά μυστικά αυτοβελτίωσης του Robin Sharma: Οι ψηφιακές συσκευές απαγορεύονται όταν ξυπνάτε και πριν κοιμηθείτε, και το φαγητό επιτρέπεται μόνο σε πολύ μικρά παράθυρα και συχνά μετά από νηστεία 16 ωρών (fasting δηλαδή). Η παρακολούθηση ειδήσεων περιορίζεται επίσης στο ελάχιστο. Και η ώρα του ύπνου είναι προγραμματισμένη περίπου στις 21.30. Θα στρώσει η επιδερμίδα μου σίγουρα. Θα χάσω και κιλά γιατί επιμένει να μην τρώμε ποτέ μετά τις 8:00 μ.μ. Αυτό μπορεί να μειώσει την ποιότητα του ύπνου.

Εννοείται ότι ξέρει ο Robin Sharma ότι αυτό που περιγράφει είναι βασανιστήριο.Περιγράφει στα βιβλία του/μανιφέστα αυτοβελτίωσης τη διαδικασία της προσαρμογής ως «βασανιστήριο» και λέει ότι θα χρειαστούν 66 ημέρες «εγκατάστασης συνήθειας» προτού πετύχουμε «το σημείο αυτοματοποίησης» όπου ο εγκέφαλος θα είναι πλήρως προγραμματισμένος εκ νέου. Θα μας κάνει reboot μάλλον. Ο Robin Sharma λέει ότι ξέρει και τον αλγόριθμο μιας απολύτως ισορροπημένης ζωής.

Γιατί ο Robin Sharma πιστεύει ότι το να προσπαθήσει κανείς να αλλάξει πεποιθήσεις, αξίες ή νοοτροπία είναι κάποιες φορές δύσκολο, όταν η προσπάθεια αυτή εδράζεται μονάχα στη συνειδητή σκέψη. Αντίθετα, μια διττή προσέγγιση που απευθύνεται και στο συνειδητό και στο ασυνείδητο μαζί, μας επιτρέπει να κάνουμε γρήγορα κι εύκολα τις επιδιωκόμενες αλλαγές, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αν έχασες το  μεγαλύτερο event αυτοβελτίωσης, μπορείς να διαβάσετε το βιβλίο Ο ήρωας της διπλανής πόρτας είναι η 15η του συγγραφική δουλειά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, ένα εγχειρίδιο οδηγιών για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξαναγίνουν δυνατοί, οραματιστές και πλήρως ζωντανοί.

Ο Robin Sharma ξέρει ότι πολλοί θεωρούν τα βιβλία αυτοβελτίωσης κάτι σαν ημερολόγια με ψευτοεπιστημονικά τσιτάτα. Τι έχει να πει στους επικριτές του; «Αν επαναλαμβάνουμε τις δικαιολογίες μας για αρκετή ώρα, κάνουμε πλύση εγκεφάλου στον εαυτό μας, ώστε να πιστεύουμε ότι είναι αληθινές».