ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πως το Facebook σου ρίχνει την ψυχολογία

Θα έχεις σίγουρα διαπιστώσει πολλές φορές, ότι όταν συναναστρέφεσαι μίζερους ή στεναχωρημένους ανθρώπους, ξαφνικά πέφτεις και εσύ. Οι επιστήμονες έχοντας επιβεβαιώσει ότι δεν είναι στο μυαλό σου, αλλά όντως συμβαίνει, προχωράνε τώρα ένα βήμα παραπέρα και θέλουν να δουν αν ισχύει και στα social media.

Η πρώτη σχετική απόπειρα δίνει καφατική απάντηση. Ναι, οι ενημερώσεις των φίλων μας σε Facebook, Twitter κλπ έχουν τη δύναμη να μας φτιάξουν αλλά και να μας χαλάσουν τη διάθεση.
Το δείγμα της πρώτης έρευνας για αυτό το θέμα, δεν είναι μικρό για να πεις ότι αυτό το συμπέρασμα είναι αστείο. Περίπου 670.000 χρήστες μπήκαν στο μικροσκόπιο, για το τι βλέπουν στο newsfeed τους και τι ποστάρουν οι ίδιοι αμέσως μετά.

status.jpg
Οι ειδικοί προτείνουν τρόπους για να μη χαλάμε τη διάθεση μας μέσα από κουβέντες που βλέπουμε στα κοινωνικά δίκτυα. Ο πρώτος είναι να “αποσιωπήσουμε” τους γκρινιάρηδες φίλους μας ώστε να μην εμφανίζονται στο newsfeed μας. Ο δεύτερος είναι να στείλουμε σε εκείνους που δε φαίνονται κεφάτοι, ένα μήνυμα αισιόδοξο. Είπαμε, η διάθεση είναι αποδεδειγμένα μεταδοτική. Τόσο η κακή όσο και η καλή.