WELLNESS

Πώς να επιλέξεις το σωστό σουτιέν

Καθώς φτάνουμε προς το τέλος του μήνα που είναι αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, δε θα μπορούσαμε να μη μιλήσουμε για το... ρούχο του στήθους: το σουτιέν.

Μπορεί να φοράμε από την εφηβεία μας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πάντα κάνουμε τη σωστή επιλογή, ούτε πως ξέρουμε τα πάντα για εκείνο. Αρχικά, μπορεί και εσύ να το “φοβάσαι” γιατί έχεις ακούσει πως ο τρόπος που το φοράς ή το είδος που επιλέγεις, μπορεί να προκαλέσουν ή τέλος πάντων να βοηθήσουν στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

“Πρόκειται για έναν μύθο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν μελέτες που επιστημονικά να τεκμηριώνουν μια τέτοια σχέση, αφού δεν φαίνεται γενικά να υπάρχει συσχετισμός χρήσης στηθόδεσμου και υγείας του μαστού” υπογραμμίζει στο Ladylike, ο Δρ. Γρηγόρης Κυριάκου, Χειρούργος – Ειδικός Μαστολόγος.

“Η χρήση του σωστού στηθοδέσμου δεν προάγει την υγεία του στήθους, ούτε όμως και την επηρεάζει αρνητικά” συμπληρώνει ο Δρ. Κυριάκου προσθέτοντας ότι η επιλογή του σωστού σουτιέν, μπορεί να προσφέρει τόσο στην υγεία της γυναίκας όσο και στη διάθεση της.

Τι κάνει το σωστό σουτιέν

Σύμφωνα με τον Δρ. Κυριάκου τρία είναι τα βασικά οφέλη από την επιλογή του σωστού για εσένα, σουτιέν.

– Υποστηρίζει τους μαστούς, βελτιώνοντας τη στάση του σώματος και αποσυμφορεί τη μέση από το βάρος, ειδικά σε γυναίκες με μεγάλο στήθος

– Σε κάνει να φαίνεσαι πιο λεπτή. Αυτό γιατί με το πέρας του χρόνου οι μαστού έχουν πτωτική τάση και κάνουν το πάνω μέρος της μέσης σου να φαίνεται μεγαλύτερο. Οπότε η σωστή στήριξη του στήθους, κάνει τη φιγούρα σου να φαίνεται λεπτότερη.

– Ενισχύει την αυτοπεποίθηση σου. Όχι μόνο μπορείς να φαίνεσαι λεπτότερη, αλλά χάρη στην ποικιλία των σουτιέν που υπάρχουν στην αγορά, μπορείς να έχεις στυλ και κάτω από τα ρούχα σου.

85% φορά λάθος μέγεθος

Σύμφωνα με τον Δρ. Κυριάκου, το 85% των γυναικών φορά λάθος μέγεθος στηθόδεσμου.

Το σωστό μέγεθος, ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό ώστε να υποστηρίζει το στήθος σου καθώς θα μεγαλώνεις και θα βιώνεις διάφορες αλλαγές στη ζωή σου, όπως η εγκυμοσύνη ή η εμμηνόπαυση.

“Το λάθος μέγεθος είναι πιθανό να προκαλέσει πόνους στους ώμους, την πλάτη και τον αυχένα, αλλά και αντιαισθητικά εξογκώματα γύρω από το στήθος, στις μασχάλες και την πλάτη” υπογραμμίζει ο Δρ. Κυριάκου.

Τι πρέπει να κάνεις

 

1. Δοκίμασε πριν αγοράσεις. Καλό θα είναι να μετρήσεις σωστά το στήθος σου από το σπίτι και να επισκεφτείς ένα κατάστημα εσωρούχων, όπου με τη βοήθεια της πωλήτριας θα βρεις το σωστό μέγεθος.

2. Πρόσεξε οι τιράντες να εφαρμόζουν στο σώμα, χωρίς να σε κόβουν. Θα πρέπει να ανασηκώνουν το στήθος, ώστε να στέκονται στο στέρνο σου σωστά και να μην ανασηκώνονται όταν σηκώνεις τα χέρια σου. Οι τιράντες άλλωστε είναι ρυθμιζόμενες και μπορούν να διαμορφωθούν στη σωστή θέση.

3. Τα Cups πρέπει να γεμίζουν με τον μαστό σoυ και να μην υπάρχουν κενά στο στηθόδεσμο ή ο μαστός να προεξέχει στο πλάι ή επάνω. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν ασύμμετρους μαστούς. Φρόντισε το μέγεθος του σουτιέν να καλύπτει τον μεγαλύτερο μαστό σου.

4. Διάλεξε σουτιέν που οι μπανέλες του εφαρμόζουν πάνω στα πλευρά σου και στηρίζουν από κάτω και από το πλάι το στήθος, χωρίς να πιέζουν ή να αφήνουν κενά.

5. Το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το σουτιέν, πρέπει να έχει ελαστικότητα και να είναι μαλακό, αλλά και να “αντέχει”, ώστε να σε στηρίζει σωστά. Η επιλογή υλικού με λίγη Lycra ή υλικό τύπου spandex θα το κάνει πιο ανθεκτικό στη χρήση του.

6. Το δέσιμο στο πίσω μέρος πρέπει να εφαρμόζει στο σώμα, χωρίς να είναι πολύ σφικτό ή χαλαρό και να φροντίζετε να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με το μπροστινό μέρος.

7. Το ύψος των θηλών: Ένας γενικός κανόνας αναφέρει ότι η θηλή θα πρέπει να είναι περίπου στη μέση ανάμεσα στο ώμο και τον αγκώνα σου, αν και οι αποκλίσεις θεωρούνται φυσιολογικές.

Ο Δρ. Κυριάκου προσθέτει ότι καλό είναι το σουτιέν να πλένεται στο χέρι για να διατηρεί περισσότερο χρόνο το σχήμα αλλά και το χρώμα του. Όσον αφορά για το πότε ένα σουτιέν “πεθαίνει” ο Δρ. Κυριάκου, υπογραμμίζει ότι μπορεί να χρειαστεί αλλαγή σουτιέν ακόμα και μέσα στον ίδιο χρόνο και πάντα μετά από εγκυμοσύνη, αλλαγές βάρους ή μετά την εμμηνόπαυση.

Άλλα θέματα για το στήθος, στο Ladylike:

Αγάπα το στήθος σου, όπως οι celebrities

Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τα σεντόνια, τα μαλλιά, το σουτιέν σου, το τζιν, το σκύλο σου…