ΔΙΑΙΤΑ

Πως να αποφύγεις τα κιλά του Φθινοπώρου

Μπορεί να έχεις ξεμείνει σε μια παραλία και να κάνεις τις βουτιές σου στη βροχή, όμως τα νέα τα ξέρεις: καλοκαίρι τέλος και επίσημα σε λίγες ημέρες.

Μπαίνουμε στο Φθινόπωρο από Δευτέρα και φυσικά αυτό εκτός από τα καλά του, έχει και μερικά “κακά”. Όπως, το ότι αυτή η εποχή συνοδεύεται συνήθως από αύξηση του αριθμού που βλέπεις ανεβαίνοντας στη ζυγαριά.

“Ο Σεπτέμβριος είναι ίσως ο δυσκολότερος μήνας για απώλεια βάρους. Ακόμα και στις περιπτώσεις που κάποιος έχει όλη τη διάθεση να προσέξει τη διατροφή του και να μπει στη διαδικασία να χάσει τα περιττά κιλά, συναντά δυσκολίες που κάνουν την προσπάθεια πιο δύσκολη” αναφέρει στο LadyLike, ο Dr. Πωλ Φαρατζιάν, PhD, MSc, Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμπορικός διευθυντής Nutrimed Ltd.

Μα τι φταίει; farajian1 Ας πάρουμε όμως όλα αυτά ως ένα “καμπανάκι” και ας δούμε με ποιούς τρόπους μπορούμε να μη βάλουμε κιλά με τρόπο και ρυθμό που ούτε καν συνειδητοποιούμε.

Εκτός από τη γυμναστική, η φροντίδα της διατροφής είναι στο χέρι μας και το κυριότερο όπλο μας είναι, άκου τώρα (!), ο προγραμματισμός των γευμάτων. Διάβασε, λοιπόν, όσες πληροφορίες και συμβουλές μας έδωσε ο κ. Φαρατζιάν:

Βάλε πρόγραμμα

Ο σωστός προγραμματισμός γευμάτων εξασφαλίζει ότι δεν θα είσαι συνεχώς επιρρεπής σε τσιμπολογήματα, κεράσματα ή στην εύκολη λύση της παραγγελίας έτοιμου φαγητού. Πριν από το προγραμματισμό των γευμάτων όμως, χρειάζονται να γίνουν και οι κατάλληλες προμήθειες φαγητών και ποτών. Επομένως στο super market ή την αγορά, χρησιμοποίησε λίστα αγορών ώστε να μην ξεχάσεις τα υλικά που θα χρησιμεύσουν στο μαγείρεμα υγιεινών σπιτικών πιάτων.

Πες ναι στα όσπρια και τα μαγειρευτά φαγητά

Δώσε έμφαση στη περισσότερο φυτική διατροφή. Τόσο τα όσπρια όσο και τα μαγειρευτά φαγητά όπως τα φασολάκια, το σπανακόρυζο, οι μπάμιες κτλ, κάνουν τη διατροφή πολύ πιο μεσογειακή και όταν προσθέσεις την κατάλληλη ποσότητα ελαιόλαδου και δεν το παρακάνεις, η διατροφή σου παράλληλα γίνεται και πιο “διαιτητική”.

Τα παραδοσιακά αυτά πιάτα σε εφοδιάζουν με φυτικές ίνες που αυξάνουν τα επίπεδα κορεσμού και διευκολύνουν την εντερική λειτουργία και παράλληλα σε προμηθεύουν πολύτιμες αντιοξειδωτικές βιταμίνες και ουσίες. Θωρακίζουν έτσι το καρδιαγγειακό και ανοσοποιητικό σύστημα, διευκολύνοντας την προσπάθεια απώλειας βάρους.

Πάρε ταπεράκι στη δουλειά

Το παραδοσιακό “ταπεράκι” είναι η ασφαλέστερη και πιο ορθή επιλογή που θα μπορούσες να κάνεις αν θες να χάσεις βάρος ή να το διατηρήσεις στη συνέχεια. 

Σαφώς και δεν θα μπορούσαμε να αναιρέσουμε την απόλαυση και διασκέδαση που μας προσφέρει το γεύμα σε ένα εστιατόριο, αλλά όταν το έτοιμο φαγητό μπαίνει στη διατροφή μας σε καθημερινή βάση, οι πιθανότητες για αύξηση σωματικού βάρους και λίπους είναι έντονες.

Άφησε λοιπόν το γεύμα εκτός σπιτιού ή την παραγγελία φαγητού απ’ έξω για τις στιγμές που αξίζουν και θα τις ευχαριστηθείς πραγματικά.

Εκμεταλλεύσου την εποχή

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του φθινοπώρου, είναι ο χρόνος. Οι προσπάθειες που ξεκινούν πριν ή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, εξαιτίας του άγχους της παραλίας και της λαχτάρας για άμεσα αποτελέσματα, συχνά δεν γίνονται με τρόπο “διαιτολογικά ορθό”. Οι πολύ γρήγορες απώλειες βάρους, συνήθως προκαλούν μικρή απώλεια σωματικού λίπους και έντονη απώλεια μυϊκής μάζας και υγρών. Αντίθετα αποτελέσματα δηλαδή από τα ζητούμενα. diet Άλλο ένα πλεονέκτημα είναι η επιστροφή στο σπιτικό φαγητό, μαγειρεμένο με υλικά και τρόπο που διευκολύνει την απώλεια βάρους. Το καλοκαίρι συνήθως βγαίνουμε για φαγητό συχνότερα και οι επιλογές που κάνουμε, δηλαδή οι διάφοροι μεζέδες, τα τηγανητά θαλασσινά ή ακόμα και τα σουβλάκια και οι πίτσες σίγουρα κάνουν την προσπάθεια για μείωση του βάρους δυσκολότερη.

Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι για παράδειγμα ένα σπιτικό πιάτο ζυμαρικών ή πίτσας έχει περίπου 30% λιγότερες θερμίδες από το αντίστοιχο που θα καταναλώναμε σε κάποιο εστιατόριο.