ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ψευδάργυρος: Γιατί τον χρειάζεσαι και 5 τροφές που σου τον δίνουν

Unsplash

Έχουμε μάθει πολλά για τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Ξέρεις πού χρησιμεύει η βιταμίνη Α, γιατί ο σίδηρος είναι απαραίτητος και από πού θα πάρεις ασβέστιο. Ξέρεις ακόμα και τι καλό κάνει κάθε λαχανικό και φρούτο ξεχωριστά στην υγεία σου. Τι ξέρεις όμως για τον ψευδάργυρο; Για πάμε να μάθουμε.

Να ξεκινήσουμε με το ότι ο ψευδάργυρος αξίζει περισσότερη αναγνώριση και προσοχή.  «Παίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία των ανοσοποιητικών κυττάρων φτιάχνοντας πρωτεΐνες, DNA και μετατρέποντας τα ένζυμα που είναι στην πρώτη γραμμή ενάντια στα στα βακτήρια και τους ιούς», εξηγεί η διατροφολόγος Tracy Lockwood Beckerman.

Τώρα λοιπόν ξέρεις πόσο σημαντικός είναι ο ψευδάργυρος για τον οργανισμό σου. Και επειδή είναι ιχνοστοιχείο, δεν το παράγει το σώμα. Ο βασικότερος τρόπος να του το δώσουμε είναι οι τροφές. Οι ειδικοί συνιστούν 8 mg την ημέρα για τις γυναίκες και 11 για τους άντρες. Αν μία γυναίκα είναι έγκυος ή θηλάζει, θα χρειαστεί περισσότερο.

Ο ψευδάργυρος και οι τροφές

Οι βασικές πηγές είναι ζωική προέλευσης, με κορυφαίες το κόκκινο κρέας και τα οστρακοειδή. Αν δεν τρως κρέας όμως, υπάρχουν και αρκετές φυτικές επιλογές, όπως επισημαίνει η ειδικός. «Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι επίσης πολύ καλές πηγές ψευδάργυρου. Για παράδειγμα, 28 γραμμάρια κάσιους είναι το 15% της προτεινόμενης καθημερινής ανάγκης μας σε ψευδάργυρο. Το ίδιο ισχύει και για ¼ φλιτζάνι βρασμένες φακές.