ΥΓΕΙΑ

Πότε να ανησυχήσεις για μια μελανιά: 6 αιτίες και σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Karolina Grabowska/Unsplash+

Βλέπεις μια μελανιά στο σώμα σου χωρίς να θυμάσαι χτύπημα; Ίσως δεν της έδωσες σημασία, θεωρώντας πως απλώς σκουντούφλησες κάπου. Όμως, οι μελανιές ή αλλιώς εκχυμώσεις, μπορεί να κρύβουν πίσω τους κάτι πιο σοβαρό. Μάθε πότε αξίζει να ανησυχήσεις και ποιες είναι οι βασικές αιτίες που τις προκαλούν.

Τι είναι οι μελανιές και γιατί εμφανίζονται;

Οι μελανιές εμφανίζονται όταν σπάνε μικρά αγγεία κάτω από το δέρμα σου και το αίμα διαρρέει στους ιστούς, δημιουργώντας τη χαρακτηριστική χρωματική αλλοίωση. Η απόχρωση ποικίλλει: από μπλε και μαύρο, μέχρι πράσινο και κίτρινo, ανάλογα με το στάδιο επούλωσης.

Πιο ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένοι, άτομα με λεπτό δέρμα, αλλά και οι αθλητές μετά από έντονη προπόνηση. Αν δεις ανεξήγητες μελανιές στα πόδια, στην κοιλιά ή σε διάφορα σημεία του σώματός σου, δες παρακάτω τι μπορεί να τις προκαλεί.

1. Έλλειψη βιταμινών

Οι βιταμίνες, και κυρίως οι C και K, είναι απαραίτητες για την υγεία των αγγείων και την πήξη του αίματος. Η βιταμίνη C βοηθά στη δημιουργία κολλαγόνου, το οποίο ενισχύει τα τοιχώματα των αγγείων, ενώ η K είναι υπεύθυνη για την σωστή πήξη του αίματος. Αν δεν τις λαμβάνεις επαρκώς, μπορεί να εμφανίζεις μελανιές ακόμα και με μικροχτυπήματα.

2. Φάρμακα και μελανιές

Αν παίρνεις αντιπηκτικά ή φάρμακα που επηρεάζουν την αγγειακή λειτουργία, είναι πολύ πιθανό να δεις πιο εύκολα μελανιές στο σώμα σου. Το αίμα καθυστερεί να πήξει και «μαζεύεται» κάτω από το δέρμα.

3. Ηλικία και λεπτό δέρμα

Μελανιές: 6 αιτίες που τις δημιουργούν και πότε να ανησυχήσεις

Καθώς μεγαλώνεις, το δέρμα γίνεται πιο λεπτό και εύθραυστο. Χάνεται το κολλαγόνο, τα αγγεία γίνονται πιο ευαίσθητα και οι μελανιές κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και χωρίς σοβαρό χτύπημα. Οι γυναίκες, λόγω λεπτότερου δέρματος, είναι επίσης πιο επιρρεπείς.

4. Έντονη άσκηση και βάρη

Μήπως κάνεις έντονη προπόνηση ή σηκώνεις βάρη; Οι μικροτραυματισμοί στους μύες και τα αγγεία μπορούν να προκαλέσουν τοπικές μελανιές, ειδικά γύρω από τους καταπονημένους μυς.

5. Αναιμία και μελανιές

Η έλλειψη σιδήρου οδηγεί σε μείωση των υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και έτσι δημιουργείται αναιμία. Σε συνδυασμό με έλλειψη βιταμίνης C (που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου), οι μελανιές εμφανίζονται πολύ πιο εύκολα και είναι πιο εκτεταμένες.

6. Ένδειξη αιματολογικών ασθενειών

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μελανιές είναι σημάδι σοβαρών προβλημάτων υγείας. Η λευχαιμία, τα λεμφώματα και άλλες αιματολογικές ασθένειες τις προκαλούν επειδή μειώνονται τα αιμοπετάλια, τα κύτταρα που σταματούν την αιμορραγία.

Προσοχή αν οι μελανιές:

  • είναι πολύ σκουρόχρωμες (σχεδόν μωβ),
  • έχουν ακανόνιστο σχήμα,
  • εμφανίζονται σε σημεία όπως το πρόσωπο, τα αυτιά, το στήθος, οι παλάμες ή οι μηροί,
  • δεν φεύγουν με τον καιρό ή πολλαπλασιάζονται.

Άλλα ανησυχητικά συμπτώματα:

  • κόπωση,
  • πυρετός και ρίγη,
  • ανεξήγητη απώλεια βάρους,
  • συχνές ρινορραγίες,
  • αιμορραγία στα ούλα,
  • διογκωμένοι λεμφαδένες.

Μπορεί να φταίει το άγχος;

Ναι, ακόμα και το στρες μπορεί να προκαλέσει μελανιές! Όταν βρίσκεσαι σε ένταση, το σώμα σου διαχειρίζεται διαφορετικά το αίμα, μειώνοντας την κυκλοφορία στο δέρμα και καθιστώντας τα αγγεία πιο ευάλωτα. Ταυτόχρονα, οι ενδορφίνες μειώνουν τον πόνο, οπότε μπορεί να μην καταλάβεις καν ότι χτύπησες.

Οι μελανιές μπορεί να είναι κάτι τελείως αθώο ή να αποτελούν σοβαρό προειδοποιητικό σημάδι. Αν βλέπεις μελανιές χωρίς λόγο, που δεν φεύγουν ή εμφανίζονται σε περίεργα σημεία, μην το αμελείς. Κλείσε ραντεβού με γιατρό και κάνε εξετάσεις.

Το σώμα σου προσπαθεί να σου πει κάτι. Άκουσέ το.

Exit mobile version