ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά με τις λιγότερες θερμίδες

iStock

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά βρίσκονται προ των πυλών και οι πειρασμοί στη διατροφή μας, πληθαίνουν μέρα με την ημέρα. Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, είναι αναπόσπαστο μέρος των γιορτών, ενώ δεν είναι λίγοι που μετρούν μελομακάρονα και κουραμπιέδες, όπως τα παγωτά το καλοκαίρι.

 

Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι πολλά και η νοστιμιά τους αξεπέραστη. Όμως ποια από όλα αυτά τα γλυκά είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε και ποια από αυτά είναι θερμιδικές βόμβες;

Χριστουγεννιάτικα γλυκά σημαίνει κουραμπιέδες

Το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, ο κουραμπιές, έχει πολλές θερμίδες και αρκετά λιπαρά. Iδίως κορεσμένα, που θεωρούνται επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα. Ένας κουραμπιές βάρους περίπου 40 γρ. περιέχει 240 θερμίδες και 9,2 γρ. λιπαρά. Οι κουραμπιέδες περιέχουν πολύ φρέσκο βούτυρο και ζάχαρη. Το μοναδικό υγιεινό συστατικό τους είναι τα αμύγδαλα, τα οποία παρέχουν κάποια θρεπτικά συστατικά, αν και σε μικρή ποσότητα. Τα αμύγδαλα τα είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και ασβέστιο αλλά και αυγά τα οποία αποτελούν πηγή βιταμινών Α, D , φυλλικού οξέος και Β12.

Μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα είναι πιο υγιεινά σε σύγκριση με τους κουραμπιέδες. Ειδικά όταν παρασκευάζονται με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο, περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Ένα μελομακάρονο βάρους περίπου 35γρ. περιέχει 190 θερμίδες και 8 γρ. λιπαρά. Τα μελομακάρονα αποτελούνται επίσης από συστατικά (ελαιόλαδο, μέλι, καρύδια, κανέλα, πορτοκάλι) με μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Επιπλέον, τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, χαλκό, μαγγάνιο, φωσφόρο και βιταμίνη Ε. Περιέχουν επίσης καρύδια τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες Β6 και Ε, η οποία τους δίνει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά και σε ω3 και ω6 λιπαρά. Το μοναδικό μειονέκτημά τους είναι στην πραγματικότητα η μεγάλη ποσότητα ζάχαρης στο σιρόπι. Γι’ αυτό πρέπει να περιοριζόμαστε σε ένα ή το πολύ δύο την ημέρα.

Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Οι θερμίδες και η διατροφική αξία τους

Χριστουγεννιάτικα γλυκά δίπλες

Οι δίπλες έχουν σχεδόν 50% λιγότερα λιπαρά. Εάν, μάλιστα, για την παρασκευή τους έχει χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο και όχι σπορέλαιο, τότε θα ενισχύσετε τον οργανισμό σας με  μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Μία δίπλα (45 γρ.) έχει 170 θερμίδες και 4,5 γρ. λιπαρά.

Βασιλόπιτα

Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Οι θερμίδες και η διατροφική αξία τους Pexels

Είναι γλύκισμα πλούσιο σε κορεσμένο λίπος λόγω του βουτύρου που περιέχει και αυτό συσχετίζεται με αύξηση της χοληστερόλης. Όμως αν παρασκευαστεί με μαργαρίνη αντί για βούτυρο, θα μειωθεί η περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος. Η ζάχαρη επίσης είναι σε αφθονία κάτι το οποίο σχετίζεται με αύξηση του σωματικού βάρους. Αλλά περιέχει ασπράδια και γάλα τα οποία είναι καλές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας που συμβάλλουν στην διατήρηση της μυϊκής μάζας . Αν προστεθεί πορτοκάλι στην βασιλόπιτα εμπλουτίζεται με βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό και έχει αντιοξειδωτική δράση.

Η βασιλόπιτα τύπου κέικ γίνεται με πολύ βούτυρο και πολλά αυγά. Κατά συνέπεια είναι μια «θερμιδική βόμβα» με πολλά λιπαρά, κυρίως κορεσμένα. Ένα κομμάτι βασιλόπιτα τύπου κέικ (100 γρ.) έχει 350 θερμίδες και 20 γρ. λιπαρά.

Από την άλλη πλευρά η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι θεωρείται καλύτερη επιλογή επειδή για την παρασκευή της απαιτείται 50% λιγότερο βούτυρο ενώ περιέχει πολλά μυρωδικά τα οποία (μαχλέπι, μαστίχα και γλυκάνισο) έχουν και αντιοξειδωτική δράση. Ένα κομμάτι βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι (80 γρ.) έχει 255 θερμίδες και 7,5 γρ. λιπαρά.

Χριστουγεννιάτικα γλυκά σημαίνει panettone

Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Οι θερμίδες και η διατροφική αξία τους Unsplash

Το panettone, είναι ένα γιορτινό ιταλικό γλυκό-υπερπαραγωγή. Είναι ένα νόστιμο τσουρέκι με γέμιση από σοκολάτα, σταφίδες, φρούτα και καρύδια. Συστατικά τα οποία το «φορτώνουν» με λιπαρά και θερμίδες. Ένα κομμάτι (115 γρ.) περιέχει 405 θερμίδες και 18γρ. λιπαρά.

Όποια από τα παραπάνω χριστουγεννιάτικα γλυκά κι αν επιλέξεις να θυμάσαι πως τα γλυκά δεν απαγορεύονται από κανένα πρόγραμμα διατροφής και δεν υπάρχει λόγος να τα αποφεύγεις. Αρκεί, φυσικά, να καταναλώνονται με σύνεση και μέτρο.