ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσες θερμίδες έχει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και πώς να βάλεις «φρένο»

Pexels

Κάθε χρόνο, σχεδιάζουμε να είμαστε «καλοί» τα Χριστούγεννα και κάθε χρόνο, λέμε ψέματα στον εαυτό μας. Γιατί, τι ωφελεί η αποχή από τα καλύτερα πράγματα της ζωής μια μέρα με την οικογένεια και τους φίλους; Οι διατροφικές οδηγίες μπορούν να περιμένουν μερικές μέρες, σωστά;

Πόσες θερμίδες έχει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Πόσες θερμίδες έχει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι Pexels

Αυτό που οι περισσότεροι, ωστόσο, δεν γνωρίζουν, είναι το θερμιδικό φορτίο της ημέρας των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει 5.373 θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας των Χριστουγέννων. Αυτό είναι διπλάσιο από το συνιστώμενο ημερήσιο μέσο όρο για τους άνδρες και τριπλάσιο για τις γυναίκες.

Η συμβουλή μας είναι διπλή. Πρώτον, να απολαύσεις την περίοδο των Χριστουγέννων και να θυμάσαι σε τι πραγματικά χρησιμεύει: Να είσαι με την οικογένεια, τους φίλους και τους αγαπημένους σου και να μην μετράς θερμίδες.

Δεύτερον, να καταβάλεις προσπάθεια πριν και μετά, για να βοηθήσεις στην αντιστάθμιση των χριστουγεννιάτικων διατροφικών ατασθαλιών. Ένα χαλαρό τρέξιμο ή το καθημερινό σου περπάτημα, θα σε φέρει στη σωστή νοοτροπία που οδηγεί στο 2022. Επίσης μια υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εορταστικής σεζόν, σημαίνει ότι η θερμιδική «βόμβα» την ημέρα των Χριστουγέννων μπορεί να πέσει, με λιγότερες παράπλευρες απώλειες.

Αναλυτικά οι θερμίδες στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι:

  • Γαλοπούλα με γέμιση

Μια μερίδα γεμιστή γαλοπούλα περιέχει περίπου 400 θερμίδες, ενώ μια μερίδα χωρίς γέμιση και σάλτσες έχει περίπου 200 θερμίδες.

  • Χοιρινό

Όσοι επιλέξουν το συγκεκριμένο φαγητό πρέπει να είναι προσεκτικοί στην ποσότητα, διότι μια μερίδα χοιρινό μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 500 θερμίδες. Οι συνοδευτικές πατάτες, προσθέτουν επιπλέον 300 θερμίδες.

  • Πίτες

Η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι η τυρόπιτα, η οποία έχει περίπου 300 θερμίδες το κομμάτι.

  • Κρασί

Ένα ποτήρι κρασί (κόκκινο ή λευκό) δίνει από 70 μέχρι 90 θερμίδες. Προσοχή στην ποσότητα και στο είδος του κρασιού, γιατί αν είναι γλυκό τότε οι θερμίδες διπλασιάζονται.

Πόσες θερμίδες έχει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και πώς να βάλεις «φρένο»

Παρακάτω, σας δίνουμε τρία βήματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να κρατήσεις τον έλεγχο στις θερμίδες που κρύβει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Βάλε φρένο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism διαπίστωσε ότι η αργή κατανάλωση τροφής, βοηθά στην απελευθέρωση ορμονών που προκαλούν αισθήματα κορεσμού. Με απλά λόγια, όσο πιο αργά τρως, τόσο λιγότερες θερμίδες καταναλώνεις.

Αποτοξίνωση πριν τα Χριστούγεννα

Όπως έχουμε δει η αποτοξίνωση πριν και μετά τις γιορτές, μπορεί να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα στον οργανισμό σου. Την εβδομάδα πριν από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, απέφυγε ό,τι μπορεί να φορτώσει το σώμα σου με τοξίνες. Με αυτόν το τρόπο περιορίζεις αυτόματα τις πιθανότητες να καταναλώσεις διατροφικές «βόμβες» σε μεγάλες ποσότητες.

Πίνε περισσότερο νερό

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, οι άνθρωποι που πίνουν 500 ml νερό πριν από ένα γεύμα, μπορούν να χάσουν περίπου 2 κιλά περισσότερο βάρος, το οποίο ισοδυναμεί με μια τεράστια αύξηση 44% στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 10 ποτηριών παγωμένου νερού την ημέρα, μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια 490 θερμίδων ανά εβδομάδα. Πόσο αναζωογονητικό!