FITNESS

Πόσα λεπτά σωματικής άσκησης μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας;

iStock

Τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με μειωμένους κινδύνους καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη. Ωστόσο, η σύνδεση μεταξύ της σωματικής άσκησης και των κινδύνων νοσηλείας δεν είναι καλά κατανοητή για πολλές κοινές, αλλά και συχνά λιγότερο σοβαρές ασθένειες.

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, οι ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της σωματικής άσκησης και του κινδύνου νοσηλείας, που σχετίζεται με 25 από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας, όπως πνευμονία, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη, θρόμβωση, σιδηροπενική αναιμία, σοβαρών ουρολοιμώξεων και άλλων.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα ιατρικά δεδομένα 81.717 ατόμων, ηλικίας μεταξύ 42 και 78 ετών και στη συνέχεια παρακολούθησαν την εξέλιξη της φυσικής τους κατάστασης σε βάθος χρόνου κατά μέσο όρο 6,8 έτη. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα παρακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η οδήγηση, κατά τη διάρκεια ελαφριάς σωματικής άσκησης όπως η φροντίδα του σπιτιού και το μαγείρεμα, αλλά και κατά τη διάρκεια μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας, όπως το περπάτημα ή το τζόκινγκ.

Πόσα λεπτά σωματικής άσκησης μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας; Pexels

Η μεγαλύτερη συνολική σωματική άσκηση συσχετίστηκε με μειωμένη πιθανότητα πρώτης νοσηλείας. Επιπλέον, υψηλότερο επίπεδο σωματικής άσκησης συνδέθηκε με χαμηλότερη επίπτωση εννέα σοβαρών ιατρικών καταστάσεων, όπως νόσος της χοληδόχου κύστης, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, διαβήτης, φλεβική θρομβοεμβολή, ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, πνευμονία, σιδηροπενική αναιμία και πολύποδες του παχέος εντέρου.

Η αύξηση έντονης σωματικής άσκησης κατά 20 λεπτά κάθε μέρα συσχετίστηκε με λιγότερες νοσηλείες, ειδικά για διαβήτη, νόσο της χοληδόχου κύστης, πνευμονία, σιδηροπενική αναιμία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εκκολπωματίτιδα και πολύποδες του παχέος εντέρου.

Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης εντόπισαν προστατευτικές σχέσεις μεταξύ της σωματικής άσκησης και των κινδύνων της νόσου της χοληδόχου κύστης, του διαβήτη και των καρδιοπνευμονικών παθήσεων, καθώς και μοναδικές συσχετίσεις με άλλες ασθένειες. Αυτά τα επιστημονικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αύξηση της σωματικής άσκησης κατά 20 λεπτά την ημέρα, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα ποσοστά νοσηλείας.

Η ερευνητική ομάδα επισημαίνει μάλιστα, ότι τα ευρήματα της νέας αυτής μελέτης που δείχνει την άμεση σχέση ανάμεσα σε σωματική άσκηση και κίνδυνο νοσηλείας, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μη φαρμακευτική παρέμβαση για τη μείωση του φόρτου της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.