ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσα φρούτα και λαχανικά την ημέρα, τον γιατρό τον κάνουν πέρα, σύμφωνα με το Χάρβαρντ;

Unsplash

Αναρωτιέσαι πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρως προκειμένου να είσαι γερή και δυνατή; Οι ερευνητές του Χάρβαρντ σού δίνουν την απάντηση με έναν απλό κανόνα για μακροζωία.

 

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, δεν είμαστε και πολύ σίγουροι για το πόσο πρέπει να τρώμε και ποια ποσότητα θα μας εξασφαλίσει μακροζωία. Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ σου δίνει μία απλή και κατανοητή φόρμουλα για επιτυχία.

Ο κανόνας «5 την ημέρα» για φρούτα και λαχανικά

Αν θέλεις λοιπόν να γίνεις ο επόμενος Χαϊλάντερ και να ζήσεις για πάντα, ο μαγικός αριθμός είναι το 5. Δύο μερίδες φρούτα και τρεις μερίδες λαχανικά την ημέρα, τον γιατρό τον κάνουν πέρα. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, μελέτησαν τα διατροφικά δεδομένα 100.000 ανδρών και γυναικών, άνω των 30 χρονών, αλλά και 26 μελέτες για τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ανθρώπους. Βρήκαν λοιπόν ότι ο μαγικός αριθμός 5 μάς προστατεύει από χρόνιες ασθένειες και δεν είναι ένας αριθμός που δεν μπορείς να φτάσεις, σε γενικές γραμμές.

Πόση ποσότητα έχει κάθε μερίδα;

Σίγουρα λιγότερη από όσο φαντάζεσαι. Ακούς τη λέξη μερίδα και νομίζεις ότι είναι ένα πιάτο. Αν μιλάμε για μήλα, 1 μερίδα ισούται με 1 μήλο. Αν όμως μιλάμε για σταφύλια, τότε καλό είναι να φας 16. Αντίστοιχα, μία μερίδα λαχανικών είναι μισή πιπεριά ή 6 baby carrots. Δεν είναι και τόσο τρομερό, σωστά;

Ποια φρούτα και λαχανικά μάς δίνουν περισσότερα οφέλη;

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ δεν έμειναν μόνο στα να σου πουν τον ακριβή αριθμό, αλλά αποκαλύπτουν και εκείνα που θα σου δώσουν περισσότερα οφέλη. Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το kale και το σπανάκι, το μπρόκολο, το καρότο αλλά και τα εσπεριδοειδή φρούτα είναι στις πρώτες θέσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχουν περιορισμοί και μπορείς να τρως ό,τι σου αρέσει περισσότερο, αρκεί να μην ξεχνάς to eat your greens. Αλλά και τα φρουτάκια σου.