ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς το γιαούρτι βοηθά το πεπτικό σου σύστημα

Unsplash

Μπορεί με τον όρο πεπτικό σύστημα εσύ να σκέφτεσαι συνήθως μόνο το στομάχι σου, ωστόσο το πεπτικό σύστημα είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Το πεπτικό σύστημα είναι στην πραγματικότητα όλο το γαστρεντερικό σύστημά του ανθρώπινου οργανισμού, που περιλαμβάνει πολλά όργανα αλλά και πολλές λειτουργίες. Πέρα από την πέψη, το πεπτικό σύστημα συμβάλει στην άμυνα του οργανισμού αλλά και στη γενικότερη ευεξία του και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να το φροντίζεις όσο καλύτερα μπορείς. Σύμμαχός σου σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να γίνει το γιαούρτι.

Το πεπτικό σύστημα είναι από μόνο του ένα θαυμαστό κομμάτι του ανθρώπινου οργανισμού. Μπορεί η βασική του λειτουργία να είναι να σε βοηθά να απορροφήσεις τις θρεπτικές ουσίες των τροφίμων που καταναλώνεις, αλλά αυτό είναι μόνο η «βιτρίνα». Στην πραγματικότητα κάνει πολλά περισσότερα για σένα και γι’ αυτό είναι καλό να του ανταποδίδεις την φροντίδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το θαυμαστό πεπτικό σύστημα

Το 70% περίπου του ανοσοποιητικού σου συστήματος βρίσκεται στο πεπτικό. Το πεπτικό σύστημα καλύπτεται από κύτταρα που εκκρίνουν αντισώματα και το κλειδί για να παραμείνεις ασφαλής από εξωτερικά μικρόβια και ιούς είναι να φροντίζεις για την καλή υγεία του πεπτικού σου. Το πεπτικό σου σύστημα είναι ένας «δεύτερος εγκέφαλος» αφού φιλοξενεί περίπου 100 εκατομμύρια νευρώνες που βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον εγκέφαλό σου.

Τα συναισθήματά σου, λοιπόν, αντανακλώνται στο γαστρεντερικό σου σύστημα, το οποίο είναι εν πολλοίς υπεύθυνο και για τη «χαρά» σου. Το πεπτικό είναι που απελευθερώνει το 90% της σεροτονίνης στον οργανισμό, της ορμόνης που παίζει ρόλο κλειδί στη διάθεση, αφού επηρεάζει την όρεξη, τα συναισθήματα, την κίνηση και τις λειτουργίες του νευρικού συστήματος.

Όπως σε ό,τι αφορά την καλή υγεία του οργανισμού σου, έτσι κι εδώ, η «χάρη» που μπορείς να κάνεις στο πεπτικό σου σύστημα για να το βοηθάς να λειτουργεί «ρολόι» είναι η ισορροπημένη διατροφή. Ένα σημαντικό κλειδί για την υγεία του πεπτικού συστήματος είναι τα προβιοτικά.

Σίγουρα έχεις ακούσει πολλές φορές τη λέξη αλλά ξέρεις τι είναι τα προβιοτικά; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται στο έντερο και παραμένουν εκεί ως «φιλικά βακτήρια» για να βοηθούν το γαστρεντερικό (και το ανοσοποιητικό κατ’ επέκταση) σύστημά μας να δουλεύει σωστά. Η πιο γνωστή πηγή προβιοτικών στη διατροφή μας είναι φυσικά, το γιαούρτι.

Πως βοηθά το γιαούρτι το πεπτικό σύστημα

Το γιαούρτι είναι γάλα ζυμωμένο με τη βοήθεια «φιλικών βακτηρίων». Το σημαντικό είναι αυτά τα βακτήρια να παραμένουν ζωντανά στο γιαούρτι μέχρι την κατανάλωσή του γιατί η δική τους δράση είναι που χαρίζει στο γιαούρτι τις ευεργετικές του ιδιότητες, που συμβάλει στην ανάπτυξη της υγιούς μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα με την τακτική κατανάλωση γιαουρτιού.

Γιαούρτι πεπτικό σύστημα Unsplash

Παράλληλα το γιαούρτι μαζί με το γάλα αποτελούν την κύρια πηγή ασβεστίου μέσω των τροφών. Είναι τέλος μία ελαφριά, θρεπτική και ιδιαίτερα εύπεπτη τροφή.

Το Activia και τα Bifidus Actiregularis

Μιλώντας για ζωντανούς μικροοργανισμούς και γιαούρτι, έρχεται η ώρα να μιλήσουμε και για το Activia. Το Activia περιέχει ένα μείγμα 5 διαφορετικών ζωντανών μικροοργανισμών. Ένα από αυτά τα στελέχη είναι το Bifidus Actiregularis που μελετάται από τους επιστήμονες της Danone για πάνω από 30 χρόνια και το οποίο παραμένει ζωντανό στο γιαούρτι σε όλη την διάρκεια του κύκλου ζωής του προϊόντος, διατηρώντας την υπέροχη γεύση μέχρι την λήξη του προϊόντος. Σε κάθε κύπελλο Activia περιλαμβάνει 4 δισεκατομμύρια καλλιέργειες Bifidus Actiregularis.

Το «μυστικό» είναι πώς το Activia ζυμώνεται στους 37 βαθμούς Κελσίου για 8 ώρες, διαδικασία μέσα από την οποία το Bifidus Actiregularis, πολλαπλασιάζεται και δίνει στο γιαούρτι αυτή την αξεπέραστη γεύση και κρεμώδη υφή.

Παράλληλα κάθε κύπελλο Activia είναι και πηγή ασβεστίου που συμβάλλει στην φυσιολογική λειτουργία του πεπτικου σου*.

Αν ψάχνεις, λοιπόν, προτάσεις για ισορροπημένη διατροφή τότε το Activia, ο γευστικός σύμμαχος του πεπτικού σου, δεν μπορεί να λείπει από το διατροφολόγιο σου. Παράλληλα η ποικιλία των προϊόντων Activia είναι σίγουρο ότι μπορεί να σε καλύψει ακόμα κι αν διαθέτεις έναν πολύ απαιτητικό ουρανίσκο. Στο κεφάλαιο γεύση, το Activia παίρνει άριστα 10 ακόμα κι απ’ όσους δεν είναι μεγάλοι fan του γιαουρτιού.

Το Activia κυκλοφορεί σε γεύσεις όπως φράουλα, λεμόνι, ακτινίδιο, δαμάσκηνο, καρύδι & βρώμη και όλα με 2% λιπαρά. Κυκλοφορεί επίσης στην κλασική εκδοχή των λευκών γιαουρτιών (Αγελάδος 2% λιπαρά, Στραγγιστό 3,5% λιπαρά και Λευκό 2% λιπαρά), αλλά και με ειδικό καπάκι που περιλαμβάνει δημητριακά ώστε να έχεις έτοιμο στα χέρια σου το πιο απολαυστικό και θρεπτικό σνακ. Το γιαούρτι Activia μπορεί να γίνει μέρος του πρωινού σου και μπορείς να δεις εξαιρετικές συνταγές εδώ για να το εντάξεις στο πρώτο γεύμα της ημέρας σου.

Παράλληλα χάρη στην κρεμμώδη υφή του, θα το απολαύσεις σε smoothies. Ακολούθησε βήμα βήμα τις συνταγες που θα βρεις για smoothie φράουλας εδώ και για smoothie μπανάνας εδώ και κάνε το δώρο που αξίζει στον οργανισμό σου.

*Το Activia περιέχει ασβέστιο το οποίο συμβάλει φυσιολογική λειτουργία των πεπτικών ενζύμων στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής

Unsplash