ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος σου λέει ψέματα: 6 σημάδια που λένε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια

Pexels

Όλοι λέμε ψέματα. Είτε πρόκειται για μικρά και αθώα ψέματα, είτε για μεγαλύτερα, είναι δύσκολο να τα αποφύγεις, από όποια πλευρά κι αν βρίσκεσαι.

Και επειδή σχεδόν όλοι λένε ψέματα, ίσως αναρωτιέσαι πώς μπορείς να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέματα ή αν υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα σημάδια, που μπορείς να παρατηρήσεις για να το καταλάβεις.

Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να πει ψέματα είναι πολλοί. Οι άνθρωποι λένε ψέματα γιατί, πολύ συχνά, κάποια εκδοχή της αλήθειας πονάει ή έχει συνέπειες. Μπορεί να προστατεύει τα συναισθήματά του ή τα συναισθήματα άλλων, να κάνει κάτι λάθος και να φοβάται τις επιπτώσεις, να αποκτήσει ένα πλεονέκτημα όπως δύναμη και έλεγχο, ή να το κάνει απλώς επειδή είναι διασκεδαστικό για εκείνον. Σε κάθε περίπτωση, όποιος κι αν είναι ο λόγος, υπάρχουν σημάδια, που μπορούν να σε βοηθήσουν να εντοπίσεις το ψέμα. Xωρίς ορό της αλήθειας.

Πώς θα καταλάβεις ότι λέει ψέματα: 6 σημάδια που κρύβουν την αλήθεια Pexels

Πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος σού λέει ψέματα

1. Δίνει πάρα πολλές πληροφορίες

Αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά είναι αλήθεια. Οι υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες, μπορεί να είναι σημάδι ψέματος. Οι άνθρωποι που λένε ψέματα, θέλουν να τους πιστέψεις λένε χωρίς να κινήσουν υποψίες. Επομένως μερικές φορές τείνουν να το παρακάνουν. Κάποιος που σου λέει ψέματα, θα σε βομβαρδίσει με περισσότερες πληροφορίες από ό,τι είναι απαραίτητο, επειδή έχει κατασκευάσει ένα περίπλοκο ψέμα. Έχει παίξει στο κεφάλι του την ιστορία και θα στην πει με το νι και με το σίγμα. Βέβαια αυτό, όπως θα δεις παρακάτω, μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ.

2… ή ελάχιστες

Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, είναι οι υπερβολικά λίγες ή ανύπαρκτες λεπτομέρειες. Το να σού λέει κάποιος πολύ λίγα πράγματα σχετικά με κάτι, μπορεί επίσης να είναι ένα καλό σημάδι ότι σου λέει ψέματα. Σε αυτήν την περίπτωση, απαντά πολύ σύντομα σε ερωτήσεις και φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρεται να ανοίξει συζήτηση. Δεν θέλει να πιαστεί να λέει ψέματα, για αυτό ακολουθούν τον κανόνα «όσο λιγότερα ξέρεις, τόσο το καλύτερο».

3. Ξεχνά τι έχει πει (και γι΄ αυτό κάνει λάθη)

Φυσικά, όταν κάποιος αλλάζει μια ιστορία, παρουσιάζοντας μια άλλη, είναι ένα προφανές σημάδι ότι μπορεί να μην λέει την αλήθεια. Αλλά ακόμη και οι πιο μικρές, αλλαγές μπορεί να υποδηλώνουν ψέμα. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ασυνέπεια στις ιστορίες, είναι ο πιο συχνά αναφερόμενος λόγος για την απαξίωση των άλλων.

 

 

 

4. Υψώνει «τοίχους»

Πιθανότατα μπορείς να αναγνωρίσεις ότι κάποιος λέει ψέματα, όταν υψώνει έναν συναισθηματικό ή επικοινωνιακό «τοίχο». Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τη γλώσσα του σώματος. Τα σταυρωμένα χέρια, είναι π.χ ένας τρόπος με τον οποίο, κάποιος που λέει ψέματα προσπαθεί να «περιφράξει» τον εαυτό του υποσυνείδητα. Ένα από τα πράγματα λοιπόν που μπορείς να παρατηρήσεις, αν θέλεις να εντοπίσεις το ψέμα, είναι να παρατηρήσεις αν κάποιος συνειδητά ή ακόμα και υποσυνείδητα, προσπαθεί να στήσει έναν τοίχο ανάμεσά σας.

5. The eyes chico, they never lie

Οι αλλαγές στην οπτική επαφή, αν και είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν, είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό σημάδι που μπορεί να σού φανεί χρήσιμο, στο δρόμο για να ανακαλύψεις την αλήθεια. Πολλές φορές, όσοι λένε ψέματα αποφεύγουν την άμεση οπτική επαφή και δεν σε κοιτούν απευθείας στα μάτια, όταν λένε ψέματα. Ή θα σε κοιτάξουν κατάματα και επίμονα, σε κάτι που μπορεί να μοιάζει παιχνίδι δύναμης, μόνο και μόνο για να απομακρύνουν το βλέμμα τους από πάνω σου, όταν οι ματιές σας διασταυρωθούν. Στο ίδιο μήκος κύματος, βρίσκονται και πράγματα, όπως το να ανοιγοκλείνει πιο γρήγορα ή πιο αργά από το κανονικό τα μάτια του.

6. Ψεύτικα χαμόγελα

Ένα ψεύτικο χαμόγελο, μπορεί να προδώσει ότι κάτι δεν πάει καλά και ένας πολύ εύκολος τρόπος να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέματα. Αλλά, ξέρεις πώς μπορείς να εντοπίσεις ένα τέτοιο χαμόγελο; Αν και τα ψεύτικα χαμόγελα φαίνονται πολύ παρόμοια με τα αληθινά χαμόγελα, στην πραγματικότητα είναι ελαφρώς διαφορετικά, επειδή χρησιμοποιούν διαφορετικούς μυς, οι οποίοι ελέγχονται από διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου.

Τα ψεύτικα χαμόγελα μπορούν να εκδηλωθούν κατά βούληση, επειδή τα σήματα του εγκεφάλου που τα δημιουργούν, προέρχονται από το συνειδητό μέρος του εγκεφάλου και κάνουν τους μεγάλους μυς στα μάγουλα, να συρρικνωθούν. Από την άλλη, τα αληθινά χαμόγελα, δημιουργούνται από το ασυνείδητο μέρος του εγκεφάλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εκτός από τους μυς του στόματος που αντιδρούν, να ενεργοποιούνται και οι μυς γύρω από τα μάτια, προκαλώντας χαρακτηριστικές ρυτίδες γύρω από την περιοχή.