Πώς θα καταλάβεις αν κινδυνεύεις από αναιμία
- 12 ΙΑΝ 2024
Η αναιμία είναι το πρόβλημα της έλλειψης αρκετά υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αιμοσφαιρίνης για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος. Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλα τα άλλα όργανα του σώματος. Πώς μπορείς λοιπόν να καταλάβεις αν κινδυνεύεις από αναιμία;
Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι τα πιο κοινά κύτταρα στο ανθρώπινο αίμα. Το σώμα παράγει εκατομμύρια κάθε μέρα. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια παράγονται στο μυελό των οστών και κυκλοφορούν στο σώμα για περίπου 120 ημέρες. Στη συνέχεια, πηγαίνουν στο συκώτι και τη σπλήνα, όπου και καταστρέφονται, ανακυκλώνοντας τα κυτταρικά τους συστατικά. Η αναιμία μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από επιπλοκές, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα συμπτώματά της, ώστε να ζητήσεις ιατρική βοήθεια.
Τύποι αναιμίας
Υπάρχουν πολλές μορφές αναιμίας και η καθεμία έχει τη δική της αιτία. Η αναιμία μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη. Μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή, ενώ μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι σοβαρής ασθένειας. Οι τύποι που συναντάμε είναι οι εξής:
- Απλαστική αναιμία
- Σιδηροπενική αναιμία
- Δρεπανοκυτταρική αναιμία
- Θαλασσαιμία
- Αναιμία ανεπάρκειας βιταμινών
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της αναιμίας εξαρτώνται από την αιτία και το πόσο σοβαρή είναι. Στην αρχή μπορεί να είναι τόσο ήπια, που δεν προκαλεί καν συμπτώματα. Ωστόσο τα συμπτώματα συνήθως χειροτερεύουν καθώς η αναιμία επιδεινώνεται. Επίσης, εάν μια άλλη ασθένεια προκαλεί την αναιμία, η ασθένεια μπορεί να κρύψει τα συμπτώματα της. Πιθανά συμπτώματα είναι:
- Κούραση
- Αδυναμία
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Χλωμή επιδερμίδα
- Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
- Ζαλάδες
- Πόνος στο στήθος
- Κρύα χέρια και πόδια
- Πονοκέφαλοι
5 θρεπτικά συστατικά που μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων
Το σώμα μας χρειάζεται ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά για να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια. Η κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζει την παραγωγή αυτών των πολύτιμων κυττάρων, ωστόσο, δεν εγγυάται τον υψηλότερο αριθμό τους. Η αναιμία έχει πολλές αιτίες και οι θεραπεία θα είναι είναι διαφορετική ανάλογα με το τι την προκαλεί.
Πολλές αιτίες αναιμίας δεν σχετίζονται με τις διατροφικές συνήθειες. Ωστόσο, ως μέρος ενός συνολικού σχεδίου θεραπείας, βεβαιώσου ότι η διατροφή σου πληροί τη συνιστώμενη πρόσληψη για τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά:
Σίδηρος
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Οι τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι:
- άπαχο κρέας
- θαλασσινά
- πουλερικά
- δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο
- ξηροί καρποί
- φασόλια
- φακές
- σταφίδες
Φολικό οξύ
Η λήψη αρκετών βιταμινών Β στη διατροφή σου μπορεί επίσης να είναι ευεργετική. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ) είναι:
- εμπλουτισμένα δημητριακά
- σπανάκι
- συκώτι
- λαχανάκια Βρυξελλών
- σπαράγγια
Βιταμίνη Β12
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 είναι:
- κρέας
- πουλερικά
- ψάρι
- γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα και τυρί
- αυγά
- εμπλουτισμένα προϊόντα όπως δημητριακά
Χαλκός
Η πρόσληψη χαλκού δεν υποστηρίζει άμεσα την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση σιδήρου, που χρειάζονται για να αναπαραχθούν. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό είναι:
- οστρακόδερμα
- συκώτι
- προϊόντα ολικής αλέσεως
- μαύρη σοκολάτα
- ξηροί καρποί
- σπόροι
Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α (ρετινόλη) βοηθά επίσης τον σίδηρο να φτάσει στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι:
- ψάρι
- αυγά
- συκώτι
- γαλακτοκομικά προϊόντα
- πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά
- προϊόντα ντομάτας