ΥΓΕΙΑ

Πώς θα εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να κοιμάται καλύτερα (δεν είναι μόνο για μωρά)

Unsplash

Όταν ακούς τις λέξεις «εκπαίδευση ύπνου», το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι τα μωρά που περνούν, θέλοντας και μη, αυτήν τη φάση.

Αν όμως θέλεις να κοιμηθείς σαν μωρό και δεν τα καταφέρνεις με τίποτα, μήπως κάνεις λάθος που δεν ακολουθείς το παράδειγμά του ως προς την εκπαίδευση ύπνου; «Συνηθίζω να λέω στους πελάτες μου ότι μεγαλώσαμε με πρόγραμμα ύπνου ως παιδιά, αλλά ξεχάσαμε πώς να το κάνουμε από μόνοι μας. Ξεχάσαμε τι σημαίνει ρουτίνα ύπνου, αν και τη διδαχθήκαμε πολύ νωρίς», επισημαίνει πολύ σωστά η γιατρός ύπνου Δρ. Carleara Weiss.

Η εκπαίδευση ύπνου στα παιδιά που χρειάζεσαι

Αν παρατηρήσεις τα μωρά, αν ξυπνούν μέσα στη νύχτα, είναι πολύ σημαντικό να ανακαλύπτουν την ικανότητά τους να ηρεμούν από μόνα τους έτσι ώστε να ξανακοιμηθούν. Κάτι που εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε ως ενήλικες. Οι λέξεις κλειδιά για να το πετύχεις είναι «πρόγραμμα» και πειθαρχία. Όταν εκπαιδεύεις τον εαυτό σου να κοιμάται συγκεκριμένες ώρες και δεν κάνεις μπάχαλο τη ρουτίνα ύπνου και όταν ξυπνάς μέσα στη νύχτα, αλλά δεν σηκώνεσαι για να δεις τηλεόραση, τότε καταλαβαίνεις πώς λειτουργεί ένα μωρό.

«Όταν πέρασα μία φάση αϋπνίας, επέβαλα στον εαυτό μου σταθερότητα στον ύπνο και όταν ξυπνούσα, παρέμενα στο κρεβάτι μου χωρίς να μπαίνω στο κινητό. Προσπαθούσα να χαλαρώσω και έκανα υπομονή, περιμένοντας να κοιμηθώ ξανά», εξηγεί η δημοσιογράφος Jordan Galloway. Έναν μήνα αργότερα, είχε ξεπεράσει την αϋπνία.

Η ρουτίνα πριν τον ύπνο

Ακολούθησε κατά γράμμα αυτό που κάνουν τα μωρά, γιατί πώς να κρυφτείς απ’τα παιδιά; Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα. Έτσι όπως χρειάζονται ένα ζεστό μπάνιο από τη μαμά ή τον μπαμπά και ένα παραμύθι ή νανούρισμα, έτσι κι εσύ θες μία ρουτίνα που να σε βοηθά να χαλαρώσεις. Εάν δεν έχεις κάποιον να σου νανουρίσει, κάνε το μπανάκι σου, το beauty routine, πιες ένα χαλαρωτικό ρόφημα, κάνει διαλογισμό ή ό,τι λειτουργεί. Ιδανικά όμως, μην κοιμηθείς ενώ βλέπεις Netflix. Το blue light που εκπέμπει η οθόνη απορρυθμίζει τη μελατονίνη σου και θα ξυπνάς συνέχεια.