ΕΡΕΥΝΑ

Πώς οι ταινίες τρόμου μπορούν να σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις

Unsplash

Δεν θα αργήσω να χύσω το τσαγάκι: Το να δεις ένα καλό, δυνατό θρίλερ, μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις μέχρι και 113 θερμίδες. Η έρευνα αυτή, πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο Westminster και δίνει ελπίδες στις απανταχού «πατάτες του καναπέ» που λατρεύουν να περνούν τα σαββατόβραδά τους απέναντι από την οθόνη, ότι μπορούν να είναι και σε μια κάποια φόρμα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα, το να βλέπεις μια 90λεπτη ταινία τρόμου, μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις περίπου μια μικρή σοκολατένια μπάρα. Αυτές οι 113 θερμίδες που μετρήθηκε ότι έκαψαν όσοι συμμετείχαν στην έρευνα και είδαν ένα θρίλερ, είναι ο ίδιος αριθμός θερμίδων που καις χοντρικά με το να περπατήσεις μισή ώρα.

Κάποιες ταινίες ήταν πολύ πιο αποτελεσματικές από άλλες. Δες την κατάταξη με τις ταινίες τρόμου με τις οποίες οι θεατές έκαψαν περισσότερες θερμίδες:

The Shining: 184 θερμίδες
Jaws: 161 θερμίδες
The Exorcist: 158 θερμίδες
Alien: 152 θερμίδες
Saw: 133 θερμίδες
A Nightmare on Elm Street: 118 θερμίδες
Paranormal Activity: 111 θερμίδες
The Blair Witch Project: 105 θερμίδες
The Texas Chain Saw Massacre: 107 θερμίδες
[Rec]: 101 θερμίδες

«Κάθε μία από τις 10 ταινίες που δοκιμάστηκαν, ανέβασε τους παλμούς και στη συνέχεια τον καρδιακό ρυθμό των ατόμων», δήλωσε ο Richard Mackenzie, συγγραφέας της μελέτης. Οι ταινίες τρόμου με συχνότερα jump-scares είναι πιο πιθανό να σε βοηθήσουν να κάψεις θερμίδες, επειδή αυξάνουν πολύ τον καρδιακό ρυθμό. «Καθώς ο σφυγμός επιταχύνεται και το αίμα οδηγείται στο σώμα γρηγορότερα, ο οργανισμός βιώνει ένα κύμα αδρεναλίνης. Είναι αυτή η ταχεία απελευθέρωση αδρεναλίνης που παράγεται κατά τη διάρκεια σύντομων εκδηλώσεων έντονου στρες (ή σε αυτήν την περίπτωση, που προκαλείται από τον φόβο), που είναι γνωστό ότι μειώνει την όρεξη, αυξάνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό και τελικά καίει υψηλότερο επίπεδο θερμίδων», λέει ο Mackenzie.

Καιρός να ξεπεράσεις τους φόβους σου και να δεις εκείνο το θρίλερ, δεν νομίζεις;