ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να βγεις από μια τοξική σχέση με έναν ναρκισσιστή

iStock

Η αλήθεια είναι πως όταν μιλάμε για σχέσεις, πόσο μάλλον ερωτικές, τα πράγματα δεν είναι πάντα ξεκάθαρα. Ωστόσο, αν αντιμετωπίζεις συνεχώς ζήλια, ανασφάλεια, άγχος, ή οποιοδήποτε είδους κακοποιητική συμπεριφορά, τότε πιθανότατα πατάς σε καταστροφικό έδαφος και βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση.

Οι υγιείς σχέσεις σε κάνουν να νιώθεις ικανοποιημένη και γεμάτη ενέργεια, ενώ οι τοξικές σε εξαντλούν σε κάθε επίπεδο. Γεγονός που μπορεί να γίνει επικίνδυνο, τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική σου υγεία. Για παράδειγμα σε σχετική μακροχρόνια μελέτη, που παρακολούθησε περισσότερα από 10.000 άτομα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες οι οποίοι δήλωσαν ότι βρίσκονταν σε τοξικές σχέσεις, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα. Κι ενώ το φάσμα των τοξικών σχέσεων είναι ευρύ, οι σχέσεις με ναρκισσιστές, είναι ίσως οι πιο καλά καμουφλαρισμένες.

Πώς να βγεις από μια τοξική σχέση με έναν ναρκισσιστή Pexels

Τι είναι ακριβώς ο ναρκισσισμός;

Συχνά ο όρος ναρκισσισμός συγχέεται με την ισχυρή αυτοπεποίθηση. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο ναρκισσισμός είναι πολύ πιο περίπλοκος από αυτό. Στον πυρήνα του, είναι μια μεταμφίεση, για μια βαθιά ριζωμένη αίσθηση ντροπής που μπορεί να μην συνειδητοποιεί κανείς ότι υπάρχει. Μπορεί να εντοπιστεί σε πολλά και διάφορα επίπεδα κατά μήκος μιας συνέχειας που ξεκινά από το εξαιρετικά υγιές εγώ και καταλήγει στην παθολογική μεγαλοπρέπεια. Μια μεγάλη μελέτη υπολόγισε ότι το 6% των ανθρώπων στις ΗΠΑ πάσχουν από πλήρη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Αλλά είναι πιθανό ότι πολλοί περισσότεροι δεν πληρούν τα αυστηρά διαγνωστικά κριτήρια.

Όλοι οι άνθρωποι φέρουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, ωστόσο ο ναρκισσισμός γίνεται παθογενής, όταν οι εγωκεντρικοί άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν εάν δεν ικανοποιήσουν την ανάγκη τους να τους θαυμάζουν και έχουν την τάση να πιστεύουν ότι έχουν μια «υπεραξία» σε σχέση με τους άλλους. Οι ναρκισσιστές παρουσιάζουν έναν ψεύτικο εαυτό, όπου μπορούν να φαίνονται γοητευτικοί, έξυπνοι και εξαιρετικά δοτικοί. Μέχρι να μην κάνεις τα πράγματα με τον τρόπο τους. Τότε αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο και προσπαθούν να σε ελέγξουν και να σε τιμωρήσουν με κάθε τρόπο.

Μήπως πρέπει να χωρίσω;

Οι ειδικοί επισημαίνουν τα σημάδια που εάν αναγνωρίζεις στη σχέση σου, σημαίνει ότι είναι καιρός να τραβήξετε χωριστούς δρόμους. Ο χωρισμός είναι η μόνη λύση. Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η σωματική και/ ή συναισθηματική κακοποίηση, η έλλειψη σεβασμού, τα ψέματα και η συνεξάρτηση. Στοιχεία που συνήθως μπορείς να αναγνωρίσεις σε μια σχέση με έναν ναρκισσιστή.

Πώς να βγεις από μια τοξική σχέση με έναν ναρκισσιστή: Κόψε κάθε είδους επαφή

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά σύμφωνα με το Psychology Today, είναι η καλύτερη επιλογή γιατί αργά ή γρήγορα ένας ναρκισσιστής θα βρει τρόπο να επιστρέψει. Θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί σου με κάθε τρόπο για να σε πείσει να επιστρέψεις.

Πολλοί ψυχολόγοι μάλιστα θεωρούν καλή ιδέα να κόψεις ακόμα και κοινές σας επαφές. Μπορεί να φαίνεται σκληρό, αλλά μερικές φορές είναι απλώς καλύτερο να αφαιρέσεις από τη ζωή σου κάθε συσχέτιση μαζί του. Αυτό περιλαμβάνει τους φίλους και την οικογένειά του, από όλα τα κοινωνικά δίκτυα και οτιδήποτε άλλο μπορείς να σκεφτείς. Διαφορετικά, ο ναρκισσιστής μπορεί να ψάξει να βρει πάλι τρόπο να μπει στη ζωή σου αναζητήσει και να πέσεις θύμα hoovering.

Να θυμάσαι πάντα γιατί έβαλες τέλος

Κάθε χωρισμός είναι μια δύσκολη διαδικασία. Όμως, ο χωρισμός με έναν άνθρωπο με ναρκισσιστική προσωπικότητα, μπορεί να κάνει τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα. Μπορεί να αμφιβάλεις για την απόφασή σου και να έχεις ανάμεικτα συναισθήματα. Αυτά τα συναισθήματα είναι συνήθως ψευδή και δεν αντιπροσωπεύουν τη σχέση, λένε οι ψυχίατροι.

Ίσως αναπολήσεις μια στιγμή που ο σύντροφός σου σού έστελνε πολλά μηνύματα κάθε μέρα και σου έκανε συνεχώς κομπλιμέντα. Τα κομπλιμέντα είναι υπέροχα όταν είναι ειλικρινή, αλλά όταν ένας νάρκισσος τα χρησιμοποιεί μπορεί να είναι μέρος μιας τεχνικής που ονομάζεται love bombing, κατά την οποία κάποιος σου δείχνει στοργή κι αγάπη, αλλά έχει ένα απώτερο κίνητρο. Ως υπενθύμιση στον εαυτό σου, σημείωσε τους λόγους που αποφάσισες να χωρίσεις. Διαφορετικά θα ήσουν ακόμα σε αυτό το τοξικό περιβάλλον, χάνοντας περισσότερο τον εαυτό σου κάθε μέρα

Μην εκπλαγείς αν «προχωρήσει» γρήγορα

Οι περισσότεροι ναρκισσιστές δεν χρειάζονται χρόνο για να ξεπεράσουν από έναν χωρισμό, καθώς τα αρχικά τους συναισθήματα για τη σχέση ήταν ανειλικρινή ή ανύπαρκτα. Δεν είναι έτσι απίθανο να έχει κάποιον που ήδη περιμένει ως πηγή υποστήριξης ή να έχει σχεδιάσει προσεκτικά τη στρατηγική εξόδου του. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η διακοπή οποιοδήποτε είδους επαφής, όπως αναφέραμε παραπάνω μπορεί να είναι χρήσιμη. Στην πραγματικότητα, μπορεί απλώς να πολιορκεί έναν νέο στόχο.

Εστίασε στον εαυτό σου και κάνε πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένη

Το πιο σημαντικό σε αυτή τη διαδικασία, είναι ότι θα χρειαστεί να φροντίσεις τον εαυτό σου. Αφιέρωσε χρόνο για να κάνεις νέα πράγματα και να γνωρίσεις νέους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να ακούγεται τρομακτικό. Το να είσαι σε μια τοξική σχέση με έναν ναρκισσιστή μπορεί να καταναλώσει πολλή ενέργεια και να σε κάνει να ντρέπεσαι. Αλλά είσαι έξω από αυτήν την κατάσταση τώρα. Ήρθε η ώρα να επανασυνδεθείς με ανθρώπους που σε κάνουν πραγματικά ευτυχισμένη.

Θα καταλάβεις ότι οι σχέσεις δεν πρέπει να είναι τοξικές

Όταν έρθει η ώρα, θα είσαι έτοιμη για την επόμενη σχέση σου. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να περιμένεις να βρεις αμέσως την ιδανική σχέση. Απλά βγες έξω και διασκέδασε. Ίσως θα γνωρίσεις κάποιον καταπληκτικό ή ίσως κάνεις μερικούς υπέροχους φίλους. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτοί οι άνθρωποι θα είναι μια ανάσα φρέσκου αέρα στη ζωή σου. Επιπλέον, πιθανότατα θα αποκτήσεις βαθύτερη κατανόηση των ορίων σου από ό,τι πριν, γι’ αυτό χάρισε στον εαυτό σου τον σεβασμό που του αξίζει εάν κάποιος δεν σου φέρεται όπως θέλεις.

Κάθε γυναίκα που βιώνει περιστατικά βίας (έμφυλη ή ενδοοικογενειακή) μπορεί να καλέσει στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 ή να στείλει email στο : [email protected]