ΥΓΕΙΑ

Πώς η πρώτη περίοδος απειλεί την υγεία των γυναικών;

Pexels

Η πρώτη περίοδος, παρόλο που αποτελεί μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία, δεν είναι πάντα εύκολη για τα νεαρά κορίτσια, καθώς η αλλαγή αυτή τα επηρεάζει τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Οι επιστήμονες μάλιστα βρήκαν κι έναν συσχετισμό ανάμεσα στην πρώτη περίοδο, με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.

Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι ότι τα νεαρά κορίτσια, τα οποία έχουν την πρώτη τους περίοδο πριν από την ηλικία των 12, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνο του μαστού. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πέρασαν πάνω από μια δεκαετία μελετώντας πώς ο εμμηνορροϊκός κύκλος επηρεάζει τη συνολική υγεία μιας γυναίκας, δημοσιεύοντας τα ευρήματά τους στο περιοδικό Circulation.

Πώς η πρώτη περίοδος απειλεί την υγεία των γυναικών; Pexels

Οι ερευνητές ανέλυσαν εκ νέου τα αρχικά δεδομένα από 117 μελέτες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 120.000 γυναικών με καρκίνο του μαστού και πάνω από 300.000 γυναικών χωρίς τη νόσο. Ανακάλυψαν ότι η πρώτη περίοδος που έρχεται νωρίς, είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Υποδηλώνοντας ότι οι επιπτώσεις αυτών των παραγόντων, μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν απλώς τον αριθμό των αναπαραγωγικών κύκλων στη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας.

«Το μέγεθος της μελέτης, το ευρύ φάσμα των ηλικιών που εξετάζουμε και οι αγγειακές παθήσεις που εξετάζονται την καθιστούν μοναδική», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Gillian Reeves. «Η παιδική παχυσαρκία, συνδέεται ιδιαίτερα με την πρώιμη ηλικία, κατά την οποία εμφανίζεται ο πρώτος εμμηνορροϊκός κύκλος. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε, ότι περισσότερα κορίτσια με υγιές βάρος είχαν την πρώτη έμμηνο ρύση πιο κοντά στα 13, σε σχέση με τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα».

Ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού

Η Reeves πρόσθεσε: «Η έρευνα μάς βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι γυναικείες ορμόνες, επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Γνωρίζαμε ήδη ότι οι ορμόνες που σχετίζονται με την αναπαραγωγή, έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Το ίδιο συμβαίνει με την έναρξη της περιόδου νωρίς και την καθυστερημένη εμμηνόπαυση. Αλλά αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα των ορμονών του φύλου, μπορεί να είναι πιο σημαντικά για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου του μαστού».

Η επικεφαλής πληροφοριών για την υγεία στο Cancer Research UK, Hazel Nunn, δήλωσε σχετικά:

«Αν και οι γυναίκες δεν μπορούν να ελέγξουν την ηλικία που ξεκινά η περίοδός τους, υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ένα υγιές βάρος, η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ και ένας πιο δραστήριος τρόπος ζωής, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ανάπτυξης της νόσου». Μια άλλη έρευνα είχε παρόμοια ευρήματα. Διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξήθηκε κατά 15-20% στις γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο πριν από την ηλικία των 11 ετών, συγκριτικά με όσες η περίοδος τους ξεκίνησε στα 15 ή αργότερα.