ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Ποιες ώρες της ημέρας θα φας τον υδατάνθρακα και θα τον “κάψεις” πιο γρήγορα

Άνθρωποι είμαστε, ανθρώπινο μεταβολισμό έχουμε. Με άλλα λόγια, η ταχύτητα που ο οργανισμός καίει θερμίδες, δεν είναι πάντα η ίδια, τι μας πέρασες; για ρομπότ; Η καύση των θερμίδων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι και ο χρόνος. Υπάρχει συγκεκριμένη χρονική περίοδος μέσα στη μέρα, η οποία, ανεξάρτητα από το τι κάνεις- δηλαδή αν γυμνάζεσαι, κάθεσαι ή κοιμάσαι- εμφανίζει υψηλό μεταβολικό ρυθμό.

Το σώμα μας καίει θερμίδες όλη μέρα προκειμένου να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα εκατοντάδες λειτουργίες και διαδικασίες του σώματός μας. Ο μεταβολισμός μετατρέπει ό,τι τρώμε και πίνουμε σε ενέργεια, πρόκειται για μία περίπλοκη βιοχημική διαδικασία η οποία συνεχίζεται ακόμα κι όταν βρισκόμαστε σε απόλυτη ηρεμία. Σύμφωνα μάλιστα και με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Current Biology, κάποιες ώρες τις ημέρας ο μεταβολισμός είναι πιο δραστήριος κι άλλες έχει την τάση να «τεμπελιάζει» πιο πολύ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στο νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital της Βοστόνης. Επτά εθελόντριες έζησαν για 3 εβδομάδες σ’ ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρο. Τα φώτα έσβηναν κι έκλειναν διαφορετικές ώρες, ενώ άλλαζε κι η ώρα αφύπνισης. Αυτό που βγήκε ως συμπέρασμα είναι ότι όταν ξεκουραζόμαστε- και άρα ακόμα κι αν δεν κάνουμε τίποτα- από τις 14:00 μέχρι τις 20:00 καίμε κατά μέσο όρο 129 θερμίδες σε σχετική ακινησία. Τις αντίστοιχες ώρες προ μεσημβρίας (02:00- 08:00) η καύση θερμίδων είναι πιο χαμηλή. Ακόμα πιο εντυπωσιακό δε, το ότι το σώμα φαίνεται πως προτιμά τους υδατάνθρακες ως πηγή ενέργειας νωρίς μέσα στη μέρα, ενώ καίει πιο αποτελεσματικά λίπος τις απογευματινές ώρες.

Τα ευρύματα αυτά διαφέρουν αρκετά σε σχέση με αυτό που πίστευε τόσο η κοινή γνώμη, όσο και οι ειδικοί, ότι δηλαδή ο μεταβολισμός ενός οργανισμού που δεν κάνει κάποια ιδιαίτερη δραστηριότητα, «τρέχει» σε αρκετά σταθερό βαθμό καθ’ όλο το 24ωρο, χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Παράλληλα όμως, επιβεβαιώνει κάτι ακόμα αρκετά διαδεδομένο, ότι οι απαιτήσεις ενέργειας του σώματος κατά τις βραδινές ώρες, είναι χαμηλές, οπότε τα νυχτερινά ξεσπάσματα σε θερμιδογόνα σνακ οδηγούν χωρίς περιστροφές στην αύξηση του λίπους. Προκύπτει επίσης, πως είναι καλύτερο να τρώμε τους υδατάνθρακες κυρίως το πρωί, περισσότερη πρωτεΐνη και καλά λιπαρά το μεσημέρι έως και το απόγευμα, και σίγουρα κάτι αρκετά ελαφρύ το βράδυ.