ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πάπρικα: 4 θαύματα που κάνει το πικάντικο μπαχαρικό στον οργανισμό σου

Unsplash

Αν υπάρχει ένα μπαχαρικό που προσπαθούσα να αποφύγω γιατί είναι αρκετά πικάντικο και φοβόμουν ότι μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στον οργανισμό μου, αυτό είναι η πάπρικα.

Κάπως την συνδέεις μόνο με τα πατατάκια ή με ένα φαγητό που θέλεις να του δώσεις μία ινδική εσάνς. Με λίγα λόγια, η πάπρικα κάθεται καλά κρυμμένη σε ένα ντουλάπι και ξεχνάς την ύπαρξή της. Όλα αυτά μέχρι τώρα που θα μάθεις τα απίστευτα οφέλη στον οργανισμό σου και θα αναθεωρήσεις.

Βοηθά στη χώνεψη

Ένας βασικός λόγος να βάλεις πάπρικα στο φαγητό σου, είναι ότι βοηθά το φαγητό να διασπαστεί πιο εύκολα. «Περιέχει κόκκινο πιπέρι, που ως γνωστόν, βοηθά στην πέψη επειδή αυξάνει την έκκριση γαστρικού οξέως», εξηγεί η διατροφολόγος Jessica Swift. Η πάπρικα, όπως και το πιπέρι καγιέν σε προστατεύουν από το έλκος και τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Η πάπρικα είναι αντιφλεγμονώδης

Σύμφωνα με το περιοδικό Inflammation, η συχνή κατανάλωση της πάπρικας μειώνει τις φλεγμονές στον οργανισμό. Μειώνει επίσης την κακή χοληστερίνη, που συνδέεται με τον διαβήτη και την καρδιαγγειακή νόσο.

Δίνει ενέργεια

Η πάπρικα περιλαμβάνει σίδηρο και αυτό τα λέει όλα. Όταν σου λείπει ο σίδηρος, νιώθεις συνέχεια κουρασμένη και επηρεάζεται τόσο η λειτουργία του εγκεφάλου όσο και το ανοσοποιητικό. Αν μάλιστα είσαι χορτοφάγος ή vegan, χρειάζεσαι εναλλακτικές πηγές. Μία κουταλιά της σούπας πάπρικα σου δίνει 1,4 mg σιδήρου. Ιδανικά, φάε μαζί με τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, ώστε να απορροφηθεί ο σίδηρος στο maximum.

Έχει μπόλικες φυτικές ίνες

Μία κουταλιά της σούπας πάπρικα έχει 2 γραμμάρια φυτικές ίνες. Ενισχύει λοιπόν τη λειτουργία του εντέρου και το ταΐζει με καλά βακτήρια. Εκτός από τις φυτικές ίνες, παίρνει μαγνήσιο, φολικό οξύ, ασβέστιο και κάλιο.

Αλλα μην το παρακάνεις με την πάπρικα

Είπαμε ότι έχει πολλά οφέλη αλλά οι μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν ενόχληση, ιδρώτα και μύτη που τρέχει. Θα έτρωγες πολύ πιπέρι καγιέν; Δεν νομίζω.