ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Όταν η κολλητή σου ζητάει την γνώμη σου (αυτή η δύσκολη ώρα)

Φίλη κολλητή, πρόσωπο ουσιαστικό, πολύ ουσιαστικό. Κάπου λίγο μετά τη γνωριμία σας, πήρες όρκο σιωπηλό να την προσέχεις, να είσαι κοντά της, να δώσεις τον ώμο σου να κλάψει μετά από κάθε χωρισμό, να χαρείς με τη χαρά της, να ξεχνάς εντός 24ώρου κάθε σας τσακωμό, ακόμα και να της δανείσεις τα αγαπημένα σου παπούτσια.

Από την Κατερίνα Νανοπούλου

Η γυναικεία φιλία έχει χτιστεί πάνω στην ανταλλαγή συμβουλών και απόψεων. Η κολλητή σου ζητάει τη γνώμη σου πριν αγοράσει ένα καινούριο φόρεμα, πριν δει μία ταινία ακόμα και πριν αποφασίσει να σπάσει τη δίαιτά της και να φάει υδατάνθρακες. Τι γίνεται, όμως, όταν το τηλέφωνο χτυπήσει και από την άλλη άκρη της γραμμής ακούγεται ένα απελπισμένο: ”Δεν ξέρω τι να κάνω με τον Γιώργο. Βοήθεια!”;

Πριν βιαστείς να απαντήσεις ότι δίνεις απλόχερα την ειλικρινή σου γνώμη, ρίξε μια ματιά στα παρακάτω

Ας ξεκινήσουμε από κάτι βασικό.

Ζήτησε πράγματι τη γνώμη σου και τη συμβουλή σου; Καμιά φορά, μπορεί να θέλει απλά κάπου να πει το πρόβλημά της, να θέλει κάποιον να την ακούσει. Εκεί συνήθως είναι που χωρίς να μας έχει ρωτήσει κανείς, ξεκινάμε να βγάζουμε λόγο με πομπώδες ύφος σχετικά με το τι πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνει. Εκείνη είναι η καίρια στιγμή που πρέπει να αναρωτηθείς εάν πραγματικά θέλει τη γνώμη σου.

 

Κάτι άλλο που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι ότι εν βρασμώ ψυχής πολλά μπορεί να βγουν από το στόμα της. Κάποια μπορεί να είναι υπερβολικά και άλλα να μην ισχύουν. Οπότε, μη βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα για τη σχέση της και σπεύσεις να πεις τη γνώμη σου παρά μόνο, εάν στη ζητήσει ξεκάθαρα.

Όταν, λοιπόν, ζητηθεί η γνώμη σου, απόφυγε να πάρεις αυστηρά θέση. Όχι για λόγους διπλωματίας, αλλά επειδή κανείς δεν θέλει να του λένε τι να κάνει. Το ύφος αυθεντίας, μπορεί να οδηγήσει τη φίλη σου σε μία αμυντική στάση και να καταλήξετε να τσακώνεστε για εντελώς άσχετα θέματα. Το πιο βοηθητικό που μπορείς να κάνεις είναι να δώσεις όλα τα δεδομένα και να συζητήσεις μαζί με τη φίλη σου τις επιλογές της. Η καθοδήγηση είναι αρκετή και θα τη βοηθήσει να πάρει την απόφαση που εκείνη θεωρεί σωστή.

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις

1. Έχεις συνηθίσει να δίνεις συμβουλές με βάση το δικό σου υποκειμενικό κριτήριο και είναι λογικό. Εσύ και η κολλητή σου, μπορεί να είστε ταιριαστές ως φίλες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είστε οι ίδιοι άνθρωποι ούτε και έχετε τις ίδιες ανάγκες. Προσπάθησε να μπεις στη θέση της και να αξιολογείς την κατάσταση με τα δικά της ”θέλω” και όχι με τα δικά σου.

2. Όσο κι αν συμφώνησε ότι έχεις δίκιο σε αυτά που της λες, στο τέλος είναι πολύ πιθανό να μην ακολουθήσει τη συμβουλή σου. Μην της κάνεις μούτρα. Δεν σημαίνει ότι δεν σε εκτιμά, αλλά σίγουρα θα είχε τους λόγους της. Άλλωστε, είμαι βέβαιη ότι κ εσύ, κάποια στιγμή, έχεις κάνει το ίδιο.

 

3. Μην αφήσεις μεγάλες κουβέντες να βγουν από το στόμα σου. Αν έχει τσακωθεί με τον σύντροφό της, αντιμετώπισε την κατάσταση ψύχραιμα. Το τελευταίο που θες είναι να τα ξαναβρούν και εσύ να του έχεις σύρει τα εξ’ αμάξης. Με μία πιο συντηρητική προσέγγιση θα γλιτώσεις οποιαδήποτε αμήχανη στιγμή τύπου ”αν είπαμε και μία κουβέντα παραπάνω…”

4. Εάν ζητάει τη συμβουλή σου για κάτι που έχει γίνει επανειλημμένα, μην ξεκινήσεις λέγοντας ”εγώ σου τα έλεγα, αλλά εσύ δεν με άκουγες”. Εσύ σίγουρα θες το καλό της αλλά για όλα υπάρχει η κατάλληλη στιγμή. Προτίμησε να κάνεις αυτή τη συζήτηση όταν δεν θα είναι τόσο συναισθηματικά φορτισμένη.

Και το πιο σημαντικό το άφησα για το τέλος. Τι κάνεις όταν έρχεται η ερώτηση ‘Να χωρίσω ή όχι’

Επειδή είναι πολύ πιθανό να σου τεθεί το ερώτημα ”Να χωρίσω ή όχι” θα συνιστούσα να μην πάρεις θέση. Εδώ η διπλωματική οδός είναι μονόδρομος. Ο λόγος; Αν η απάντηση είναι ”ναι” και η κολλητή σου φίλη δεν ακολουθήσει τη συμβουλή σου, θα είσαι για πάντα εκείνη που θεωρεί ότι πρέπει να χωρίσει και ενδόμυχα κρίνει τη σχέση της. Αν την ακολουθήσει και μετά από ένα διάστημα, όποιο κι αν είναι αυτό, το μετανιώσει θα το φέρεις βάρος στη συνείδησή σου ότι την πήρες στο λαιμό σου. Τα ίδια ισχύουν και για την περίπτωση που η απάντησή σου είναι ”όχι”.

Άσε, λοιπόν, τέτοιου είδους αποφάσεις για εκείνος που τους αφορούν άμεσα.

 

Το Ladylike.gr την τιμά τη φιλία

25 πράγματα που κάνουν μια φιλία ισχυρότερη

20 γνωμικά για τη φιλία

Τι τύπος φίλης είσαι;

Διακοπές με την κολλητή. Να το τολμήσω;