ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ορίστε τι τρώνε οι αληθινές γυναίκες

To LadyLike τρύπωσε για μια ολόκληρη Δευτέρα στη ζωή έξι γυναικών. Σκοπός ήταν να μάθουμε ποιες είναι οι καθημερινές διατροφικές τους συνήθειες.

Κάθε μια είναι μοναδική. Το ίδιο μοναδικό είναι και το ημερολόγιο κουζίνας που καταγράφει κάθε μία. Το περιεχόμενό του εμπνέεται από αγαπημένες γεύσεις και προσαρμόζεται σε διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και καθημερινά ωράρια.

Θάλεια, πολιτικός μηχανικός

Η Θάλεια μαγειρεύει για την ίδια και την οικογένειά της. Θέλει στην καθημερινή της διατροφή μια ευρεία ποικιλία επιλογών. Αγαπάει τα φρέσκα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, που καταναλώνει ως σνακ κυρίως κατά τις ώρες εργασίας της.

Πρωινό: γάλα με βρώμη, κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους και φρέσκιες φράουλες

Δεκατιανό: μήλο με ωμά αμύγδαλα

Μεσημεριανό: ψαρονέφρι με βραστό κολοκύθι και πατάτες, μικρή πράσινη σαλάτα

Απογευματινό: φυσικός χυμός πορτοκάλι και μια κουταλιά φυστικοβούτυρο

Βραδινό: σαλάτα με μαρούλι, αβγά, ντομάτα, αμύγδαλα, παξιμάδι

Σοφία, διαφημίστρια

Η Σοφία ζει σε έντονους εργασιακούς ρυθμούς και έχει καθημερινά πολύ απαιτητικό ωράριο. Τα διαλείμματά της είναι λίγα κι έτσι προτιμά να καταναλώνει τροφές που ‘την κρατάνε’ για αρκετή ώρα, ενώ συχνά επιλέγει παραδοσιακά προϊόντα.

Πρωινό: παξιμαδάκια Κυθήρων και παριζάκι με ελαιόλαδο, καφές

Δεκατιανό: κρητικό ξεροτήγανο

Μεσημεριανό: σάντουιτς με κοτόπουλο και παρμεζάνα, χυμός πορτοκάλι – μήλο – καρότο

Βραδινό: καρμπονάρα

Ιοκάστη, δικηγόρος

Η Ιοκάστη έχει διαμορφώσει ένα καθημερινό πρόγραμμα διατροφής κατάλληλο για δυο είδη τρεξίματος: αυτό που συνεπάγεται η δουλειά του δικηγόρου, αλλά και το τρέξιμο ως ερασιτεχνική αθλητική δραστηριότητα. Παρά το σκληρό πρόγραμμα, δεν ξεχνάει να το διασκεδάσει, μόλις πέσει το βράδυ.

Πρωινό: γκρέιπφρουτ, εσπρέσο με λίγο Hemo και νερό σε θερμοκρασία δωματίου

Δεκατιανό: μήλο, καρύδια και μέλι

Μεσημεριανό: ομελέτα φούρνου με λαχανικά, ασπράδια και έναν κρόκο αβγού

Απογευματινό: μπανάνα

Βραδινό: κοκτέιλ με τζιν και αγγούρι

Μαρία, στέλεχος επιχείρησης

Η Μαρία λατρεύει τα γαλακτοκομικά προϊόντα κι έτσι αυτά βρίσκονται στα περισσότερα γεύματά της. Οι καθημερινές της διατροφικές συνήθειες ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή.

Πρωινό: γραβιέρα με πολύσπορο κουλούρι

Δεκατιανό: μπάρα δημητριακών με ξηρούς καρπούς

Μεσημεριανό: σπαγγέτι με ντοματίνια και ξινομυζήθρα Κρήτης, σαλάτα με αβοκάντο και για επιδόρπιο φρέσκιες φράουλες με ζάχαρη

Βραδινό: γιαούρτι με μέλι

Ζαχαρένια, Web Designer

Η μεγάλη της αδυναμία είναι τα γλυκά, και κυρίως η σοκολάτα. Εργάζεται από το σπίτι κι αυτήν την περίοδο εφαρμόζει ένα πολύ υγιεινό πρόγραμμα διατροφής. Και πάλι, όμως, καταναλώνει καθημερινά λίγα κομμάτια σοκολάτας υγείας. Δεν πίνει καθόλου καφέ και αλκοόλ, προτιμώντας το αποτοξινωτικό τσάι. Στα ενδιάμεσα των κυρίων γευμάτων της, προτιμάει τα φρέσκα φρούτα και κυρίως τα μήλα.

Πρωινό: γιαούρτι με βρώμη και αποξηραμένα φρούτα

Μεσημεριανό: ομελέτα φούρνου με μανιτάρια και πιπεριές

Βραδινό: τονοσαλάτα

Αφροδίτη, βιολόγος

Η Αφροδίτη εργάζεται σε νοσοκομείο και πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση. Της αρέσουν οι πρωτεΐνες κι έτσι επιλέγει για το καθημερινό της μενού κυρίως προϊόντα που ανήκουν σ’ αυτή τη διατροφική ομάδα.

Πρωινό: ένα μπουκάλι άπαχο γάλα με κακάο

Δεκατιανό: γιαούρτι με φράουλες, βρώμη και γκότζι μπέρις

Μεσημεριανό: σολομός με cottage cheese

Βραδινό: καπνιστή γαλοπούλα με σος μουστάρδα Dijon και γιαούρτι

Για το τέλος, τι έφαγα εγώ:

Θέλω ποικιλία, πολλά γεύματα και κάμποσα φρούτα. Αυτή η περίοδος ανάμεσα στην άνοιξη και το καλοκαίρι με δυσκολεύει ως προς την ποικιλία των φρούτων. Κάθε μέρα θα φάω κι από ένα γλυκάκι, μικρό ή μεγάλο. Χωρίς τύψεις.

 

Πρωινό: ελληνικός καφές και μαύρο ψωμί με μέλι

Δεκατιανό: ένα μήλο και μια μπανάνα

Μεσημεριανό: στραπατσάδα με πράσινη σαλάτα και κρίθινα παξιμαδάκια

Βραδινό: μοσχάρι με κρασί Vinsanto και βραστές πατατούλες

Μετά το βραδινό: τρουφάκια με μανταρίνι, αμύγδαλο και καρύδα

Η παρατήρηση των ημερολογίων κουζίνας μιας τυχαίας Δευτέρας του Μαΐου είναι η αφορμή για να αναλογιστούμε την ποικιλία και διατροφική ισορροπία της καθημερινότητάς μας. Κυρίως, όμως, είναι μια ακόμα ευκαιρία να σκεφτούμε πως καμία διατροφική θυσία δεν έχει νόημα, αν δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να απολαμβάνει κι αυτά που του αρέσουν.