ΥΓΕΙΑ
SPONSORED

Όλα όσα θες να μάθεις για το χάπι της επόμενης ημέρας (και ντρέπεσαι να ρωτήσεις)

Όπως πολλά θέματα που αφορούν την σεξουαλική ζωή των γυναικών, έτσι και το θέμα «χάπι της επόμενης ημέρας» όπως έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε την επείγουσα αντισύλληψη, είναι μέσες άκρες ένα θέμα ταμπού. Δεν είναι ζήτημα που θα φέρεις εύκολα στο τραπέζι και θα συζητήσεις εύκολα γι’ αυτό. Αλλά όπως συμβαίνει με όλα τα ταμπού, πολύ κακώς δεν το συζητάς εφόσον σε απασχολεί.

Είναι γεγονός ότι κυκλοφορούν πολλοί μύθοι γύρω από την επείγουσα αντισύλληψη, όπως επίσης είναι αλήθεια ότι τις περισσότερες από τις απορίες που εσύ εξέφρασες τις είχαμε όλες σε κάποια στιγμή της ζωής μας. Ευτυχώς για εμάς, το ellaOne® αλλά και η επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως έχουν τις απαντήσεις.

Τι είναι η επείγουσα αντισύλληψη και το ellaOne®;

Τη δεύτερη λέξη της φράσης “επείγουσα αντισύλληψη” την ξέρεις. Το προφυλακτικό, που σε προστατεύει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι μια μέθοδος αντισύλληψης. Η διαφορά του είναι ότι πρόκειται για τακτική αντισύλληψη, όπως επίσης και τα αντισυλληπτικά χάπια για παράδειγμα. Η «επείγουσα αντισύλληψη» είναι αυτό ακριβώς που περιγράφεται μέσα σε αυτές τις δύο λέξεις, η μέθοδος που σε προστατεύει εκτάκτως από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μετά από μία σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή μετά από την αποτυχία της αντισυλληπτικής μεθόδου που χρησιμοποιείς τακτικά. Το ellaOne® είναι το χάπι επείγουσας αντισύλληψης που περιέχει ουλιπριστάλη.

ellaone χάπι της επόμενης ημέρας

Μετά από πόσες ώρες μπορώ να το πάρω;

Όταν χρειαστείς το ellaOne®, αυτό θα πρέπει να ληφθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, όχι όμως αργότερα από 120 ώρες (5 ημέρες δηλαδή, για να μην βγάλεις μολύβι και χαρτί κι αρχίσεις τους υπολογισμούς) μετά την απροφύλακτη επαφή ή την αποτυχία της αντισυλληπτικής μεθόδου.

Υπάρχει κι άλλος τρόπος επείγουσας αντισύλληψης από του στόματος, ο οποίος περιέχει λεβονοργεστρέλη και πρέπει να ληφθεί εντός τριών ημερών από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Το κοινό τους είναι ότι και οι δύο τύποι επείγουσας αντισύλληψης είναι πιο αποτελεσματικοί όσο συντομότερα τους λάβεις, ιδανικά εντός 24ωρου από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.

Πώς ζητάω από τον φαρμακοποιό το «χάπι της επόμενης μέρας»;

Ήδη από τις δύο παραπάνω παραγράφους σου απάντησα σε αρκετές από τις ερωτήσεις σου, που αφορούν τη φαρμακευτική ονομασία του «χαπιού της επόμενης ημέρας» (είναι ellaOne® στην περίπτωση που το χρειαστείς) και στις πόσες ώρες μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις μπορείς να το πάρεις (όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα). Όσο για το πώς να το ζητήσεις από τον φαρμακοποιό σου μία είναι η απάντηση: Χωρίς καμία ντροπή. Το ellaOne® είναι ένα μονό χάπι, το οποίο μπορεί να ληφθεί με λίγο νερό οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας το χρειαστείς.

Eίναι μύθος πώς αν έχεις αίμα μετά, είχες μείνει έγκυος τελικά;

Ένας μύθος που ακολουθεί την επείγουσα αντισύλληψη είναι πώς είναι μία μορφή άμβλωσης. Το χάπι της επόμενης ημέρας εμποδίζει τη γονιμοποίηση καθυστερώντας την ωορρηξία. Δηλαδή δεν αφήνει το ωάριο σου να φτάσει στη σάλπιγγα ώστε να μπορέσει να συναντηθεί με το σπερματοζωάριο και να γονιμοποιηθεί. Δεν προκαλεί άμβλωση. Σε περίπτωση που μία γυναίκα επιθυμεί να διακόψει την εγκυμοσύνη της, το ellaOne® δεν είναι σε θέση να το επιτύχει.

Πρέπει να ρωτάμε τον γυναικολόγο μας πριν το πάρουμε;

Σε κάθε περίπτωση ο γυναικολόγος είναι ο αρμόδιος να απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία μπορείς να έχεις για το «χάπι της επόμενης ημέρας», οπότε αν θες, φυσικά μπορείς να τον ρωτήσεις για το οτιδήποτε. Το ellaOne® διατίθεται χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά σίγουρα πρέπει να συμβουλευτείς τον ιατρό σου πριν το πάρεις.

 

Το «χάπι της επόμενης ημέρας» είναι πολύ δυνατό και χαλάει μόνιμα τον κύκλο σου;

Το να αντιμετωπίζουμε το «χάπι της επόμενης ημέρας» ως μία βόμβα ορμονών που θα χαλάσει τον κύκλο μας για πάντα, είναι ένας ακόμα συνηθισμένος μύθος που το ακολουθεί. Το ellaOne® περιέχει ουλιπριστάλη προκειμένου να παρεμποδίζει ή να αναβάλλει την ωορρηξία στον τρέχοντα καταμήνιο κύκλο σου. Ναι, μπορεί να αλλάξει την ημερομηνία που θα ξεκινήσει η επόμενη περίοδός σου ή να προκαλέσει πιο έντονη ή πιο ελαφριά αιμορραγία από ό,τι έχεις συνηθίσει. Στην επόμενη περίοδό σου όμως, ο καταμήνιος κύκλος σου θα επιστρέψει στους κανονικούς του ρυθμούς.

Υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει τη γονιμότητά μου;

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη γονιμότητά σου. Η αλήθεια είναι ότι η γονιμότητά σου επανέρχεται τόσο γρήγορα που το ellaOne® συνιστά τη χρήση μιας αντισυλληπτικής μεθόδου φραγμού (λέγε με προφυλακτικό ή διάφραγμα) μέχρι την επόμενη περίοδό σου για να αποφύγεις άλλα περιστατικά κατά τα οποία θα χρειαστεί να εμποδίσεις τη σύλληψη σε επόμενη σεξουαλική επαφή σου.

Πόσες φορές μπορώ να το πάρω στη ζωή μου;

Από τη στιγμή που η επείγουσα αντισύλληψη δεν έχει αποδειχθεί να επηρεάζει τη γονιμότητά σου και που έχει σπάνιες μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες, δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος περιορισμός στη χρήση του ως προς τις φορές που μπορείς να το λάβεις.

Ο μύθος ότι μπορείς να το πάρεις μέχρι δύο φορές στη ζωή σου, έχει προκύψει από την έλλειψη σωστής πληροφόρησης γύρω από αυτό. Η σωστή πληροφόρηση για τις μεθόδους τακτικής αντισύλληψης όμως, είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να προγραμματίσεις τη ζωή σου με έναν τρόπο που η αντισύλληψη θα λειτουργεί για εσένα και δεν θα αποτυγχάνει αναγκάζοντάς σε να στραφείς στην επείγουσα αντισύλληψη.

Εξάλλου το όνομά «επείγουσα αντισύλληψη» καταδεικνύει ακριβώς αυτό, ότι το χάπι της επόμενης ημέρας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως τακτική μέθοδος αντισύλληψης. Εξάλλου η επείγουσα αντισύλληψη δεν μπορεί να σε προφυλάξει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κι αυτό από μόνο του θα έπρεπε να είναι αρκετό για να δράσεις ώστε να είσαι ασφαλής. Τέλος, αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις δύο φορές στον ίδιο κύκλο το «χάπι της επόμενης ημέρας», θα πρέπει να ζητήσεις ιατρική συμβουλή.

Η σημασία της ενημέρωσης για το «χάπι της επόμενης ημέρας»

Το κλειδί σε όλα είναι η ενημέρωση. Και η ενημέρωσή μας για το «χάπι της επόμενης ημέρας» είναι ελλιπής. Ενδεικτικά θα σου αναφέρω ότι έρευνες έχουν δείξει ότι μεγάλος αριθμός γυναικών δεν ξέρει καν ότι υπάρχει ή έχει ελλιπείς γνώσεις γι’ αυτό.

Η γνώση και η ενημέρωση είναι το μόνο σου όπλο. Όσο περισσότερα ξέρεις, τόσο καλύτερα νιώθεις και τόσο καλύτερη φροντίδα παρέχεις στο σώμα σου. Η γυναικεία σεξουαλική ζωή μπορεί να θεωρείται ταμπού για την κοινωνία αλλά εσύ κι εγώ και όλες μας πρέπει να το σπάσουμε. Γιατί σεξουαλική ζωή δεν είναι μόνο η απόλαυση που αντλούμε από αυτήν, είναι και η υγεία μας.

*«ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ- ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ»

**Να μην χρησιμοποιείται: σε περιπτώσεις υπερευαισθησίας στη δραστική ουσία ή σε κάποιο από τα έκδοχα, σε εγκυμοσύνη, μαζί με σκεύασμα επείγουσας αντισύλληψης που περιέχει λεβονοργεστρέλη, σε σοβαρό άσθμα υπό γλυκοκορτικοειδή. Περιέχει λακτόζη. Εάν έχετε χρησιμοποιήσει ορισμένα άλλα φάρμακα τις τελευταίες 4 εβδομάδες, συγκεκριμένα για επιληψία, φυματίωση, για λοίμωξη από ιό HIV ή φυτικά σκευάσματα που περιέχουν βαλσαμόχορτο, το ellaOne® μπορεί να λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά. Εάν αισθανθείτε κούραση και ζάλη μην οδηγείτε ή χρησιμοποιείτε μηχανήματα. Το ellaOne® προορίζεται μόνο για περιστασιακή χρήση και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως τακτική μέθοδος αντισύλληψης. Δεν αποτρέπει την εγκυμοσύνη σε κάθε περίπτωση.