ΥΓΕΙΑ

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι υγείας αν τρως συχνά κρέας

iStock

Οι ζεστές μπριζόλες και τα ζουμερά μπιφτέκια είναι βασικά στοιχεία στη διατροφή πολλών ανθρώπων. Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι η τακτική κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, απειλεί την υγεία μας με διάφορους τρόπους.

Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες, έχουν συνδέσει την τακτική κατανάλωση κρέατος με την αύξηση κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μια μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, εξέτασε τις επιπτώσεις στην υγεία της τακτικής πρόσληψης κρέατος και βρήκε συνδέσεις με καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος  συσχετίστηκε με 13% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο. Την ίδια στιγμή η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, συσχετίστηκε με 20% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο.

Είναι κακό να τρως κρέας;

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι υγείας αν τρως συχνά κρέας Pexels

Η κατανάλωση κρέατος δεν απαγορεύεται αρκεί να εντάσσεται σε μία ισορροπημένη διατροφή. Όταν καταναλώνεται σε σωστή ισορροπία με φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, στην πραγματικότητα, το κρέας μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμο. Ωστόσο, η επίτευξη αυτής της ισορροπίας εξαρτάται από την ποσότητα, το είδος και τη συχνότητα κατανάλωσης.

Οι συστάσεις κατανάλωσης, ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας. Υπάρχει επίσης περιθώριο να διαφοροποιήσεις τις επιλογές σου ανάμεσα σε πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, όπως κόκκινο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και αυγά και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, όπως σόγια, ξηροί καρποί, σπόροι και φασόλια.

Όσον αφορά τις επιλογές σου, οι ειδικοί επιμένουν στην κατανάλωση άπαχων και λιγότερο επεξεργασμένων ειδών, καθώς οι πιο λιπαρές και επεξεργασμένες μορφές κρέατος, περιέχουν συνήθως περισσότερα κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, που συνδέονται όπως είδαμε παραπάνω με αυξημένους κινδύνους για την υγεία.

Πόσο συχνά πρέπει να τρως κόκκινο κρέας;

Οι ειδικοί συνιστούν σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων να προσπαθήσουν να εξαλείψουν το μεγαλύτερο μέρος – αν όχι όλα – τα κόκκινα κρέατα. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, ακόμη και η μερική αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με φυτικές πηγές πρωτεΐνης, μπορεί να μειώσει το ποσοστό των καρδιακών παθήσεων.

Για άτομα που θέλουν κόκκινο κρέας στη διατροφή τους, οι ειδικοί συνιστούν μερίδες 170-220 γραμμαρίων, μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Η κοπή του κρέατος είναι επίσης πολύ σημαντική. Οι επιστήμονες συνιστούν μη επεξεργασμένα, άπαχα κομμάτια κρέατος που δεν περιέχουν ορμόνες, βιολογικά ή ελεύθερης βοσκής. Τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα και νάτριο και δεν ξέρεις πραγματικά ποιο μέρος του ζώου τρως. Προτίμησε τα «φιλέτα».

Προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος

Το μαγείρεμα κόκκινου κρέατος ή ακόμα και πουλερικών και ψαριών σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργήσει υδρογονάνθρακες που είναι καρκινογόνοι και έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του στομάχου. Αυτός ο τύπος μαγειρέματος συμβαίνει συχνά όταν το κρέας ψήνεται στη σχάρα σε δυνατή φωτιά και παίρνει μια όψη και γεύση «κάρβουνου». Είναι πιο υγιεινό να ψήνεις σε μέτρια ή χαμηλή φωτιά.

Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες ξεκινούν νωρίς στη ζωή

Οι άνθρωποι που τρώνε κρέας καθημερινά, μπορεί να δυσκολεύονται να αλλάξουν τη διατροφή τους. Μελέτες υποδεικνύουν ότι είναι συνετό να εξετάσεις να περιορίσεις την συχνή κατανάλωση του κρέατος. Κάτι που ισχύει και για τα παιδιά.

Ακριβώς όπως οι ενήλικες, τα παιδιά δεν χρειάζεται να τρώνε μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος. Μπορούν να πάρουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά του κρέατος, μέσω πιο υγιεινών εναλλακτικών λύσεων, όπως το κοτόπουλο, το ψάρι και τα όσπρια. Το πιο σημαντικό είναι να μάθουν να τρώνε με μέτρο κόκκινο κρέας, καθώς έτσι είναι πιο εύκολο να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες που θα ακολουθήσουν και στην ενήλικη ζωή.