SEX

Οι λόγοι που οδηγούν στην απιστία τους 20άρηδες σήμερα

Αν το κάνεις πρώτη φορά, πιθανότατα να είναι σ' αυτή την ηλικία. Εκεί. γύρω στα 20 πάνω- κάτω. Θα απατήσεις τη μεγάλη σου σχέση, αυτή που «τραβάς» από το λύκειο και είναι καταδικασμένη να τελειώσει γιατί «τι άλλο να κάνεις σ' αυτή την ηλικία; να παντρευτείς; ε όχι δα». Ή εκείνο τον τύπο με τον οποίο είσαι μαζί αλλά δεν έχεις ιδέα γιατί. «Άλλη μια εμπειρία», σκέφτεσαι, «σιγά». Θα απατήσεις επίσης το αγόρι σου γιατί βρήκες κάποιον άλλο με τον οποίο ταιριάζετε πιο πολύ. Θα πέσεις σε δίλημμα. Θα το κάνεις σ' εκείνον που σ' έχει ταλαιπωρήσει και θες να τον εκδικηθείς. Αντίστοιχα θα απατηθείς και δεν θα το ξεπεράσεις ποτέ. Πάντα πονάει η πρώτη φορά. 

Δηλαδή, αυτοί είναι οι λόγοι που κερατώνουν οι Millennials;

«Προδοσίες στην αναδυόμενη ενηλικίωση: Μία αναπτυξιακή προοπτική της απιστίας» είναι ο τίτλος της πιο πρόσφατης σχετικής επιστημονικής έρευνας η οποία δημοσιεύεται στο έγκριτο The Journal of Sex Research και επιχειρεί να βάλει σε κατηγορίες τους λόγους για τους οποίους οι γεννημένοι στις αρχές των 00s κάνουν τα πρώτα τους βήματα σ’ έναν δρόμο στρωμένο με κέρατα. Σύμφωνα με τη μελέτη τους λοιπόν οι βασικοί παράγοντες, όπως αναδύθηκαν από τις απαντήσεις 104 νεαρών κοριτσιών (60%) και αγοριών (40%) που παραδέχτηκαν ότι είχαν απατήσει (σεξουαλικά και συναισθηματικά) το τελευταίο εξάμηνο είναι η ανεξαρτησία και η αλληλεξάρτηση.

Από τη μία, εκείνοι οι πιο πολλοί που ισχυρίστηκαν πως ο/η σύντροφός τους δεν κάλυπτε «τις ανάγκες τους για αλληλεξάρτηση», οπότε εκείνοι, τηρώντας το πρωτόκολλο του «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια» αισθάνθηκαν αυτή την έλλειψη προσοχής («φτωχή» επικοινωνία, έλλειψη αγάπης και ενδιαφέροντος) ως κίνητρο για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους αλλού. Ο συγκεκριμένος λόγος προφανώς και δεν αποτελεί αιτία απιστίας μόνο για τους 20χρονους αλλά για όλες τις ηλικίες. Η προσοχή είναι απόδειξη αγάπης, μία συμπεριφορά που πρέπει να βλέπεις καθημερινά στο πρόσωπο του αγαπημένου σου. Ωστόσο, οι milliennials, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερούς τους, δεν εκλιπαρούν για λίγη προσοχή, δεν επιζητούν από τον άλλο αυτό που δεν τους δίνει, δεν «κολλάνε» και δεν καψουρεύονται τόσο με αυτό που δεν έχουν. Κάνουν “skip” και πάνε παρακάτω. Είναι προγραμματισμένοι να κάνουν “delete” ή “hide” με ευκολία. Οι νεαρές γυναίκες περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο έχουν ισχυρά πιστεύω για αυτά που αξίζουν. Αν πάρουν λιγότερα απ’ αυτά που έχουν ανάγκη είναι πιο πιθανόν να φύγουν ή να απατήσουν τον σύντροφό τους, από το να κάτσουν να κλαίνε πάνω από μία οθόνη κινητού που δεν εμφανίζει κάποιο μήνυμα», σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας. Η αιτία αυτή έκανε match στο 60% των απαντήσεων των συμμετεχόντων.

Το υπόλοιπο 40% επικαλέστηκε πιο κλασικούς λόγους απιστίας και αισθητά ανώριμους, που σε καμία περίπτωση δεν προκαλούν έκπληξη: αλκοόλ, ασυγκράτητη σωματική έλξη κι ενθουσιασμός για τη νέα εμπειρία. Μεταξύ αυτών, κάποιοι που ισχυρίστηκαν πως απατώντας «ικανοποίησαν την ανάγκη τους για ανεξαρτησία».