ΥΓΕΙΑ

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για τις μέρες της περιόδου

Pexels

Δεν θα ανακαλύψουμε την Αμερική αν σου πούμε πως όταν έχεις περίοδο, πεινάς. Αυτό είναι γεγονός. Για την ακρίβεια δεν πεινάμε απλά, αλλά είναι σαν το στομάχι μας να έχει βγάλει ένα joystick και να ελέγχει το μυαλό και την καρδιά μας οδηγώντας μας πάντα στο ψυγείο, ή στον κοντινότερο φούρνο.

Οι πόνοι, οι κράμπες και όποιο άλλο σύμπτωμα κάνει τις ημέρες που έχεις περίοδο λίγο δυσκολότερες, μπορεί να ξεπεραστεί με τη βοήθεια των σωστών τροφών. Οι οποίες – μάντεψε! – τις περισσότερες φορές δεν είναι αυτές που λιγουρεύεσαι.

Πες «όχι» στο αλάτι και τη ζάχαρη

Είναι το χειρότερο που μπορείς να φας πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Η κατακράτηση υγρών είναι από μόνη της πολύ ενοχλητική: φουσκώνεις, το στήθος πρήζεται, ακόμα και τα χέρια και τα πόδια καμια φορά. Το να καταναλώσεις νάτριο μπορεί μόνο να το κάνει χειρότερο. Η ζάχαρη επίσης είναι κακή επιλογή, γιατί μπορεί να σου προκαλέσει διάρροια, οπότε μείνε μακριά απ’ τα γλυκά.

Ναι στα φρούτα και τα τρόφιμα ολικής άλεσης

Εννοείται πως βοηθούν και στην περίοδο, αφού επιβραδύνουν την πέψη της ζάχαρης κι έτσι δε θα σου πέσουν το ίδιο βαριά όπως ένα κουτί donuts.

Ριξ’ το στην βιταμίνη Β και τα Ω3

Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια, το κοτόπουλο, ο σολομός, είναι όλα τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β, η οποία βοηθά στο να ανακουφιστείς από τις κράμπες. Επίσης τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντι-φλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (λιπαρά ψάρια σαν τον σολομό και τον τόνο, ξηροί καρποί, φασόλια), μπορούν να περιορίσουν τους πόνους της περιόδου.

Πότε να ενδώσεις στη λιγούρα

Αν θες τόσο πολύ μια κουταλιά νουτέλα, δεν υπάρχει λόγος να καταπιέζεσαι. Σίγουρα θα σου φτιάξει τη διάθεση, κι αν κάτι χρειαζόμαστε πολύ όταν έχουμε περίοδο, αυτό είναι πράγματα που μας φτιάχνουν το κέφι. Και μη νιώθεις τύψεις, γιατί μπορεί να αιμορραγούμε κάθε μήνα, αλλά ζούμε μόνο μια φορά (aka YOLO).