ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι καλοκαιρινές συνήθειες που σε εμποδίζουν να χάσεις βάρος

Pexels

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι «σωστές» διακοπές, ξεκινούν με μία ζύγιση πριν φύγουμε και τελειώνουν με άλλη μία, όταν γυρίσουμε. Έτσι και φέτος, μόλις γυρίσαμε ανεβήκαμε στη ζυγαριά αλλά μας περίμενε μια έκπληξη. Τα κιλά δεν ήταν πολλά. Για τους περισσότερους ήταν 2-3 κιλά επιπλέον. Τι έφταιξε όμως για την αύξηση του βάρους;

Τα κιλά καλοκαιριού και οι προσπάθειες για να χάσεις βάρος

Οι καλοκαιρινές συνήθειες που σε εμποδίζουν να χάσεις βάρος Pexels

Οι θερμίδες που αντιστοιχούν στα 2-3 επιπλέον κιλά, είναι στο σύνολό τους περίπου 22500 kcal. Και αν κάνουμε μία κατανομή τους στους μήνες του καλοκαιριού, καταλαβαίνουμε ότι για αυτούς τους τρεις μήνες καταναλώναμε καθημερινά περίπου 250kcal επιπλέον, σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Οι επιπλέον 250kcal δεν είναι πολλές. Είναι οι θερμίδες που αντιστοιχούν σε ένα γεμιστό τυροκούλουρο, μία μεγάλη μπάρα δημητριακών με σοκολάτα ή σε δύο ποτήρια κρασί. Για τον καθένα ήταν δηλαδή μία νέα καθημερινή συνήθεια, που μεμονωμένα δεν μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, αλλά η καθημερινή επανάληψή της είναι επαρκής για αυτό.

Καλοκαιρινές συνήθειες που σε εμπόδισαν να χάσεις βάρος

  • Περισσότερο αλκοόλ

Είναι γεγονός ότι η καλή παρέα, συνοδεύεται με αλκοόλ. Όσο μάλιστα το ξενύχτι συνεχίζεται προκειμένου να απολαύσουμε την δροσιά της βραδιάς, τόσο αυξάνει και η ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουμε. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι 1γρ αλκοόλης έχει 7kcal και μία μερίδα αλκοόλ (πχ 120mL κρασί ή 30mL βότκα/ουίσκι/τσίπουρο) έχει περίπου 100-120kcal.

  • Πρωινό από το φούρνο

Συνήθεια που αποκτούμε κυρίως στις ημέρες των διακοπών. Αντί λοιπόν να προνοήσουμε να έχουμε στο δωμάτιο υλικά για ένα τοστ, ή να επιλέξουμε ένα απλό κουλούρι, αφεθήκαμε σε τυρόπιτες, πίτες ζαμπόν-κασέρι κτλ. Όμως, οι θερμίδες μιας τέτοιας πίτας, ανέρχονται περίπου στις 320kcal.

  • Συχνά γεύματα εκτός σπιτιού

Στην περίοδο των διακοπών είναι σχεδόν αναπόφευκτο. Τις υπόλοιπες ημέρες του καλοκαιριού όμως; Μπορεί πολλοί από τους παθόντες, στα γεύματα εκτός, να επέδειξαν εγκράτεια επιλέγοντας μία σαλάτα και μία μερίδα κρέατος ή ψαριού χωρίς συνοδευτικό και πάλι όμως να είδαν μια αύξηση στο βάρος τους. Αυτό συνέβη επειδή η μέθοδος της μαγειρικής παρασκευής, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις θερμίδες του πιάτου. Δηλαδή, το λάδι στη σαλάτα ή το λάδι στο μαρινάρισμα του κρέατος, μπορούν να αλλάξουν δραματικά το θερμιδικό περιεχόμενο του πιάτου.

  • Λιγότερη άσκηση

Μια από τις συχνότερες δικαιολογίες ήταν η ζέστη στη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, η ξαπλώστρα ήταν πιο δελεαστική από το κολύμπι. Συνεπώς, το περπάτημα/γυμναστήριο που κάναμε το χειμώνα και μας έδινε ένα περιθώριο 400-500 θερμίδων την ημέρα έπαψε να υφίσταται. Έμειναν όμως οι διατροφικές συνήθειες του χειμώνα και συνεπώς καταναλώναμε περισσότερες θερμίδες από όσες δαπανούσαμε.

  • Δροσιστικά ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη

Τρία κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη παρέχουν περίπου 60 θερμίδες, ένα κουτάκι αναψυκτικό τύπου cola περίπου 150 και ένα ποτήρι χυμός 160. Η ανάγκη μας για ένα δροσερό ρόφημα, πιθανόν να μας οδήγησε στην αυξημένη κατανάλωση σακχαρούχων ροφημάτων όπως γλυκοί καφέδες, χυμοί, παγωμένο τσάι κ.τ.λ. που τον χειμώνα δεν καταναλώναμε ή τουλάχιστον δεν καταναλώναμε με αυτή τη συχνότητα.

  • Παγωτά

Άλλη μία διατροφική συνήθεια που το καλοκαίρι έχει την τιμητική της. Ίσως λοιπόν να ήταν αυτά η πηγή των επιπλέον θερμίδων καθώς τα παγωτά είναι τρόφιμα θερμιδικά πυκνά. Δηλαδή, παρά τον μικρό τους όγκο, παρέχουν πολλές θερμίδες λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά και σε ζάχαρη.

Πάει τώρα, έγινε (;)

Σίγουρα μπορεί να έγινε, αλλά αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να μην το αφήσεις να περάσει έτσι. Προσπάθησε λοιπόν να αναλογιστείς ποια ήταν αυτήν η διατροφική συνήθεια που οδήγησε εσένα να πάρεις βάρος. Αν το κάνεις, θα γνωρίζεις ποια πράγματα πρέπει να προσέξεις το επόμενο καλοκαίρι, αλλά και σε κάθε περίοδο που θα βρίσκεσαι εκτός καθημερινού προγράμματος. Έτσι θα καταφέρεις να διατηρήσεις το βάρος σου μακροπρόθεσμα σταθερό.

* O Νικόλαος Δήμζας DVM, RD, MSc είναι Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Π.Θ.