ΕΡΕΥΝΑ

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πιο πρόθυμα τα προβλήματα των σχέσεων

Σύμφωνα με μια έρευνα του κοινωνιολόγου Michael Rosenfeld, το 69% των αιτήσεων διαζυγίων γίνονται απο γυναίκες. Αυτό σημαίνει πως 7 στις 10 φορές, εκείνη που παίρνει την απόφαση ότι πρέπει να λήξει ένας γάμος, είναι γένους θηλυκού.

Τι θέλει να μας πει αυτό; Ότι ακόμα και στις περιπτώσεις που το διαζύγιο είναι συναινετικό, οι γυναίκες είναι εκείνες που παίρνουν την απόφαση και μιλούν πρώτες για τα ουσιαστικά προβλήματα της σχέσης τους.

Στην έρευνά του ο Rosenfeld σημειώνει ”Αν και δε ζούμε πια στις εποχές που οι γυναίκες εξαρτώνται νομικά από τους συζύγους τους, ο γάμος σα θεσμός κουβαλά ακόμα συγκεκριμένες προσδοκίες.”

Λιγότερο από το 10% των γυναικών κρατούν το πατρικό τους όνομα, γεγονός που αποδεικνύει πως τα ζευγάρια ακόμα υιοθετούν νόρμες του παρελθόντος.

Υπάρχουν όμως αρκετές περιπτώσεις γυναικών που απαιτούν να είναι ισότιμες στη σχέση τους, καθώς φέρνουν κι εκείνες χρήματα στο σπίτι, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα πατροπαράδοτα νοικοκυριά.

Επίσης οι γυναίκες δεν ανεχόμαστε πλέον τις παράλογες αντρικές συμπεριφορές. Θυμάσαι που ο Don Draper κεράτωνε ΚΑΘΕ γυναίκα του με όλη την επικράτεια και καμια δεν του έλεγε τίποτα; Πλεόν κάτι τέτοιο δε συμβαίνει και – συνήθως – εγκαταλείπουμε εκείνον που δε θα μας συμπεριφερθεί με ειλικρίνεια.

Πέρα όμως από την απιστία, οι λόγοι για τους οποίους χωρίζουμε είναι και η ψυχολογική βία, η εξάρτηση από τον τζόγο ή το αλκοόλ.

Ανεξάρτητα όμως από το αν έχουν φορέσει τα στέφανα του γάμου ή βρίσκονται ακόμα σε πρώιμα στάδια της σχέσης τους, οι γυναίκες δηλώνουν πολύ πιο ανοιχτά αν είναι ή όχι ευτυχισμένες και τι τις ενοχλεί πραγματικά.

Την επόμενη φορά να μην νομίζετε ότι ”απλά γκρινιάζουμε”.