ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Οι απαντήσεις στις 12 πιο συχνές απορίες για τον Καρκίνο του Μαστού

Οι έρευνες τα επιβεβαιώνουν ξανά και ξανά: Ο Καρκίνος του Μαστού αν προληφθεί σε πρώιμο στάδιο, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το 90% της πλήρους ίασης βασίζεται στην έγκαιρη διάγνωση. Μία στις οχτώ γυναίκες θα εκδηλώσουν μία μορφή του κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μόνο το 2% των γυναικών κατορθώνουν να  αναγνωρίσουν στο σύνολό τους τα δέκα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου.

Συμπέρασμα; είναι μεγάλη κουβέντα να πεις ότι είσαι επαρκώς ενημερωμένη και άρα γνωστικά θωρακισμένη για μια ασθένεια που απαριθμεί περίπου 4.500 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο, μόνο στην Ελλάδα.

Στο Ladylike δε θεωρούμε μόνο καθήκον, αλλά και ανάγκη μας να σου το επαναλαμβάνουμε σε κάθε τόνο: η πρόληψη και η γνώση γύρω από το ζήτημα είναι δύναμη κι ασπίδα σου. Ειδικά αυτή την εποχή, αφού ο Οκτώβριος είναι ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού. Συγκεντρώσαμε λοιπόν τις πιο συνηθισμένες απορίες μας και τις απευθύναμε στον ειδικό. Ο Μαιευτήρας- Γυναικολόγος Νικόλαος Σ. Προκοπίου δίνει με ψυχραιμία τις απαντήσεις γύρω από τις βασικές γνώσεις που αφορούν στον Καρκίνου του Μαστού. Πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις και να μοιραστείς με όλες τις γυναίκες.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού; ποιο ρόλο διαδραματίζει η κληρονομικότητα;

Οι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι οι εξής: α) Η κληρονομικότητα διαδραματίζει μεγάλο ρόλο και β) Η μακροχρόνια χρήση ορμονών, εφόσον όμως υπάρχει υπόστρωμα.

Το κάπνισμα, το στρες, η κακή διατροφή πόσο επηρεάζουν την εμφάνιση της νόσου;

Όσο επηρεάζουν και τα υπόλοιπα όργανα ή την υγεία μας συνολικά. Δεν αποτελούν παράγοντες κακοήθειας. Η κληρονομικότητα παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο.

Η πρώτη εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία πόσο επηρεάζει;

Αυτή καθαυτή καθόλου. Αυτό που επιδρά αρνητικά σε μια εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία, είναι αν αυτή επιτυγχάνεται με εξωσωματική γονιμοποίηση και με λήψη ορμονών σε μεγάλες δόσεις.

Ποιες είναι οι προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε και πόσο συχνά;

Η μαστογραφία, ο υπέρηχος μαστών και η ψηλάφηση μαστών μία φορά το χρόνο.

Πότε πρέπει να ξεκινάει μια γυναίκα τον έλεγχο;

Η ψηλάφηση πρέπει να ξεκινάει από τα 18 έτη. Οι γυναίκες που έχουν ιστορικό κληρονομικότητας πρέπει να υποβάλλονται σε ψηλάφηση και υπέρηχο μαστών από την εφηβεία και μετά. Επίσης δύναται να υποβληθούν σε οποιαδήποτε ηλικία σε μοριακό έλεγχο ο όποιος δείχνει τι πιθανότητες έχει στο μέλλον να προσβληθεί από κακοήθεια στο μαστό. Η μαστογραφία πρέπει να πραγματοποιείται από 38 ετών και πάνω ή νωρίτερα, εφόσον υπάρχει ιστορικό κληρονομικότητας. Ο υπέρηχος μαστών πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τη συχνότητα που θα υποδείξει ο γιατρός.

Πώς πραγματοποιείται ο υπέρηχος μαστού και κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

Πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ιατρό, κυρίως ακτινολόγο. Μία φορά το χρόνο ή και συχνότερα, εφόσον συστηθεί από τον θεράποντα ιατρό.

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Ένα ψηλαφητό ογκίδιο, η ψηλάφηση ανωμαλιών εντός του στήθους, άλγος, δερματικά συμπτώματα εξωτερικής φλεγμονής, όπως ερυθρότητα, πρήξιμο κλπ.

Πρακτικά πώς γίνεται η μαστογραφία;

Πραγματοποιείται εξέταση στον μαστογράφο. Η διαδικασία είναι απλή όπως μιας απλής ακτινογραφίας. Η τελική διάγνωση δίδεται από εξειδικευμένο ιατρό ακτινολόγο.

Σε ποια μέρα του κύκλου πρέπει να γίνεται;

Γίνεται σε οποιαδήποτε μέρα του κύκλου εκτός από τέσσερις ημέρες νωρίτερα της περιόδου, κατά την διάρκεια και τέσσερις ημέρες αργότερα από αυτή. Στις γυναίκες σε κύηση απαγορεύεται.

Ποια η διαφορά της κλασικής από την ψηφιακή μαστογραφία;

Στην ψηφιακή μαστογραφία η διαγνωστική ευκρίνεια είναι μεγαλύτερη και η ακτινοβολία πολύ λιγότερη.

Υπάρχει κίνδυνος από την ακτινοβολία της μαστογραφίας;

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Εκτός από τις γυναίκες που βρίσκονται σε κύηση.  

Η αυξητική στήθους αυξάνει την πιθανότητα της εμφάνισης Καρκίνου του Μαστού;

Όχι, δεν υπάρχει τέτοιος συσχετισμός.

 

Αλήθεια τώρα, πότε εξετάστηκες τελευταία φορά; Αν θέλεις κι εσύ να το κάνεις- για να είμαι ακριβής, αν ΠΡΕΠΕΙ να το κάνεις- το ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ σου δίνει τη δυνατότητα να εξεταστείς εύκολα, γρήγορα και οικονομικά, μέσα από ειδικό πακέτο εξετάσεων* με μόλις 30€, το οποίο περιλαμβάνει τα εξής:  

Πακέτο Εξετάσεων για την Πρόληψη Καρκίνου του Μαστού:

Ψηφιακή μαστογραφία

U/S Μαστών

Test Pap

Γυναικολογική εξέταση

Ας γίνει η σημερινή ημέρα η αφορμή να νοιαστείς λίγο παραπάνω για τον εαυτό σου. Μην αμελείς την υγεία σου και κλείσε άμεσα ραντεβού να εξεταστείς. Το οφείλεις στον εαυτό σου και σε όλους όσους αγαπάς και σε αγαπούν.

Το ΠΡΑΞΙΣ ΥΓΕΙΑΣ  αποτελεί μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα ενοποιημένης παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αποτελούμενη από 26 ιατρικές ειδικότητες και όλες τίς διαγνωστικές εξετάσεις ανά ειδικότητα σε ένα χώρο.

* Η προσφορά ισχύει ως τις 6 Νοέμβρη. Μπορείς να κλείσεις online το ραντεβού σου συμπληρώνοντας απλώς τη φόρμα επικοινωνίας http://praxis-ygeias.gr/epikoinonia/

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2106813000

Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις στη σελίδα του Πράξις Υγείας στο facebook: https://www.facebook.com/praxisygeias/ αλλά και στο επίσημο site.