ΥΓΕΙΑ

Οι 7 τροφές «εχθροί» για τον καρκίνο του μαστού

PEXELS

Η εμφάνιση καρκίνου του μαστού αγγίζει μία στις οκτώ γυναίκες και όλο τον Οκτώβρη, γίνονται καμπάνιες για την ενημέρωση και την πρόληψη, ώστε αυτός ο αριθμός να μειωθεί σημαντικά.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες, ώστε να ξέρουμε ακριβώς σε τι οφείλεται ο καρκίνος του μαστού, οπότε και δεν μπορούμε να προβλέψουμε απόλυτα την εμφάνισή του, έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ορισμένες αλλαγές στην καθημερινότητά μας, για να μειώσουμε τις πιθανότητες να εμφανιστεί.

Πέρα, λοιπόν, από τη σωστή αυτοεξέταση μαστού που μπορείς να κάνεις και μόνη σου, υπάρχουν ορισμένες τροφές, οι οποίες μπορούν να οχυρώσουν τον οργανισμό σου έτσι ώστε να αμυνθεί αποτελεσματικά ενάντια στη νόσο.

1. Μύρτιλα στη μάχη για τον καρκίνο του μαστού

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων στο σώμα σου. Βέβαια, όλων των ειδών τα μούρα είναι εξίσου ωφέλιμα για την υγεία σου, αφού έχει φανεί πως μειώνουν την ανάπτυξη των όγκων. Δοκίμασέ τα σε smoothies, στο γιαούρτι σου ή βάλε μερικά στο αποξηραμένα στην διατροφή σου.

2. Αυγά

Πολύ καλή πηγή βιταμίνης D και σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα του Καρκίνου, μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού έως και πενήντα τοις εκατό.

3. Φασόλια

Τα φασόλια, ιδιαίτερα της μαύρης ποικιλίας, βοηθούν στην παραγωγή των απονινών και του φυτικού οξέος, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη ή στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης του καρκίνου.

4. Τσάι για τον καρκίνο του μαστού

Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στα τσάγια (μαύρο, κόκκινο και πράσινο τσάι) έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ειδικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

PEXELS

5. Μπρόκολο

Ο καρκίνος του μαστού έχει ακόμα έναν «πράσινο εχθρό». Το μπρόκολο περιέχει σουλφοραφάνη, ένα συστατικό το οποίο ενισχύει τα προστατευτικά ένζυμα, καθαρίζει και ξεπλένει τον οργανισμό, σύμφωνα με το Health.com. Οι μελέτες δείχνουν ότι γενικά η σουλφοραφάνη εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού.

6. Σκόρδο

Το μέρος του σκόρδου που κάνει την αναπνοή σου να μυρίζει άσχημα, το φυτοχημικό allicin, είναι αυτό ακριβώς που θα σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις τον καρκίνο. Αυξάνει την ανοσολογική απόκριση και βοηθά στη μείωση της ανάπτυξης του όγκου.

7. Καρύδια για τον καρκίνο του μαστού

Οι έρευνες υποστηρίζουν πως τα καρύδια επιβραδύνουν την ανάπτυξη των όγκων. Οι φυτοστερόλες που βρίσκονται σε αυτό τον ξηρό καρπό, μπλοκάρουν τους υποδοχείς των οιστρογόνων στα καρκινικά κύτταρα. Φάε μια-δυο χούφτες για σνακ.