ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS

Οι 6 τροφές που θα βοηθήσουν να μείνεις πιο εύκολα έγκυος, σύμφωνα με έρευνα

Ο ανθρώπινος οργανισμός, τόσο περίπλοκος και τέλειος στη σύνθεσή του, όπως και οι επιμέρους λειτουργίες του. Μία από αυτές και η γονιμοποίηση.  

Υπάρχουν περιπτώσεις ζευγαριών που συλλαμβάνουν με τη μία ή, πολλές φορές, και τυχαία. Υπάρχουν όμως και αυτές που προσπαθούν μήνες ή χρόνια. Τις πιθανότητες ένα ζευγάρι να συλλάβει αυξάνουν (ή αντίστοιχα μειώνουν) οι διατροφικές επιλογές.

Έχουν γραφτεί και έχουν ακουστεί πολλά περί διατροφής και γονιμότητας, αλλά μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Obstetrics and Gynaecology έρχεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι για να αυξηθούν στο μέγιστο οι πιθανότητες μια γυναίκα να μείνει έγκυος, τόσο εκείνη όσο και ο σύντροφός της, πρέπει να είναι πιστοί σε μια διατροφή πλούσια σε ψάρια, πουλερικά, τροφές ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά. Με άλλα λόγια, στις τροφές που ευνοούν την γονιμότητα μιας γυναίκας και ενισχύουν την ποιότητα του σπέρματος ενός άντρα.

Πιο συγκεκριμένα όμως τα αποτελέσματα ανέδειξαν τις εξής τροφές ως ιδανικές:

Οι τροφές που πρέπει να τρως εσύ

Σολωμός

Ξηροί καρποί και σπόροι

Σπανάκι

Φασόλια

Προϊόντα ολικής άλεσης

Φρούτα και λαχανικά

Τροφές που πρέπει να τρώει ο σύντροφός σου

Μαύρη σοκολάτα

Μούρα

Εσπεριδοειδή φρούτα

Ψάρια

Κοτόπουλο

Προϊόντα ολικής άλεσης

Αξίζει όμως να σημειώσουμε και τι είναι καλό να περιορίσετε τόσο εσύ όσο και ο σύντροφός σου. Ανάμεσα στις τροφές που πρέπει να αποφεύγεις είναι τα trans λιπαρά (που βρίσκονται σε επεξεργασμένες τροφές, μπισκότα, μαργαρίνες, γλυκά, αλμυρά σνακ κ.α.). Επίσης, γαλακτοκομικά, προϊόντα σόγιας και καφεΐνη κρίθηκαν ακατάλληλα.

Σε κάθε περίπτωση, για άλλη μια φορά, η ισορροπημένη διατροφή αποδεικνύεται το κλειδί για να πετύχεις τους στόχους που έχουν να κάνουν με την υγεία σου.