ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 10 καλύτερες τροφές για να αντιμετωπίσεις τη δυσκοιλιότητα

PEXELS

Η δυσκοιλιότητα έχει διάφορες αιτίες, αλλά είναι συχνά το αποτέλεσμα της αργής κίνησης της τροφής, μέσω του πεπτικού συστήματος. Αυτό οφείλεται συχνά σε αφυδάτωση και κακή διατροφή. Ευτυχώς, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, συμβάλλοντας στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.

Η δυσκοιλιότητα είναι μια πάθηση που ταλαιπωρεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά δυσάρεστων συνεπειών για την υγεία.

Τα κυριότερα αίτια της δυσκοιλιότητας είναι η φτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή, η ανεπαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, η παράβλεψη της επιθυμίας για τουαλέτα, το άγχος, τα ταξίδια και γενικότερα η αλλαγή των εντερικών συνηθειών, η καθιστική ζωή, αλλά και η έλλειψη συστηματικής, φυσικής δραστηριότητας.

Επίσης η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι συνέπεια παθήσεων και καταστάσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η εγκυμοσύνη και η χρήση φαρμάκων.

Ο τύπος και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν δυσκοιλιότητα μόνο σπάνια, ενώ για άλλους είναι μια χρόνια πάθηση.

Παρακάτω θα βρεις τις τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Αποξηραμένα δαμάσκηνα

Οι 10 καλύτερες τροφές για να αντιμετωπίσεις τη δυσκοιλιότητα PEXELS

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι ένα από τα διασημότερα τρόφιμα κατά της δυσκοιλιότητας. Πρόκειται για ένα φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν το έντερο να επανέλθει στη φυσιολογική του λειτουργία. Επίσης, περιέχουν σορβιτόλη και άλλα φυσικά σάκχαρα που λειτουργούν ως καθαρτικά για τον οργανισμό.

Αχλάδια

Το αχλάδι αποτελεί εξαιρετική επιλογή φρούτου για άτομα που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα και δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος λόγω των φυτικών ινών που περιέχει. Λόγω των φυτικών ινών μπορεί μάλιστα να επιφέρει σημαντική βελτίωση των επιπέδων LDL χοληστερόλης. Έχει επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία διαδραματίζει
ουσιαστικό ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ακτινίδια

Οι 10 καλύτερες τροφές για να αντιμετωπίσεις τη δυσκοιλιότητα PEXELS

Ένα μειονέκτημα πολλών φρούτων είναι ότι περιέχουν πολλή φρουκτόζη, η οποία ευνοεί τη συλλογή αερίων στο έντερο. Από την άλλη, το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά με χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Λίγα γραμμάρια καθημερινά θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επαναφορά της ομαλής λειτουργίας του εντέρου σας.

Μήλα

Τα μήλα είναι φρούτα που καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα καθώς έχουν παρόμοια δράση με τα ακτινίδια. Με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και σορβιτόλη, είναι ο απόλυτος σύμμαχος στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Σύκα

Τα σύκα είναι γνωστά για τις χωνευτικές τους ιδιότητες και είναι ιδανικά για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Ένα σύκο έχει περίπου 30 θερμίδες και περιέχει αρκετά σάκχαρα, αλλά αποτελεί πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών. Οι φυτικές ίνες που διαθέτει βοηθούν στην διαχείριση του βάρους καθώς αποσυμφορίζουν το έντερο και συμβάλλουν την καλή λειτουργία του.

Σπανάκι για τη δυσκοιλιότητα

Το σπανάκι είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε σίδηρο και μαγνήσιο. Ειδικότερα, το μαγνήσιο βοηθά στις εντερικές συσπάσεις, ενώ λειτουργεί και σαν «μαγνήτης» για το νερό του οργανισμού, συμβάλλοντας στην καλύτερη ενυδάτωση του εντέρου.

Αγκινάρες

PEXELS

Οι αγκινάρες κατατάσσονται μεταξύ των πλουσιότερων σε αντιοξειδωτικά λαχανικά. Οι αγκινάρες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ιδιαίτερα υψηλή σε φυλλικό οξύ και βιταμίνες C και K, περιέχει επίσης σημαντικά μέταλλα, όπως μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο. Οι αγκινάρες είναι μια μεγάλη πηγή ινών, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υγιές το πεπτικό σας σύστημα προωθώντας τα φιλικά βακτήρια του εντέρου, μειώνοντας τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων του εντέρου και ανακουφίζοντας τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια. Οι αγκινάρες περιέχουν ινουλίνη, έναν τύπο ίνας που λειτουργεί ως πρεβιοτικό.

Γλυκοπατάτες VS δυσκοιλιότητα

Οι γλυκοπατάτες ωφελούν το πεπτικό σου: ένα φλιτζάνι γλυκοπατάτες προσφέρει τέσσερα γραμμάρια ινών, καθώς και την αντιοξειδωτική βιταμίνη Α, η οποία κρατά τα μάτια, τα δόντια και το δέρμα υγιή.

Όσπρια

Τα όσπρια μάς παρέχουν διπλάσιες ποσότητες φυτικών ινών από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό. Μία μερίδα όσπρια περιέχει από 6 έως 10 γραμμάρια φυτικών ινών. Για να συμπεριλάβεις περισσότερα όσπρια στη διατροφή σου, δοκίμασε να τα προσθέσεις σε σούπες, να φτιάξεις υγιεινά ντιπ και σαλάτες, ή σε πιάτα με κιμά για επιπλέον όγκο και γεύση.

Τρόφιμα ολικής άλεσης για τη δυσκοιλιότητα

Οι 10 καλύτερες τροφές για να αντιμετωπίσεις τη δυσκοιλιότητα PEXELS

Μία ακόμη κατηγορία τροφίμων πλούσια σε φυτικές ίνες, είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης. Αντικατάστησε, λοιπόν, το λευκό ψωμί με μαύρο και τα λευκά μακαρόνια με ολικής και θα δεις την υγεία του εντέρου σου να βελτιώνεται και τη δυσκοιλιότητα να γίνεται παρελθόν.

Τι να προσέξεις

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρουμε πως απότομη αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενο­χλήσεις, γι’ αυτό και η ένταξή τους στη διατροφή πρέπει να γίνεται σταδιακά με παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης νερού.

Εκτός από την καθημερινή κατανάλωση φυτικών ινών για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας θεωρούνται απαραίτητα και τα εξής:

  • Η ήπια αεροβική άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο κολύμπι), έχει θεαματικά αποτελέσματα όσον αφορά την ομαλή κινητικότητα του εντέρου. Αντίθετα η αναερόβια άσκηση (όπως η άρση βαρών) δεν προσφέρει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
  • Η προσπάθεια για αφόδευση αμέσως με την έναρξη της επιθυμίας και όχι μόνο όταν γίνει επιτακτική ανάγκη.
  • Η καταπολέμηση του στρες.