ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 10 διατροφικοί μύθοι που καταρρίπτονται από τη διατροφολόγο. Μην στείβεις λεμόνι κάθε πρωί

Unsplash

Πολλές οι αλήθειες και οι μύθοι γύρω από το κομμάτι της διατροφής. Τι ισχύει όμως και τι όχι;

Μην τρως υδατάνθρακα γιατί αυτό σε παχαίνει. Να ένας πολύ κλασικός μύθος που σε ακολουθεί από την εφηβεία σου και σε έχει φτάσει στο σημείο να δαιμονοποιείς το ψωμί και την πατατούλα. Η αλήθεια είναι πως η λέξη κλειδί είναι το μέτρο. Και ευτυχώς, οι σύγχρονοι διατροφολόγοι (η πλειοψηφία τουλάχιστον) δεν σε ωθούν προς την αφαγία και τη στέρηση. Η δική μας ειδικός, Δέσποινα Παπαδοπούλου, καταρρίπτει μερικούς ακόμη μύθους και μάς ενημερώνει για τα κλισέ στα οποία συνεχίζουμε να πιστεύουμε. Ακολουθούν οι 10 πιο συχνοί διατροφικοί μύθοι, σύμφωνα με την ειδικό.

Πιες νερό με λεμόνι για να χάσεις λίπος

Όχι μόνο δεν βοηθά στην απώλεια του λίπους αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρό γαστρεντερικά προβλήματα καθώς το λεμόνι είναι ένα από τα πιο όξινα τρόφιμα όπου όταν μπαίνει σε ένα άδειο στομάχι μπορεί να επηρεάσει την Βλεννογόνο του στομάχου και να προκαλέσει διάβρωση στα τοιχώματά του με επακόλουθο παθήσεις όπως το έλκος.

Κυτταρίτιδα από συγκεκριμένες τροφές

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, το λίπος είναι εκείνο που συμβάλλει στην εμφάνιση κυτταρίτιδας άρα δεν έχει να κάνει με κατηγορίες τροφών.

Η μαύρη ζάχαρη δεν παχαίνει

Η μόνη διαφορά από την κοινή ζάχαρη είναι πως δεν επεξεργάζεται. Άρα χρειάζεται μέτρο και σε αυτή την περίπτωση.

Φάε όσα φρούτα θες

Δεν ισχύει το ότι τα φρούτα δεν παχαίνουν και μπορείς να τα τρως όλη μέρα, σε μεγάλες ποσότητες. Η ανεξέλεγκτη κατανάλωση φρούτων προφανώς και επιβαρύνει το θερμιδολόγιό σου.

Νερό 8-10 ποτήρια τη μέρα (μύθοι που καταρρίπτονται από έρευνες)

Αυτό ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου κ δεν υπάρχει στάνταρ ποσότητα. Μπορεί να χρειάζεσαι και περισσότερο.

Υπάρχουν τροφές που καίνε το λίπος

Καμία τροφή από μόνη της δεν καίει το λίπος μάς ενημερώνει η διατροφολόγος.

Δίαιτα για να χάσω το λίπος στην κοιλιά

Το βάρος και το λίπος αποβάλλονται από όλο το σώμα και καμιά διατροφή δεν μπορεί να το υποσχεθεί αυτό. Αν όμως συνδυαστεί με στοχευμένη γυμναστική, οι πιθανότητες αυξάνονται.

Κόβω το βραδινό και χάνω βάρος

Το ότι μπορεί να μειωθεί το βάρος σου δεν σημαίνει ότι είναι και λίπος. Μπορεί να χάνεις μυϊκή μάζα και το αποτέλεσμα να είναι απογοητευτικό, καθώς πολύ σύντομα θα το ξαναφορτωθείς.

Μόνο η πρωτεΐνη θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος (υπάρχουν ακόμη τέτοιοι μύθοι;)

Καμία μονοφαγική διατροφή δεν έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Όπως είπαμε και πριν, πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία στις διατροφικές ομάδες που επιλέγουμε.

Τα μακαρόνια παχαίνουν

Παχαίνει πάντα η ποσότητα και αυτό ισχύει για όλα τα φαγητά. Οι υδατάνθρακες είναι φίλοι μας λοιπόν.