ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο τρόπος για να μαγειρέψεις ρύζι με τις μισές θερμίδες

Δε θα ήταν πραγματικά υπέροχο αν μπορούσες να καταναλώνεις τα αγαπημένα σου πιάτα με ρύζι ή και σκέτο το ίδιο το ρύζι, μειώνοντας στο μισό τις θερμίδες που προσλαμβάνεις; Μία έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες στη Σρι Λάνκα έχει καλά νέα για όλους τους λάτρεις του ρυζιού.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις μελέτες των επιστημόνων, υπάρχει μία συγκεκριμένη μέθοδος μαγειρικής του ρυζιού, που μειώνει τις προσλαμβάνουσες θερμίδες κατά 50% με 60%. Πώς θα το καταφέρεις αυτό; Είναι απλό. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να αυξήσεις την ποσότητα του “ανθεκτικού αμύλου” στο ρύζι σου, ενώ το βράζεις.

Υπάρχουν δύο μορφές αμύλου, το εύπεπτο και το ανθεκτικό (που είναι και δύσπεπτο). Το συνηθισμένο ρύζι περιέχει σε κάθε φλιτζάνι 1,6 ουγκιές συνολικά και από τα δύο είδη. Με το που φας το ρύζι, το ανθεκτικό άμυλο παραλείπει την πέψη στο λεπτό έντερο, όπου οι υδατάνθρακες μετατρέπονται σε γλυκόζη και άλλα σάκχαρα, τα οποία απορροφώνται από το αίμα. Έτσι, αυξάνοντας το ανθεκτικό άμυλο στο ρύζι, οι απορροφούμενες από τον οργανισμό θερμίδες μειώνονται σημαντικά: από τις 240 ανά φλιτζάνι φτάνουν μέχρι και τις 120.

Για να αυξήσεις το ανθεκτικό άμυλο στο ρύζι σου, χρειάζεσαι μόνο λάδι καρύδας, που έχει και πολλά οφέλη για την υγεία. Κάνε το ως εξής: βράσε το νερό και πρόσθεσε μία κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας. Στη συνέχεια, ρίξε μισό φλιτζάνι ρύζι (οι δοσολογίες πάνε αναλογικά). Άφησέ το να σιγοβράσει για 40′ ή σε κανονική θερμοκρασία για 20′-25′. Μόλις είναι έτοιμο, το βάζεις στο ψυγείο για 12 ώρες και στη συνέχεια είναι έτοιμο προς βρώση.

Καλή όρεξη (και με λιγότερες ενοχές)!