FITNESS

Ο μεγαλύτερος μύθος για το τοπικός πάχος που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Unsplash

Σε αντίθεση με ό, τι πιστεύουν οι άνθρωποι, το ανθρώπινο σώμα δεν απομακρύνει το λίπος από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος ζορίζοντας μόνο τους μύες σε αυτήν την περιοχή.

Δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα έχεις ακούσει ότι ο τύπος γυμναστικής που κάνεις θα πρέπει να έρχεται σε συμφωνία με το σωματότυπο που έχεις. Με άλλα λόγια, λιώσε στα καθίσματα αν είσαι τύπος «αχλάδι» ή αντιστοίχως στις κάμψεις αν είσαι τύπος μήλο». Κι όμως, το λίπος είναι κατανεμημένο στο σώμα σου με έναν συγκεκριμένο τρόπο, που μπορεί να οφείλεται και σε γενετικούς παράγοντες, και δεν είναι σωστό να στοχεύεις μόνο σε μία περιοχή για να το χάσεις.

Γιατί είναι μύθος το κάψιμο λίπους τοπικά

Είναι αλήθεια ότι οι ασκήσεις που στοχεύουν σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος (όπως οι κοιλιακοί) μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ενδομυϊκό λίπος ως πηγή ενέργειας. Παρ’ όλα αυτά, δεν λειτουργούν με απομόνωση του υποδόριου λίπους σε αυτήν την περιοχή.

Έτσι, οι ασκήσεις που θα διαλέξεις να κάνεις για τον κορμό σου, προκειμένου να κάψεις τα παχάκια της κοιλιάς, για παράδειγμα, δεν πρόκειται να σου εξαφανίσουν το κοιλιακό υποδόριο λίπος. Και αυτό συμβαίνει διότι οι ασκήσεις ανά σωματική ζώνη δεν επηρεάζουν το υποδόριο λίπος σε αυτήν την περιοχή συγκεκριμένα.

Μεγιστοποίηση της απώλειας λίπους

Αν επιθυμείς να χάσεις λίπος από το σώμα σου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το λίπος που θα χαθεί θα είναι μόνο από την περιοχή του σώματός σου με το περισσότερο, απαιτείται αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καις περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνεις από τα γεύματά σου σε καθημερινή βάση.

Η διατροφή είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη του στόχου σου, όμως η απώλεια κιλών εντείνεται κατά ένα 30% και από την εκγύμνασή σου. Οι ασκήσεις αντίστασης είναι απαραίτητες για την αύξηση της άπαχης μάζας σώματος (και στη συνέχεια αύξηση ή διατήρηση του μεταβολικού ρυθμού ανάπαυσης). Μάλιστα, είναι γνωστό ότι εκτός από τη δύναμη, τη μυϊκή αντοχή, οι ασκήσεις με βάρη ενδυναμώνουν την καρδιά, την ψυχοσωματική ευεξία, ενώ ταυτόχρονα εντείνουν και τη λειτουργία του μεταβολισμού σου.

Φυσικά, ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ήταν ελλιπές χωρίς το στοιχείο της αερόβιας προπόνηση (cardio, HIIT), η οποία  αυξάνει τις καύσεις του σώματός σου και φυσικά βελτιώνει την φυσική σου κατάσταση. Επιπλέον, η αερόβια άσκηση σχετίζεται με την αυξημένη οστική πυκνότητα, όπως και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής και αναπνευστικής λειτουργίας.

Δεδομένου ότι όσο μεγαλύτερη είναι η μυϊκή μάζα που εμπλέκεται σε μια προπόνηση, τόσο μεγαλύτερη είναι η συνολική θερμιδική, οι ασκήσεις πολλαπλών αρθρώσεων είναι αυτές που θα πάνε την προπόνησή σου σε άλλο level. Τέτοιες ασκήσεις μπορούν να γίνουν και με kettlebell (ή αλτήρες) αλλά και με το βάρος του σώματός σου.

Η αλλαγή της σωματοδομής σου θα επέλθει με συστηματική άσκηση

Συνδυάζοντας διαφορετικούς τύπους άσκησης, θα παρατηρήσεις την σωματοδομή σου να αλλάζει, να αποκτά περισσότερους μυς και λιγότερο λίπος, με αποτέλεσμα να σου αρέσει περισσότερο η εικόνα σου. Παρόλα αυτά, μην πτοηθείς ούτε στο ελάχιστο, εάν δεις ελάχιστη ή και καμία αλλαγή στην ζυγαριά σου. Μπορεί να μένεις στα ίδια κιλά, έχοντας αλλάξει όμως την αναλογία λίπους-μάζας του σώματός σου. Και μην ξεχνάς ότι οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος.

Το βασικό είναι να μένεις δραστήρια/ος κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε αυτό σημαίνει να γυμνάζεσαι με βάρη, είτε αυτό σημαίνει να επιλέγεις τα σκαλάκια από το ασανσέρ.