ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο λόγος που τα ζευγάρια κάνουν λιγότερο σεξ στις γιορτές

Unsplash

Το σεξ, φαίνεται να βρίσκεται εκτός του εορταστικού μενού για τα περισσότερα ζευγάρια ενόψει των Χριστουγέννων. Ωστόσο οι ερωτικές σπίθες συνήθως αρχίζουν να ανάβουν ξανά την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με σχετική μελέτη.

Μπορεί να φταίει το άγχος για τα χριστουγεννιάτικα δώρα ή οι προετοιμασίες για το ρεβεγιόν και το γιορτινό τραπέζι. Μπορεί να φταίει το άγχος στη δουλειά και προθεσμίες που πιέζουν. Σε κάθε περίπτωση, το φορτωμένο πρόγραμμα και οι υποχρεώσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των γιορτών σκοτώνουν τη διάθεση για σεξ, σύμφωνα με σχετική επιστημονική μελέτη.

Σεξ τα Χριστούγεννα Pexels

Ειδικότερα, Αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα καταγραφής σεξ, από μισό εκατομμύριο γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βραζιλία, που ελήφθησαν από την εφαρμογή παρακολούθησης υγείας Clue. Συνολικά, βρήκαν μια ηρεμία στη σεξουαλική δραστηριότητα τις τρεις ημέρες πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων. Δηλαδή μεταξύ 22 Δεκεμβρίου και παραμονής των Χριστουγέννων.

Η ίδια η ημέρα των Χριστουγέννων, σημείωσε ελαφρώς αυξημένα επίπεδα σεξ κατά μέσο όρο στις τέσσερις χώρες, αλλά όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν εξετάστηκε ξεχωριστά.

Συνολικά, η σεξουαλική δραστηριότητα αυξήθηκε μετά τα Χριστούγεννα και κορυφώθηκε την Πρωτοχρονιά, υποδηλώνοντας ότι η άφθονη σαμπάνια στις 31 Δεκεμβρίου παρέχει την τέλεια ευκαιρία να αναζωπυρωθεί η ερωτική φλόγα.

Η ίδια έρευνα, διαπίστωσε επίσης ότι τα ζευγάρια απέχουν από το σεξ πριν από το Πάσχα, ενώ δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ήταν μια δημοφιλής ημέρα σεξουαλικής δραστηριότητας.

«Για μερικές γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα και τη Μεγάλη Παρασκευή, παρατηρήσαμε μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα τις ημέρες, λίγο πριν ή λίγο μετά», λένε οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

«Ένα σταθερό μοτίβο, ήταν η μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα τις τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, η οποία ακολουθήθηκε από αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα τα Χριστούγεννα τρεις ημέρες μετά. Σε κάθε περίπτωση η Πρωτοχρονιά είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στη σεξουαλική δραστηριότητα».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες αναγκάζονται να δώσουν προτεραιότητα στην προετοιμασία για τις γιορτές την ημέρα των Χριστουγέννων, αφήνοντας λίγο χρόνο για σεξ.

Συνήθως, επίσης εκείνες τις μέρες καλωσορίζουμε μέλη της οικογένειας και ηλικιωμένους συγγενείς στα σπίτια μας. Γεγονός που μας δίνει λιγότερες πιθανότητες να μπούμε στην κρεβατοκάμαρα ή που απλώς ρίχνει σοβαρά, τη σεξουαλική μας ορμή.

Τα Χριστούγεννα κουβαλούν πολλή δουλειά και προσδοκίες μαζί τους. Από την οργάνωση και το τύλιγμα δώρων, μέχρι την προετοιμασία του σπιτιού και γιορτινών φαγητών. Στις περισσότερες οικογένειες δεν υπάρχει κάποιος στο σπίτι που να μπορεί να κάνει αυτή τη «γιορτινή εργασία» προτεραιότητά του. Και είναι συνήθως οι γυναίκες, εκείνες που καταλήγουν να στριμώχνονται γύρω από τις δουλειές και τη φροντίδα των παιδιών.

 

Η πιο γόνιμη περίοδος

Σε σχέση με τον υπόλοιπο χρόνο, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα γονιμότητας. Και στις τέσσερις χώρες, η γονιμότητα κορυφώθηκε μέσα σε μια περίοδο, τριών έως τεσσάρων μηνών με επίκεντρο το χειμερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Δεκεμβρίου.

Δεδομένου ότι η εποχική γονιμότητα κορυφώνεται γύρω από το χειμερινό ηλιοστάσιο, στο βόρειο ημισφαίριο συμπίπτει με την κυρίαρχη εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όταν η σεξουαλική δραστηριότητα είναι αυξημένη, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.