ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο κορυφαίος ξηρός καρπός που μας κάνει πιο έξυπνους

Pexels

Η κατανάλωση ξηρών καρπών θα μπορούσε να σε κάνει πιο έξυπνη, να σου χαρίσει καλύτερη μνήμη και να βοηθήσει να αναρρώσεις πιο γρήγορα μετά από ασθένεια, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Loma Linda της Καλιφόρνια, οι ξηροί καρποί θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, η οποία συνδέεται με τη γνώση, τη μάθηση, τη μνήμη, αλλά και τη θεραπεία.

Σύμφωνα δε με τους ερευνητές, την κορυφή των επιλογών, κατέκτησαν τα φιστίκια, καθώς αναδείχθηκαν οι καλύτεροι ξηροί καρποί για τη βελτίωση της γνωστικής επεξεργασίας και της μάθησης. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι τα φιστίκια μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διατηρούν πληροφορίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Όλοι οι ξηροί καρποί που μελετήθηκαν, είχαν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα αντιοξειδωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

«Αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικά ευεργετικά ευρήματα, αποδεικνύοντας ότι οι ξηροί καρποί είναι τόσο καλοί για τον εγκέφαλό σας όσο και για το υπόλοιπο σώμα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Τα φιστίκια Αιγίνης είχαν τη μεγαλύτερη απόκριση στη μελέτη, σε σύγκριση με τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα φιστίκια πεκάν και τα καρύδια. Οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι βοήθησαν στην ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου, της αντίληψης και την απομνημόνευση όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών.

Τα φιστίκια, εν τω μεταξύ, αναδείχθηκαν και ο κορυφαίος ξηρός καρπός για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Γιατί οι ξηροί καρποί μάς κάνουν καλό;

Οι διάφορες επιστημονικές μελέτες που έχουν επικεντρωθεί στα οφέλη που χαρίζει η κατανάλωση ξηρών καρπών, μας βοηθούν να κατανοήσουμε γιατί είναι τόσο καλοί για εμάς. Η έρευνα επίσης έχει δείξει ότι οι ξηροί καρποί ωφελούν τον οργανισμό με διάφορους τρόπους. Βοηθούν στην προστασία της καρδιάς, στην καταπολέμηση τους καρκίνου, στη μείωση της φλεγμονής και στην επιβράδυνση της γήρανσης.

Είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των ακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως:

  • Ελαϊκό οξύ
  • Ωμέγα-3 (γνωστό και ως άλφα λινολενικό οξύ)
  • Εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA)
  • Εικοσιπεντανοϊκό οξύ (DPA)
  • Εικοσιπεντανοϊκό οξύ (DPA)

Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τον εγκέφαλό μας και το υπόλοιπο σώμα μας. Για τον εγκέφαλο, τα λιπαρά οξέα διευκολύνουν επίσης την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων, τα οποία:

  • Ενισχύουν τη μνήμη
  • Βελτιώνουν τη συγκέντρωση
  • Σε βοηθά να σκέφτεσαι πιο γρήγορα

Ακόμη, περιέχουν επίσης πολλά πολύτιμα για τον οργανισμό μας μέταλλα όπως:

  • Κάλιο
  • Χαλκός
  • Ψευδάργυρος
  • Σελήνιο